Falsifikimet më të zakonshme në Evropë janë lojërat, paketimet, lodrat, cigaret...

Unsplash
Foto: Unsplash

Në kufirin e jashtëm të BE-së vitin e kaluar, zyrtarët doganorë kapën rreth 86 milionë falsifikime, vlera totale e të cilave është mbi dy miliardë euro. Shumica erdhën nga vendet aziatike. Numri i produkteve të konfiskuara në kufirin e BE-së vitin e kaluar është ulur me 43 për qind krahasuar me vitin 2021, por vlera e tyre është rritur me 11 për qind, pasi janë konfiskuar më shumë produkte me vlerë më të lartë të shitjes me pakicë të brendshme, njoftoi këtë javë Zyra e Pronësisë Intelektuale e Sllovenisë. , analizon STA.

Policia dhe autoritetet e mbikëqyrjes së tregut kapën 26 për qind më shumë mallra të falsifikuara se në vitin 2021 dhe vlera e këtyre mallrave u ul për shkak të një përqindje më të madhe të artikujve të sekuestruar që i përkisnin kategorive të produkteve më të lira. Pesë produktet më të sekuestruara janë lojërat, materialet e paketimit, lodrat, cigaret dhe CD-të e regjistruara. Këto produkte përbëjnë më shumë se 72 për qind të të gjitha produkteve të sekuestruara. Dhjetë shtete anëtare (Italia, Franca, Holanda, Bullgaria, Gjermania, Lituania, Spanja, Hungaria, Greqia dhe Portugalia) kapën më shumë se 96 për qind të të gjitha sendeve të falsifikuara të sekuestruara në BE vitin e kaluar.

Italia kryeson, ku u sekuestruan më shumë se gjysma e numrit të përgjithshëm të artikujve të falsifikuar dhe më shumë se 33 për qind e vlerës së parashikuar. Vendi kryesor i origjinës së falsifikimit mbetet Kina, e ndjekur nga Turqia dhe Hong Kongu. Rrobat më të konfiskuara vijnë nga Turqia, ndërsa pjesa më e madhe e aksesorëve të celularëve nga Hong Kongu. Sipas Zyrës së Pronësisë Intelektuale, shkelësit përpiqen të shmangin konfiskimet duke dërguar materiale paketimi të lira veçmas nga mallrat me vlerë, por ende të pashënjuar me shkelje dhe më pas duke i montuar ato në BE.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës