Epidemia më e madhe e "kollës së mirë" në Kroaci në 40 vitet e fundit

Foto Profimedia

Që nga fillimi i vitit, në Kroaci janë konfirmuar 1.047 raste të kollës së mirë, e cila është epidemia më e madhe në 40 vitet e fundit, që nga hera e fundit në vitin 1980 janë regjistruar mbi 1.000 raste.

"Kemi një rritje të madhe të numrit të njerëzve që vuajnë nga kolla e mirë, janë regjistruar më shumë raste se më shumë se 40 vjet më parë," tha Bernard Kaić, kreu i Departamentit të Epidemiologjisë së Sëmundjeve Infektive të Institutit Kroat të Shëndetit Publik. Indeksi.

Sipas të dhënave të HZJZ, nga numri i përgjithshëm i të sëmurëve këtë vit, rreth gjysma janë në Zagreb, dhe rreth 40 për qind në qarkun Split-Dalmaci, ku numri i të infektuarve ndoshta është dukshëm më i lartë, sepse jo të gjithë të sëmurët vijnë. për testim. Deri më tani, nuk ka asnjë vdekje të konfirmuar nga kolla e mirë.

Kaić beson se arsyeja për këtë situatë është një kombinim i disa faktorëve.

“Arsyet mund të jenë rënia e mbulimit me vaksina, por edhe i ashtuquajturi borxh imun i shkaktuar nga pandemia Covid-19. Rënia e numrit të të vaksinuarve, megjithatë, nuk mund të shpjegojë vetëm këtë rritje të numrit të pacientëve. “Në popullatë ka pasur gjithmonë nga ata që vaksina nuk ka ofruar mbrojtje të mjaftueshme, dhe në të njëjtën kohë, vaksina kundër kollës së mirë nuk është 100 për qind efektive, por diku ndërmjet 85 dhe 90 për qind dhe me kalimin e kohës dobësohet. ", tha Kaić.

Ai tregoi se të rriturit nuk duhet të kenë shumë panik nga kolla e mirë, por duhet të shmangin kontaktin me gratë shtatzëna dhe fëmijët e vegjël.

Kolla e mirë nuk është një sëmundje serioze për të rriturit, përveç nëse ata kanë sëmundje të rënda kronike dhe imunitet të dëmtuar rëndë. Kolla e mirë është e rrezikshme për fëmijët e vegjël, ndërsa për të rriturit është vetëm një kollë e fortë dhe e pakëndshme që zgjat shumë, shpjegoi Kaić.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË