Mësuesja Kristina Angelovska nga “Ilia Nikolovski Luj” me urdhër të drejtoreshës Danica Stojanova është referuar te psikiatri.

Fotokolazh i Shtypit të Lirë

Profesori i pianos me përvojë 30 vjeçare në qendrën muzikore "Ilia Nikolovski Luj". Kristina Angelovska është përballur me një shkarkim për të cilin pretendon se është i motivuar nga fakti se ka raportuar në Komisionin Kundër Korrupsionit se kanë blerë një piano në këtë shkollë me një prokurim publik të kontestuar. Angelovska pohon për “Sloboden Pechat” se pas denoncimit të saj në organet kundër korrupsionit, ndaj saj pasuan një breshëri procedurash disiplinore, duke i shkurtuar 15 për qind të pagës, duke i larguar studentët nga klasa – veprime që ajo i percepton si hakmarrje.

Shkolla thotë se nuk ka hakmarrje, por se po zbatojnë ligjin, pasi për mësuesen ka pasur ankesa në Inspektoriatin Shtetëror Arsimor nga prindër që kërkuan që ajo të mos mësonte më fëmijët e tyre që donin të transferoheshin te një mësues tjetër, dhe 104 mësuesit kanë nënshkruar një iniciativë kundër Angelovskës në të cilën kanë theksuar se ajo nuk i trajton siç duhet. Njëra nga ankesat ishte për një nxënës që kishte thyer krahun dhe prindi nuk ishte i kënaqur me mënyrën se si Angelovska e trajtoi atë. Ajo pretendon se ka dhënë mendimet e saj eksperte për ecurinë e tij, gjë që prindit nuk i kanë pëlqyer, ndaj ka vendosur ta shpifë.

“Inspektorati shtetëror arsimor ka konstatuar se ka padurim në mes mësuesit, prindit dhe nxënësit dhe se Angelovska nuk e ka marrë parasysh gjendjen emocionale, mendore dhe shëndetësore të nxënësit, ndërsa ka kërkuar nga ai zotërimin e materialit të nevojshëm përkundër faktit se Nxënësja ka shkuar në mësim me krahun e thyer”, shkruan shkolla në urdhrin e referimit te një psikiatër.

Angelovska dërgohet në kontroll të detyrueshëm psikiatrik nga komisioni me urdhër të shkollës, të nënshkruar nga drejtori. Danica Stojanova. Duke qenë se nuk ka ndërmend të shkojë në provim për të testuar aftësinë e saj për të punuar, ajo kërcënohet me ndërprerje të marrëdhënies së punës vetëm me tetë vjet deri në pension. Angelovska beson se në vendin e saj të punës po ngacmohet dhe se është “marrë si e mirëqenë”, ndërsa drejtoresha e shkollës, Danica Stojanova, pohon se ajo vepron në përputhje me ligjin. Tema është jashtëzakonisht e gjerë dhe zgjat shumë, dhe të dyja palët kanë qëndrime krejtësisht të kundërta, prandaj po provohen në procese gjyqësore që nuk kanë përfunduar.

Drejtoresha e “Ilia Nikolovski Luj”, Stojanova, tha për “Sloboden Pechat” se është dashur të veprojë kështu për të ndihmuar Angelovskën, për të mbrojtur ekipin dhe studentët, por edhe sepse këtë e kërkojnë ligjet.

- Kristina Angelovska ka kohë që shkel ligjin në shkollë, stili i saj, gjegjësisht veprimi negativ, fatkeqësisht ka zgjatur me vite. Në këto dy vite të drejtimit tim jam përballur me një numër të madh problemesh, ankesash, inspektimesh, ankesash me gojë e me shkrim nga punonjësit për qëndrimin e saj, ku ajo vendos veten në rolin e “nëse nuk mendoni si unë, atëherë ti je armiku im dhe nuk do të kesh paqe." nga unë". Ne jemi institucion arsimor, ndjekim udhëzimet e Ministrisë së Arsimit, Inspektoratit Arsimor, Byrosë për Zhvillimin e Arsimit. Të gjitha udhëzimet e mëparshme nga ana e tyre tregojnë se duhet të merren masa ligjore për raportimin e mësueses Kristina Angelovska, me shpresën se ajo do të fillojë të respektojë ligjet, aktet, kodin etik, kolegjialitetin dhe obligimet e punës. Në të kundërt, sjellja e mësueses ka arritur kulmin dhe ka treguar qëndrim jokolegjial, ka ngacmuar ekipin, kolegët ankohen përditë, kanë frikë prej saj dhe janë të mërzitur, ka thënë për “Sloboden Pechat” drejtoresha e shkollës, pianistja Stojanova.

Ajo shton se qendra “Ilia Nikolovski Luj” është një nga shkollat ​​më të mira, me rezultate të mëdha botërore.

- Louis është shkolla ime ku kam mbaruar dy seksione si nxënës i brezit, ku sot nxënësit e mi janë kolegë të mi dhe nuk do të lejoj që fati dhe vlerësimet të krijojnë mësues pa rezultat, mësues që shpifin kolegët e tyre që kanë sukses, mësues që kanë sukses. a nuk i gëzohen suksesit të studentëve tanë, por i minojnë dhe i frustrojnë ata. Sa të jem në këtë pozicion do të respektohet vizioni im, që është arti dhe ligji, në krah të studentëve. Nuk do të ndalem në luftën për të mbrojtur fëmijët dhe kolegët e mi nga viktima të vetë-imponuara, mësues që në vend që të tregojnë rezultate në punën e tyre, na bëjnë dëme me pasoja të mëdha për të gjithë ne. Ne jemi artistë dhe duhet të krijojmë dashuri, art dhe mirënjohje, jo kotësi, bullizëm dhe urrejtje. Kristina Angelovska ka firmën e saj dhe gjithçka është në dorën e saj. I kushtova vëmendje të veçantë procedurës që të mos diskriminohej. Asaj i jepet mundësia të ndihmojë veten. Gjithçka varet nga ajo, shtoi regjisorja Stojanova.

Angelovska nuk njihet në këto përshkrime të sjelljes së saj. Ajo thotë se ka 30 vite mësuese në këtë shkollë, klasa e saj ka nxjerrë artistë të mirë të cilët i ka përgatitur për konkurse dhe fëmijët e duan. Ajo pretendon se arsyeja e procedimit disiplinor ndaj saj është se ka tentuar të vërë në dukje blerjen e diskutueshme të pianos së koncertit në shkollë, ku përveç parave nga buxheti janë përdorur edhe para nga pjesëmarrja e nxënësve.

- Pasi denoncova pianon e koncertit në Antikorrupsion, filluan të më largonin studentët. Më morën pesë nxënës pa vendim, vetëm në përgjigje të një kërkese të firmosur nga shefi i klasës së pianos dhe drejtori. Kërkesat për inspektim nuk më kanë dhënë, thotë Angelovska për “Sloboden Pechat”.

Pas raportimit të Angelovska, Antikorrupsioni konstatoi se shkolla kishte blerë një piano koncertesh dhe tenderi kishte kusht që pianoja të dorëzohej brenda 10 ditëve. Kjo, sipas Antikoruptsiska, nënkuptonte kufizimin e kompanive konkurruese. Antikorrupsioni ka kërkuar nga Bordi i Shkollës që të inicojë një procedurë për të përcaktuar përgjegjësinë e drejtorit. Bordi i shkollës deklaroi se nuk kishte juridiksion për të filluar një procedurë të tillë kundër drejtorit.

Juristi i shkollës, Biljana Jandrioska për “Sloboden Pechat” në lidhje me këtë procedurë të zhvilluar para Antikorrupsionit, ai tha se sipas ligjit, nëse ka pasur bazë për të vepruar në pianon koncertale, atëherë Inspektorati Shtetëror Arsimor është organi kompetent. Jandrioska pohon se procedura e mëparshme që është bërë para Antikoruptsiskës nuk ka ndikim në rastin aktual me mësuesen Angelovska. Sipas saj, deri më sot askush në shkollë nuk e ka ditur se Angelovska ka raportuar në Antikorrupsion, sepse raporti ka qenë anonim.

- Inspektorati Shtetëror i Arsimit ka konstatuar qartë se nuk ka bazë për marrjen e vendimit të cilin padyshim e ka dashur Kristina Angelovska. Procedura para KKPK-së është inicuar në kohën kur drejtori aktual ishte ushtrues detyre. drejtor, kurse procedura për blerjen e pianos koncertale ka filluar në kohën e drejtorit të mëparshëm të shkollës. Problemet që u shfaqën në sjelljen e mësueses datojnë shumë kohë përpara letrës së saj në të cilën ajo konsideronte se kishte të drejtë të kërkonte llogari nga autoritetet e shkollës se pse veprojnë ashtu siç veprojnë dhe cila mënyrë e shqetëson dukshëm, tha Jandrioska. .

Mësuesja Angelovska, nga ana tjetër, ka dërguar një peticion në Inspektoratin Shtetëror të Arsimit, në të cilin ka thënë se këshilli i shkollës ka pasur kompetencë për shkarkimin e drejtorit, por sipas saj, ata e kanë shmangur atë dhe buxheti i shkollës është zvogëluar për një milion. denarë të mbledhur nga pjesëmarrja e studentëve me blerjen e pianos koncertale.

Në të njëjtën ankesë në Inspektoratin Shtetëror të Arsimit, mësuesja Angelovska deklaroi se procedura disiplinore ndaj saj po zhvillohet derisa ajo e padit shkollën, dhe se në kërkesat e prindërve për transferimin e fëmijëve nga paralelet e saj janë paraqitur shpifje ndaj saj. saj. Ajo u ankua para inspektorëve të arsimit se kur një prind ka bërë kërkesë për transferimin e fëmijës së tyre nga Angelovska te një mësues tjetër, vetëm shefi i klasës së pianos dhe drejtori merr vendim për ta, në vend që vendimet të merren në takime me diskutime.

“Për shkak të punës së paligjshme në shkollë krijohet terren për proteksionizëm, shpifje të profesorëve për hir të kalimit të lehtë në klasat e larta, notave të lira, uljes drastike të kritereve, nivelit dhe profesionalizmit. Peticionet e prindërve shkruhen sipas sugjerimeve të menaxhmentit dhe më pas miratohen pa vendim ligjor me përmbajtje shpifëse ndaj mësuesve që u përmbahen kritereve të larta dhe normale sipas planprogrameve dhe profesionalizmit, etikës dhe moralit të tyre dhe e gjithë kjo për zhvlerësim. të mësuesve për arsye personale të menaxhmentit. “Disa prindër e keqpërdorin mundësinë e dhënë që fëmijët e tyre të marrin nota dhuratë në dëm të reputacionit, punës dhe autoritetit të mësuesit të shpifur”, u ka shkruar Angelovska inspektorëve të DPI-së.

Mirëpo, Inspektorati nuk u pajtua me këtë interpretim të saj dhe e informoi se nuk ka parregullsi gjatë transferimit të nxënësve nga një klasë në tjetrën, sepse atyre u lejohet lëvizja horizontale me kërkesë të prindit në përputhje me Statutin dhe ka vepruar. mbi dhe mbështetur nga informacionet e Komitetit të Helsinkit për të Drejtat e Njeriut në interes të fëmijës.

Sipas informacioneve të “Sloboden Pechat”, për të cilat kemi prova materiale, Komiteti i Helsinkit ka pranuar së paku tri deklarata nga nxënësit që ankohen për sjelljen e tetë mësimdhënësve të “Ilia Nikolovski Luj”, disa prej të cilëve tashmë janë në pension. Pretendimet nga këto letra janë shqetësuese dhe madje përmbajnë pretendime se “nëse nxënësi nuk korrespondonte me shenjën e zodiakut të mësuesit, kishte pasoja”.

Inspektorati arsimor shtetëror konstatoi gjithashtu se shkolla ka vepruar me iniciativën e Komitetit Shtetëror të Pianos Koncertale. Për të pesë arsyet për të cilat Angelovska ka paraqitur iniciativë në inspeksionin arsimor, ajo është informuar se shkolla funksionon në mënyrë korrekte dhe të ligjshme - dhe për mënyrën se si është zhvilluar procedura disiplinore ndaj saj, dhe për iniciativën nga Antikoruptsiska për pianon koncertale. , dhe për punën e drejtorit, bashkëpunëtorëve profesional dhe për transferimin e nxënësve që ka dhënë mësim te një mësues tjetër. Inspektorët shtetërorë të arsimit firmosën njoftimin se shkolla funksiononte në mënyrë të ligjshme Dragoslava Vojnikalievska и Nada Nikolova.

Procedura disiplinore për statuset në Facebook që kanë të bëjnë me Angelovskën liria e fjalës, kurse për shkollën – shkelje e kodit të etikës

 

Juristja e shkollës, Biljana Jandrioska, në një sqarim të gjerë për “Sloboden Pechat”, thekson se mësuesja Kristina Angelovska ka pasur dy indicie, vërejtje, ankesa nga prindërit në shkollë dhe në Inspektoratin e Arsimit, pas të cilave pasuan dy procedura disiplinore. Angelovska, nga ana tjetër, na tha se për të gjitha këto veprime është duke e paditur shkollën “Ilia Nikolovski Luj”, e në ndërkohë kundër saj. procedurat vazhdojnë të cilat janë stivuar njëra mbi tjetrën pavarësisht se në gjykatë nuk është përcaktuar nëse të mëparshmet janë ashtu siç duhet. 

Juristja Jandrioska theksoi se procedura e parë disiplinore është zhvilluar në vitin 2023, kur drejtuesit, kryetari i Bordit të shkollës dhe administratori i shkollës e kanë denoncuar Angelovskën për shkelje të rënda të kodit të etikës. U formua një komision disiplinor i cili diskutoi për mosrespektimin e orarit të punës, shkelje më të rënda të kodit të etikës dhe mospajisjen e studentëve me fletë regjistrimi për suksesin. Në seancën me avokatin Stojançe Gerovski ishte e pranishme edhe Angelovska, ndërsa dy muaj më vonë u shqiptua vendim për masë disiplinore, gjobë në shumë prej 15 për qind të pagës në kohëzgjatje prej 6 muajsh.

Angelovska për “Sloboden Pechat” thotë se i gjithë rasti me gjoja mosarritjen e saj në punë ishte i sajuar dhe se për të vërtetuar se ka shkuar në punë, ka kërkuar ekspertizë, por ekspertja nuk i është lejuar të hyjë në sistem. për regjistrimin e orarit të punës në DMBUC “Ilia”.Luj Nikolovski” nga gjykata.

- Kam sjellë deklarata të prindërve të nxënësve të cilët konfirmojnë se në ditët e kontestuara fëmijët e tyre kanë mbajtur mësim me mua dhe i kam lajthyer në fletoret e punës që kemi punuar. Nëse vërtet nuk do të shkoja në punë 14 ditë, sigurisht që do të më pushonin, gjë që nuk është bërë, thotë Angelovska për “Sloboden Pechat”.

Në shkurt të vitit 2024 ndaj saj ka vijuar një tjetër procedim disiplinor për shkelje më të rënda të standardeve të sjelljes profesionale të mësuesve në shkollat ​​fillore dhe të mesme. Juristja e shkollës thotë se kjo procedurë ka nisur për shkelje të reja disiplinore. Përkatësisht, një grup punonjësish të shkollës kanë paraqitur një ankesë anonime në Ministrinë e Arsimit dhe Inspektoratit Arsimor. Ankesa përmbante pretendime për “ngacmim ditor mendor, poshtërim, nënçmim dhe fyerje, si dhe për të parë pasojat e lëna nga mësuesja e pianos në rrjetet sociale”.

- Në kushtet kur ka ankesa nga prindërit dhe kolegët ndaj mësueses së pianos, duket qartë se ajo që ajo po përpiqet t'i paraqesë shkollës dhe drejtorit nën dritën që dëshiron, bie në tokë. Drejtori nuk mund të mos veprojë sipas udhëzimeve të Inspektoratit Shtetëror Arsimor dhe kallëzimeve të paraqitura në shkollë ndaj të emëruarit. Në këtë iniciativë, mësimdhënësit veçanërisht theksojnë se komunikimi i mësueses Kristina Angelovska me punëtorët dhe drejtorin dhe jashtë shkollës në rrjetet sociale ka përmbajtje shqetësuese. Nisma është dorëzuar nga 104 punonjës të shkollës, 99 anëtarë të këshillit të mësuesve dhe 5 zyrtarë administrativë dhe tregon për ngacmime të vazhdueshme dhe më të shpeshta psikologjike, mobing ndaj punonjësve, tortura psikologjike me prezantime dhe përgjigje të gjata sarkastike dhe fyese për secilin. këshilli i mësuesve, e-maile të vazhdueshme me përmbajtje shqetësuese, shpifje dhe kërcënime, presion verbal ndaj kolegëve brenda dhe jashtë shkollës, sjellje joprofesionale në kundërshtim me kodin etik të shkollës, për të cilat kërkohen masat e duhura. Në iniciativë po ashtu theksohet se me këtë sjellje të aplikantit ka tendencë të pengohet puna dhe të prishet reputacioni i shkollës dhe të komprometohet edhe i gjithë stafi mësimdhënës, thotë Jandrioska.

Në Iniciativë shkruhej se “qëndrimi i saj ndaj kolegëve është fyes dhe poshtërues, ndaj “në rrjetet sociale ajo i barazon me pikëpamjen e psikologut social Stanley Milgram se i përkasin asaj përqindjeje njerëzish që nuk kanë nivelin psikologjik dhe moral. burime për t'i rezistuar urdhrave të autoriteteve, në krahasim me atë që është në përqindjen e vogël të njerëzve që kanë mendim kritik”.

Komisioni disiplinor në procedurën e dytë vlerësoi atë që mësuesja shkruante në rrjetet sociale. Jandrioska tregon se opinioni nuk ka qëndruar indiferent dhe ka reaguar.

– Në rrjetet sociale ka pasur një reagim nga publiku dhe komenti i mëposhtëm:Nëse një mësues i lejon vetes të përdorë një fjalor të tillë në një hapësirë ​​publike ku nxënësit mund të lexojnë, kjo tregon se është një mënyrë standarde për t'iu drejtuar atij. Dhe sinqerisht më shqetëson gjendja mendore e gruas, duke shkruar kështu në Facebook, si është në psikikën e saj. Kritika është ok, por fjalori “të skuqësh me erë squfuri dhe mishi të djegur, krimbat të hanë trurin”. Një fakt i rëndësishëm që ju si gazetar duhet të vlerësoni kur publikoni është ky. Në rrjetet sociale ka reagim dhe për një performancë tjetër të mësueses së pianos Kristina Angelovska sepse theksohet se ajo i drejtohet një studenti përmes rrjeteve sociale me tekstin: “Michaela zemer, ti ishe studentja ime më e dobët në të gjithë karrierën time të mësuesisë prej 30 vitesh, a ia dole ta përfundosh disi?” Ti mbete i njejti. Dhe atëherë ju ishit në botën tuaj, të paaftë për të arritur as një të qindtën e detyrave dhe përgjegjësive tuaja minimale të shkollës. Është e logjikshme që do të kishe kërkuar ndryshim, sepse me mua duhej të ushtroheshe dhe për ty, me gjithë pasivitetin tënd, ishte shumë e vështirë për ty.“, citon Jandrioska se si kanë qenë komunikimet në Facebook.

Komisioni Disiplinor nga provat konstatoi se në një nga publikimet Angelovska deklaroi para opinionit se ka doktoruar në psikopati. Komisioni vuri në dukje disa komente të mësueses Angelovska që kanë ndikuar që ajo të dënohet. Midis tyre është si vijon:

“Disa njerëz janë të sëmurë rëndë për asgjë. Fatkeqësisht të gjithë jeni mëkatarë, sëmundja ju jepet si mësim që të mos ndiheni mbretër pa mbulesë. Por dhemb shumë. Zoti nuk ju dhuroi inteligjencë. Është një sekret i hapur që ata mendojnë se je budalla para se të hapësh gojën."

Kodi i etikës së shkollës thotë se duhet të ruhet dinjiteti, reputacioni dhe integriteti i shkollës dhe i personit. Mësuesi duhet të punojë kolegjialisht ndaj kolegëve të tij brenda dhe jashtë shkollës, të sillet në mënyrë etike dhe me respekt.

Në Iniciativën për Inspektoratin e Arsimit, shkruhej se Angelovska i mohon autoritetet

 

Nga këqyrja e komunikimeve të Angelovskës në rrjetet sociale publike për të gjithë, konstatohet se ajo publikon statuse dhe komente me përmbajtje shqetësuese dhe nuk i respekton autorizimet dhe aktet e shkollës”, shkruan Komisioni.

Si shembull, administrata e shkollës citoi komente të tjera:

"Lexo 100 herë Katerino çfarë shkruhet në propozim?" Shkundni atë kokën mbi supe që keni veshur, lëreni të funksionojë nëse keni tru në të! Ndoshta ju jeni i pisët? Paratë e OJQ-ve të hanë trurin si krimba?".

“Tatar-nipat-fashistët po ziejnë në Facebook me profile të rreme dhe reale. Ata hedhin helm si pitonët. Anëtar i BE-së? Si u futën atje? Luciferi i bleu për një të kuqe. Nëse shihni një zvarranik kaq të keq, mbillni me temjan dhe tregojini një kryq. Për t'i skuqur me erë squfuri dhe mishi të djegur.

A do të ketë reagim të ashpër nga Pendarovski, Kovaçevski dhe Osmani ndaj retorikës fashiste të këtij të çmenduri?

Gjithashtu thuhet se në Facebook më 13 tetor 2023, ditën e premte, ajo ka publikuar përmbajtje në profilin e saj:

“Vetëm satanët mund të festojnë diçka të premten – ditën e kryqëzimit të Krishtit, datën 13. Vetëm shejtanët festojnë të keqen nën tapetin e kuq që fshehin. Por Zoti do t'ju ngatërrojë gjuhët".

Kjo u pasua nga një fragment me këtë përmbajtje:

“Besohet se i trembëdhjeti në grup ishte vetë djalli. Sipas numerologëve, numri 13 vuan për shkak të pozicionit të tij pas numrit 12. Kështu, për shembull, ka 12 muaj në vit, 12 shenja të zodiakut, 12 perëndi të Olimpit, 12 fise të Izraelit, 12 apostuj të Jezusit. Në letra, e 13-ta është karta e vdekjes. Një përmbytje biblike ndodhi atë ditë. Kaini vrau Abelin. Zoti i ngatërroi gjuhët e Kullës së Babelit të premten më 13."

Shkolla mendoi se komenti për "Satanët që festojnë të premten më 13" u referohej atyre, sepse ata po mbanin një koncert pikërisht atë ditë.

“Ky lloj poshtërimi i mësuesve, me të cilin ata barazohen me shejtanin me qëllim të mbajtjes së koncertit dhe festimit të kësaj dite, nënkupton shkelje të rëndë të Kodit të Etikës duke dëmtuar dhe shkatërruar dinjitetin dhe reputacionin e profesionit. Për këtë lloj sjelljeje të mësuesit, publiku po bën thirrje për të marrë masa dhe për ta parandaluar atë”, shkruan Komisioni Disiplinor.

Në shkurt të këtij viti, Komisioni për herë të dytë e gjobiti Angelovskën me 15 për qind të pagës për një periudhë prej 6 muajsh.

Avokati i mësuesit Stojançe Gerovski pas kësaj ai ka bërë ankesë dhe ka kërkuar që të gjithë anëtarët e Bordit të Shkollës të shkarkohen sepse njëri nga anëtarët, Jadranka Todorovska kërkoi nga Komisioni Disiplinor që Angelovska t'ia ndërpresë marrëdhënien e punës në mënyrë që "të zgjidhen problemet dhe të mos dëmtohet reputacioni i shkollës".

Gerovski në ankesë ka shkruar se vetëm fakti që Todorovska ka marrë këtë pozitë në Komisionin Disiplinor, dhe askush tjetër në mbledhje nuk e ka kundërshtuar këtë qëndrim, nënkupton se komisioni ka qenë i njëanshëm dhe nuk ka mundur të vendos për ankesën që ai ka paraqitur për klientin e tij, mësuese Angelovska.

Prandaj ai kërkon të përjashtojë të gjithë komisionin dhe pas ankesës së tij  për të vendosur organ i caktuar posaçërisht. Ai thekson se vendimi i komisionit disiplinor është i kundërligjshëm pasi përgjegjësia disiplinore i referohet shkeljes së disiplinës së punës dhe detyrave të punës të marrëdhënies së punës dhe kodi i etikës nuk është publikuar në Fletoren Zyrtare dhe nuk ka fuqi ligjore.

Shkolla pretendon se kodi i etikës nuk duhet të publikohet në Fletoren Zyrtare sepse nuk vlen për të gjithë qytetarët por vetëm për punonjësit, ndaj publikohet vetëm në faqen e shkollës.

Gerovski në ankesë theksoi se Angelovska nuk akuzohet për shkelje të ndonjë dispozite ligjore, e as për moskryerje të detyrave të punës nga marrëdhënia e punës.

Ai për statuset në rrjetet sociale thotë:

- Asnjë nga statuset e bashkangjitura dhe të përzgjedhura në rrjetin social Facebook në asnjë mënyrë nuk i referohet shkollës dhe as nuk përmendet me emër dhe mbiemër ndonjë punonjës i shkollës. Temat janë nga përditshmëria deri te çështjet aktuale. Temat janë nga jeta politike deri te çështjet aktuale. Pse nuk ka reagim nga Pendarovski dhe Kovaçevski, këto janë tema që kanë të bëjnë me propozimet bullgare për ndryshime kushtetuese. Temat që lidhen me sulmet e qenve. Temat që lidhen dhe merren si pikëpamje të publikut profesionist në fushën e psikologjisë dhe psikiatrisë pa asnjë tregues të ndonjë personi brenda dhe jashtë shkollës. Për këto arsye, as kryeinspektori i IPD-së nuk i referohet asnjë statusi në Facebook. Statuset në Facebook të të raportuarit janë të drejtë personale të të raportuarit, të pa kufizuara me asnjë tekst ligjor, përkundrazi, kjo lloj sjelljeje është paraparë me vendosmëri përmes dispozitave në nenin 10 të Konventës Evropiane për të Drejtat e Njeriut në Liri. të dispozitës së shprehjes, shkruan Gerovski në ankesën për masën disiplinore për Angelovskën.

Ai thotë se çdo person ka të drejtën e lirisë së shprehjes, mendimit dhe marrjes dhe transmetimit të informacionit dhe ideve, pa ndërhyrje nga autoritetet shtetërore dhe pavarësisht kufijve.

- Statuset në Facebook që ju janë paraqitur nga Komisioni Disiplinor janë statuse të përzgjedhura, me ndërhyrje të rëndë në jetën private të të denoncuarit pa asnjë mbështetje ligjore për atë që akuzohet. Komisioni Disiplinor nuk ka marrë parasysh qëndrimet e të denoncuarit në rubrikën e komunikimeve të saj, por edhe në seksionin e komunikimeve të mbrojtjes së institucionit që tani e akuzon. Disa nga statuset janë më të vjetër se një vit, dhe të tjerët më shumë se dy vjet. Pjesa tjetër nuk e kanë datën e tyre si kusht për të perceptuar kohëzgjatjen e tyre. Reagimet ndaj komenteve të tilla janë pa datë. Mobingu, nga ana tjetër, për të cilin akuzohet Angelovska, dëshmohet vetëm në procedurë gjyqësore dhe në asnjë mënyrë tjetër, shton avokati.

Angelovska thotë për “Sloboden Pechat” se nuk planifikon të shkojë në ekzaminim psikiatrik, sepse mendon se ajo është nën mobbing dhe se bordi i shkollës nuk ka kompetencë që ta dërgojë te psikiatri. Nëpërmjet avokatit të saj, Gerovski ka paraqitur kërkesë në shkollë për të ndaluar ngacmimet e saj në vendin e punës. Përveç kësaj, ajo dhe Gerovski pretendojnë se të gjitha procedurat disiplinore janë zhvilluar në mënyrë juridikisht jo korrekte.

“Urdhri për referim në ekzaminim psikiatrik është bërë në bazë të procesverbalit të mbledhjes së Bordit të Shkollës. Udhëzimet e tilla për veprimin e Bordit të Shkollës nuk prodhojnë ndonjë fuqi ligjore, sepse nuk përkthehen në vendim. Të gjitha vendimet e marra nga punëdhënësi që nuk janë në përputhje me dispozitat e Ligjit për Marrëdhëniet e Punës nuk cenojnë interesin e kërkuesit. Urdhri është gjithashtu i paligjshëm sepse nuk përfshin të drejtën e ankimit si kategori e garantuar me kushtetutë. Kërkojmë që të ndalohet ngacmimi në vendin e punës i shkaktuar nga një organ drejtues, i cili dëmton kërkuesin. Ne kërkojmë që ta tërhiqni urdhrin sepse është i pavlefshëm sepse as drejtori dhe as shkolla nuk janë autoritete që mund të lëshojnë urdhër për ekzaminim mjekësor të detyrueshëm të jashtëzakonshëm të komisionit, që në vetvete është shkelje e rëndë e lirive dhe të drejtave themelore të kërkues si qytetar, si dhe shkelje të rënda të të drejtave nga marrëdhënia e punës, i ka shkruar avokati Gerovski shkollës.

Juristja e shkollës “Jandrioska” thotë se Angelovska nuk ka të drejtë ankese sepse nuk e ka paraparë ligji dhe se nuk i kërcënohet me largim nga puna, por nëse nuk vepron sipas urdhrit, punësimi i ndërpritet me veprim ligj, i cili është i ndryshëm.

- Në rastin konkret nuk zbatohet Ligji për Marrëdhëniet e Punës, por ekziston një lex specialis, një ligj i veçantë që vlen për mësuesit dhe bashkëpunëtorët profesional. Urdhri për provim është sipas Ligjit për Mësimdhënësit dhe është drejtoresha që është e autorizuar ligjërisht ta dërgojë atë për provim. Çfarë është kaq e tmerrshme të ekzaminosh një person? Nëse ai kërkon një ekzaminim, mjeku do të japë mendimin e tij dhe do të ndërmerren veprime të mëtejshme në përputhje me rrethanat. Referimi është në një institucion shtetëror, nuk ka mundësi të manipulohet rezultati. Nëse ajo kërkon një ekzaminim, punësimi i saj nuk do të ndërpritet. Atëherë për çfarë shkarkimi flet?, thotë avokati i shkollës Jandrioska.

Mësuesja ka ngritur tashmë 5 padi kundër shkollës, sepse mendon se është vënë në shënjestër të procedurave disiplinore në mënyrë të paligjshme vetëm sepse ka njoftuar efektivët e antikorrupsionit se pianoja në shkollë është blerë duke favorizuar një kompani, me një çmim më të lartë se ai. reale, duke shfrytëzuar paratë nga pjesëmarrja e studentëve, përveç atyre nga buxheti i qeverisë.

Edhe mësuesja Kristina Angelovska edhe drejtoresha e shkollës, Danica Stojanova, kanë thënë për “Sloboden Pechat” se do të shkojnë deri në fund, gjegjësisht do të vazhdojnë me procedurën, qoftë para gjykatës apo brenda organeve të shkollës. Angelovska beson se është në shënjestër për shkak se ka raportuar parregullsi në tender dhe Stojanova beson se duhet të vazhdojë me procedura disiplinore për të mbrojtur studentët dhe punëtorët nga ajo që ajo thotë se është sjellje e pahijshme e Angelovskës.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës