Avokati i Popullit paralajmëron: 9.000 denarë janë ngarkuar për kredi të shpejtë prej 75.752 denarë?!

Foto: Santeri Viinamäki / Wikimedia

Shlyerja me vonesë e një kredie të shpejtë i kushtoi një bashkëqytetari 8 herë më shumë se shuma e vetë kredisë. Ky është një nga shembujt me të cilin legjislacioni i pamjaftueshëm i saktë i zhyt qytetarët në borxhe të mëdha dhe shpesh në skllavëri borxhi, theksoi Avokati i Popullit. Nasser Ziberi në prezantimin e sotëm të Raportit 2022.

Ziberi ka shpjeguar se bëhet fjalë për një kredi të shpejtë, për të cilën realisht nuk ka interes si në reklama. Siç mund ta shihnim para festave të Vitit të Ri, kishte reklama si kjo “Tani keni mundësi të merrni kredi deri në 9.000 denarë me interes zero”. Por për vonesën e pagesës “ngacmuesi” ishte në “tarifë vonesë”, kategori që nuk është e përcaktuar në ligj dhe as qytetarët që do të aplikojnë për këtë lloj kredie nuk janë të informuar për këtë.

- Në mënyrë që publiku të ketë një ide se për çfarë po luftoj, do ta ilustroj me një shembull. Ka marrë kredi prej 9.000 denarë, për vonesën në pagesën e saj, si në reklama, nuk ka interes, por ka shpenzime të mëdha. Kështu, për shembullin konkret, në emër të kompensimit të duhur janë ngarkuar 2.026 denarë, sa për kompensim të vonesës 58.846 denarë, kështu që kur kësaj i shtohet shuma për kujtesën e dërguar prej 5.900 denarë, borxhi arrin shumën prej 75.772 denarë, që është shumë 8 herë më e madhe nga borxhi - tha Avokati i Popullit.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës