“Më e rëndësishme është procesi i kthimit”: Simona Trpovska tregon për zhytjen në 102 metra

Video: voa news

Më 24 dhjetor ohrija Simona Trpovska zbriti në 102 metra në thellësi të Detit të Kuq në Egjipt, që është një rekord maqedonas në zhytje teknike. Për këtë sukses, kjo zonjë e re e suksesshme u përgatit intensivisht për një vit, në të cilin u ndihmua nga një instruktor me përvojë nga Egjipti, i cili është edhe pronar i rekordit botëror në zhytje të thella, transmeton portali "Ohridnews".

Atij iu deshën tre minuta e gjysmë për të zbritur në një thellësi prej 102 metrash në Detin e Kuq në Egjipt dhe atë që është e pamundur për shumë njerëz, ajo bëri të mundur.

“Kur arrin 102 metra dhe kur shikon për herë të parë, atëherë pyet veten nëse do ta bëj procesin e kthimit, sepse procesi i kthimit është më i rëndësishmi, nëse do të kthehem siç duhet. Disi i shtyn kufijtë e tu, i kapërcen pasiguritë”- thotë Simona.

Kështu e shpjegon Simona Trpovska nga Ohri takimin e saj me thellësitë e Detit të Kuq në Egjipt, kur më 24 dhjetor të vitit të kaluar arriti të zbresë në një thellësi prej 102 metrash. Ajo qëndroi aty për rreth dhjetë minuta.

 

“Zbritja është 20 metra në minutë duke zbritur, por meqë kam pasur zhytje më parë, në tre minuta e gjysmë kam qenë tashmë në 102 metra. U ndjeva plotësisht i vetëdijshëm në 102 metra, i qetë dhe i mbledhur. Rreth meje kishte heshtje në 102 metra. Ishte e qetë dhe paqësore”, thotë Simona.

Udhëtimi i kthimit zgjati rreth një orë.

Edhe pse me profesion është konsulente për financimin e BE-së, zhytja në thellësi deti dhe liqeni është dashuria e saj. Është një mënyrë jetese e veçantë, thotë ai, që kërkon shumë sakrifica nga aktivitetet e përditshme.

“Kjo nënkuptonte përgatitjet çdo ditë, stërvitje, një mënyrë të caktuar të të ngrënit, gjumin herët, zgjimin herët, heqjen dorë nga aktivitetet e tjera. Konsumimi i alkoolit, edhe në disa sasi normale, një apo dy gota, nuk lejohet para zhytjes. Ju nuk mund të praktikoni asnjë sport tjetër përpara se të zhyteni. Nuk mundesh as pas zhytjes. Elementi kryesor i zhytjes është që trupi juaj duhet të shkëmbejë mirë gazrat, sepse keni shumë ngopje të vetë gazrave”, shpjegon Trpovska.

Ajo është femra e parë maqedonase që ka arritur ta bëjë këtë sfidë dhe ndër të paktat në botë. Ajo u përgatit për të për një vit dhe një instruktor nga Egjipti e ndihmoi.

“Përqindja e femrave që merren me këtë sport është ende e vogël. Por do t'i inkurajoja sepse është një sport interesant dhe mendoj se edhe femrat kanë kapacitete, sepse kërkon edhe përgatitje mendore dhe kontroll dhe mendoj që popullata femërore e ka natyrshëm këtë si karakteristikë”, thotë Simona.

Dashuria e saj për zhytjen lindi në liqenin e Ohrit, ku mësoi hapat e parë dhe ku e bën ende me dashuri.

Një udhëtim zhytjeje në Filipine i la përshtypjen më të madhe.

“Ka ishull Malapascua. Aty gjendet një lloj peshkaqeni, i cili është shumë i rrallë të shihet vazhdimisht në një vend. Dhe ata vijnë në atë ishull të vogël pa ndalesë, sepse kanë një stacion filtri dhe në thellësi të mëdha prej 60 metrash mund t'i shihni çdo ditë. Nëse dëshironi t'i shihni gjatë ditës, duhet të shkoni me zhytje teknike. Dhe qëndroni më gjatë. Ata vijnë tek ju dhe nuk janë të rrezikshëm”, na thotë zhytësi ynë.

Dëshira e saj është që thellësitë e ardhshme që do të arrijë të jenë më të mëdha se 102 metra.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës