Shkencëtarët, në vend që fermerët të “rrisin” bagëti dhe derrat, maqedonasit preferojnë biftekët natyralë

Mishi në treg / “Shtypi i Lirë” – Dragan Mitreski

Deri më tani, në vend nuk është bërë asnjë hulumtim nëse konsumatorët maqedonas do të blejnë mish të prodhuar në laborator, por jozyrtarisht tregu është shumë tradicional për të pranuar produkte të tilla.

Përballë kërkesës gjithnjë në rritje për mish, prodhuesit botërorë po eksperimentojnë gjithnjë e më shumë në laboratorë dhe jo në ferma. Pas rezultateve të para të suksesshme me mishin e pulës dhe derrit, prodhuesi brazilian i mishit JBS ka njoftuar se filiali i tij Bio Tech Foods ka filluar ndërtimin në Spanjë të fabrikës së saj të parë për të prodhuar mish të rritur në laborator në një shkallë komerciale. Objektet e prodhimit do të përfundojnë deri në mesin e vitit 2024, raportoi Reuters. Sipas JBS, fabrika, e cila do të jetë fabrika më e madhe laboratorike e prodhimit të mishit të viçit, do të ketë një kapacitet vjetor prodhimi prej më shumë se 1.000 tonë metrikë mish viçi të kultivuar. Në afat të mesëm, kompania beson se mund të rrisë prodhimin në 4.000 tonë metrikë në vit.

Në Maqedoni mishi ende prodhohet në mënyrë natyrale në ferma dhe në të njëjtën mënyrë prodhohet edhe ajo që importohet si viçi dhe pula. Deri më tani, në vend nuk është bërë asnjë hulumtim nëse konsumatorët maqedonas do të blejnë mish të prodhuar në laborator, por jozyrtarisht tregu është shumë tradicional për të pranuar produkte të tilla. Sipas të dhënave të Odës Ekonomike të Maqedonisë, rreth 90 për qind e nevojave vendore për mish të papërpunuar të derrit mbulohen nga prodhimi vendor, por industria e mishit maqedonase importon tërësisht mish derri të ngrirë për nevojat e saj. Tregjet kryesore nga të cilat importohet mishi i derrit janë BE (62 përqind), Brazili (11 përqind) dhe Polonia (4 përqind). Produktet e importuara të derrit (proshutë, salsiçe dhe proshutë) janë relativisht më të lira pavarësisht nga kostot e detyrimeve të importit. Sa i përket mishit të viçit, në vit na importohen rreth 40 mijë ton dhe rreth 50 mijë ton mish pule.

Kompania braziliane JBS tha se Bio Tech Foods planifikon të rrisë gradualisht kapacitetin e saj të prodhimit për të përmbushur kërkesën në rritje të konsumatorëve dhe sheh Australinë, Brazilin, Bashkimin Evropian, Japoninë, Singapori dhe Shtetet e Bashkuara si tregje kyçe. Mishi i tyre i kultivuar prodhohet nga një mostër qelizash të mbledhura nga bagëtia dhe të rritur në inde të ngjashme me atë të prodhuar në trupin e kafshës. Prodhuesi brazilian i pulave dhe derrit, BRF, ka hyrë gjithashtu në sektorin e mishit të kultivuar me një investim prej 2,5 milionë dollarësh në Alef Farms fillestare izraelite në vitin 2021.

Më parë, grupi më i madh europian për prodhimin e ushqimeve të ngrira, korporata britanike “Nomad Foods”, njoftoi se në bashkëpunim me kompaninë amerikane “Blue Nalu” do të zhvillojë prodhimin e prodhimeve të detit që do të rriten nga qelizat në laboratorë. Qëllimi i tyre është komercializimi i prodhimeve të detit të rritur në laborator për të përmbushur kërkesën në rritje, por edhe kërkesat e shumta për të ruajtur qëndrueshmërinë afatgjatë të habitateve natyrore, raportoi Reuters, duke cituar Tanjug. Ndryshe, Evropa është importuesi më i madh i prodhimeve të detit në botë, thuhet në raportin e Bashkimit Evropian për “ekonominë blu”. Kështu, pas mishit, prodhimi i ushqimeve të tjera nga fabrikat tradicionale po kalon në laboratorë dhe gjithnjë e më shumë kompani po planifikojnë të provojnë veten në atë sektor. The Guardian raportoi kohët e fundit opinionin e Institutit të Ushqimit të Mirë (GFI) se ka ende sfida inxhinierike për t'u zgjidhur për të ulur kostot e prodhimit.

Mishi artificial është më i lirë se natyral?

Të dhënat nga kompania izraelite Future Meat tregojnë se kostoja e prodhimit të gjoksit artificial të pulës është pothuajse përgjysmuar në katër muajt e fundit - nga 7,50 dollarë në 4 dollarë - dhe se çmimi pritet të bjerë në 2 dollarë brenda një viti e gjysmë. Sipas raportit të këtij instituti, në vitin 2020 janë investuar mbi 300 milionë euro në kompanitë e mishit të kultivuar. Ata presin që investimet të rriten vetëm pasi ky mish të dalë në raftet e dyqaneve. Gazeta britanike thekson se disa studime tregojnë se 80 për qind e njerëzve në Britaninë e Madhe dhe SHBA janë të gatshëm të konsumojnë mish të prodhuar në laboratorë, veçanërisht popullata e re.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës