Çmimi "Romani i vitit" do t'i ndahet shkrimtares Lidija Dimkovska

Ftesë për manifestimin formal në Teatrin Dramatik Shkup

Dhënia ceremoniale e çmimit "Romani i vitit" për vitin 2023, të ndarë nga Fondacioni për avancimin dhe promovimin e vlerave kulturore "Slavko Janevski", do të mbahet më 20 maj, në ora 19.30:XNUMX, në Teatrin e Dramës në. Shkupi.

Laureat i sivjetshëm është romani “Edinstven matic number” nga Lidija Dimkovska (botim i “Tree”). Vendimi për çmimin, i cili përbëhet nga një pllakë, një statuetë origjinale (e punuar nga skulptori akademik Sašo Sazdovski) dhe një shumë monetare prej 150.000 denarë, është marrë nga komisioni në përbërje: Vlada Urošević, Branko Cvetkoski, Marija Gjorgjieva, Sašo. Ognenovski dhe Katerina Bogoeva.

Në shenjë të jubileut të madh, 25-vjetorit të themelimit, do të bëhet edhe ndarja ceremoniale e këtij çmimi të rëndësishëm, të cilin “Utrinski Vesnik” e ndau deri në fund, e më pas e mori në dorë fondacioni “Slavko Janevski”. ekzistencën e saj.

Në kuadër të ceremonisë do të hapet ekspozita “25 vjet romani i vitit”, ku do të prezantohen të gjitha veprat – bartës të kësaj mirënjohjeje deri më tani. Është një donacion personal i Manço Mitevskit për Fondacionin, i cili përbëhet nga të gjitha veprat e shpërblyera me nënshkrime dhe dedikime për autorët.

Manço Mitevski është një nga themeluesit e “Utrinski Vesnik” dhe çmimi “Romani i vitit”. Ai ishte iniciator i themelimit të Fondacionit “Slavko Janevski” me qëllim që çmimi të vazhdojë.

Në ceremoni do të ndahen mirënjohje individëve dhe organizatave që kanë kontribuar në zhvillimin e çmimit, do të transmetohen video materiale për zhvillimin e tij dhe e gjithë kjo do të pasohet me performancë muzikore nga grupi xhaz i Goce Stevkovskit.

Në kuadër të shënimit të përvjetorit, Fondacioni "Slavko Janevski" së bashku me Fakultetin Filologjik "Blaze Koneski" organizuan një debat mjaft të gjithanshëm për romanin maqedonas dhe trendet bashkëkohore në letërsinë botërore. Fondacioni paralajmëron një sërë aktivitetesh dhe përmbajtjesh të tjera me të cilat do ta shënojnë përvjetorin gjatë gjithë vitit.

Çmimi është përkrahur nga Ministria e Kulturës e Republikës së Maqedonisë së Veriut, ndërsa patron i përgjithshëm i tij është Komercijalna banka AD Shkup.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës