Çmimi "Vëllezërit Miladinov" në SPE 2021 do t'i jepet poetes Lidija Dimkovska

Poetja e njohur maqedonase Lidija Dimkovska është fituese e çmimit "Vëllezërit Miladinov" i cili ndahet nga Mbrëmjet e Poezisë në Strugë për përmbledhjen më të mirë të poezive midis dy edicioneve të festivalit. Dimkovska është fituese e çmimit për përmbledhjen e saj me poezi "Gjendja kufitare" botuar nga "Ili-Ili", raportoi SPE.

Komisioni i përbërë nga: Sasho Ognenovski, Iskra Geshoska, Atanas Vangelov, Vesna Mojsova пиepiskaevska dhe Lulzim Haziri, pasi lexoi të 33 librat e marrë, bëri një përzgjedhje fillestare dhe koleksionet "Nënshkrimi: aspen" - Ana Stojanoska " - Pavlina Atanasova (Botimet PNV ), "Gjendja Kufitare" - Lidija Dimkovska (Ili -Ili), "Nëntë transformime në pyllin e çuditshëm" - Pandalf Vulkanski (Templum) dhe "Kandidatët për Dasma" - Daut Dauti (Matica Makedonska). Vendimi i komisionit ishte unanim dhe i qartë.

- "Borderline" është një libër me poezi që paralajmëron duke i drejtuar sytë drejt qendrës së plagëve të hapura të botës. Këto vargje, të mprehta si tehe, hapin gjakderdhjen aktuale politike dhe shoqërore, na tregojnë të gjitha dyshimet dhe vendimet fatkeqe, na tregojnë pikëpamjet e vuajtjeve historike të cilat, për fat të keq, nuk sollën asnjë shkencë në çmendurinë aktuale ushtarake dhe politike.

Lidija Dimkovska me urtësinë e vargjeve të saj paralajmëron vlimin e gjakut të ndyrë, për një pashmangshmëri zhurma e së cilës nuk shurdhon dhe parathotë një zhurmë pas së cilës humnera e vdekjes do të hapë humnerën e hiçit. Vargjet në "Shteti Kufitar" janë një hapje e butë e korteksit të një mendjeje që duhet të transformohet nëse duam që ekzistenca jonë shpirtërore të lindë një strategji të re për mbijetesë dhe një rrugë të re drejt përsosjes - thuhet në shpjegimin e çmimit.

(Teksti u botua në "Shtypi Kulturor" numër 93, në edicionin e shtypur të "Shtypit të Lirë" në 14-15 gusht, 2021)

Video e ditës