Përgatitni një ëmbëlsirë me shalqi në vetëm gjysmë ore
Shalqinjtë janë në stinë nga qershori deri në shtator dhe janë më të shijshmet atëherë. Mund ta hani vetë shalqirin ose ta shtoni në sallata frutash. Shalqiri nuk është një delikatesë, as një frut dimri, por ajo që mund të ruani për dimër është lëkura e tij. Nga lëvorja e shalqinit mund të bëni një ëmbëlsirë të shijshme dhe dekorative.
Përbërësit:
– 350 g lëkurë shalqini të qëruar
- 300 g sheqer
- 200 ml ujë
- gjysmë limoni
– vanilje për shije
- gjysmë luge çaji sodë buke
përgatitja:
Pritini lëkurën e shalqirit në kubikë të vegjël. Shpërndani gjysmë luge çaji sodë buke në ujë, më pas shtoni lëkurën e shalqinit. Shtoni më shumë ujë nëse është e nevojshme. Pas gjysmë ore, derdhni ujin dhe lani lëkurën.
Hidhni sheqerin dhe ujin në një enë. Lëreni të vlojë dhe më pas shtoni lëkurën e shalqinit. Ziejeni karamele me shalqi për rreth gjysmë ore në temperaturë të ulët.
Pak minuta para përfundimit të zierjes, shtoni lëng limoni ose limon të prerë në copa. Nëse dëshironi, shtoni disa bishtaja vanilje. Mbulojeni ëmbëlsirën me një peshqir dhe lëreni të ftohet.
Derdhni ëmbëlsirën e ftohur plotësisht në një kavanoz të pastër. Mbyllni kavanozin me letër transparente dhe më pas me një kapak metalik.