Studim shkencor: Nëse ushqeni me gji më gjatë, fëmijët do të dalin më mirë në testet e shkollës

Foto: Pexels/ Anastasia Voitko

Nëse fëmijët janë ushqyer me gji dhe për sa kohë, mund të ketë një ndikim në rezultatet e testit të tyre si adoleshente, sugjeron një studim i ri. CNN.

Raporti, botuar të hënën në revistën Archives of Disease in Childhood, ndoqi rreth 5.000 fëmijë britanikë nga lindja e tyre në fillim të viteve 2000 deri në vitin e fundit të shkollës së mesme, sipas autorit kryesor të studimit Dr René Pereira-Elias, një studente doktorature dhe studiuese në Njësinë Kombëtare të Epidemiologjisë Perinatale në Universitetin e Oksfordit.

Fëmijët u ndanë në grupe në bazë të kohëzgjatjes së ushqyerjes me gji: fare, disa muaj ose një vit e më shumë. Studiuesit më pas krahasuan rezultatet e fëmijëve në testin e Certifikatës së Përgjithshme të Arsimit të Mesëm në Britani, një test i marrë në vitet e fundit të arsimit të mesëm.

"Ajo që ekipi hulumtues zbuloi ishte se kishte një përmirësim modest në rezultatet e testeve të lidhura me ushqyerjen më të gjatë me gji," tha Pereira-Elias.

Krahasuar me ata që nuk ishin ushqyer kurrë me gji, fëmijët që ishin ushqyer me gji për të paktën 12 muaj kishin 39 për qind më shumë gjasa për të shënuar rezultate të larta në provimet e matematikës dhe GCSE dhe 25 për qind më pak gjasa për të dështuar në provimin e anglishtes.

“Por kjo nuk do të thotë që çdo familje duhet të ushqejë me gji fëmijën e saj”, tha Pereira-Elias.
“Jo çdo familje mund të ushqehet me gji dhe ata që nuk ushqehen me gji nuk duhet të ndihen të turpëruar apo fajtor që mund t'i vënë fëmijët e tyre në disavantazh”, tha ai.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës