Autoritetet me reagim të shpejtë po i çmontojnë rekuizitat në Luna Park në QSH “Boris Trajkovski”.

Parku argëtues pranë sallës B. Trajkovski / Foto: "Sloboden Pechat" / Dragan Mitreski

Parku argëtues punonte me kapacitet të plotë që nga e shtuna, ndërsa në mbrëmje ishte plot me vizitorë, kryesisht fëmijë dhe të rinj, megjithëse askush nuk garantonte sigurinë e rekuizitave.

Në hapësirën përballë qendrës sportive "Boris Trajkovski" këto ditë, ashtu si një vit më parë, sërish është vendosur park argëtimi, i cili, siç paralajmëroi Qyteti i Shkupit, është vendosur pa dokumente dhe leje përkatëse dhe pa të nevojshme. dokumentacion që garanton sigurinë e mbështetësve. Kjo nuk i pengoi qejfkat të rrotulloheshin çdo natë dhe parku i improvizuar të mbushej me vizitorë.

Por ndryshe nga dy vite më parë, kur u deshën muaj për të përcaktuar nëse dikush kishte dhënë leje për të vendosur rekuizita apo jo, kush është kompetent për të ndaluar punën e tyre dhe nëse dikush mund të veprojë për shkak se Luna Park është ngritur në tokë private, këtë vit reagimi ishte shumë më i shpejtë. Sot, me sa dukej në terren, tashmë ka nisur çmontimi i rekuizitave.

Parku argëtues pranë sallës B. Trajkovski / Foto: "Sloboden Pechat" / Dragan Mitreski

Kryetarja Danela Arsovska para disa ditësh theksoi se kompania “Disneyland Requisites” nga Çairi po vendos rekuizita në hapësirë ​​dhe se Qyteti i Shkupit në kuadër të kompetencave të veta ka bërë vëzhgim, ka marrë masa dhe ka dënuar personin juridik, gjë që ka vazhduar. për të punuar pavarësisht kësaj. Ajo u bëri thirrje të gjitha institucioneve kompetente që të veprojnë sa më shpejt, sepse është në pikëpyetje siguria e fëmijëve dhe të gjithë vizitorëve të tjerë.

Sot, ministri teknik i Punëve të Brendshme, Pançe Toshkovski, i cili informoi se në bazë të njoftimit, Njësia për krime ekonomike dhe kompjuterike në SVR Shkup, në koordinim me zyrtarë nga Inspektorati Shtetëror i Tregut, Administrata e të hyrave publike dhe një ndërtim inspektor nga Komuna e Karposhit, kanë dalë në terren dhe kanë ndërmarrë masat dhe aktivitetet përkatëse në kuadër të kompetencave dhe kompetencave të tyre.

Pas Arsovskës, edhe Toshkovski njoftoi: A do të mbyllet Luna Park në KS “Boris Trajkovski” i instaluar pa leje?

Nga ana e shërbimeve inspektuese, në bazë të masave dhe aktiviteteve të ndërmarra dhe gjendjes faktike të konstatuar, për gjendjen e konstatuar është përpiluar procesverbal, ndërsa inspektor i autorizuar ndërtimor nga Komuna e Karposhit ka iniciuar procedurë për parregullsitë e konstatuara. pas së cilës do të ndërmerren masa konkrete në drejtim të largimit të tyre, ndërprerjes së aktivitetit, si dhe dislokimit të rekuizitëve - njoftoi Toshkovski.

Parku argëtues pranë sallës B. Trajkovski / Foto: "Sloboden Pechat" / Dragan Mitreski

E nga Komuna e Karposhit mohuan se kanë lëshuar ndonjë aprovim për rekuizitët e karuselit të vendosur në afërsi të qendrës sportive "Boris Trajkovski" dhe për funksionimin e parkut argëtues për arsyen e thjeshtë se, siç sqarojnë nga aty, Komuna nuk ka autoriteti për të lëshuar miratime të tilla.

- Është e qartë se bëhet fjalë për një përdhunues për të cilin nuk zbatohen procedurat ligjore, ndaj institucionet kompetente shtetërore duhet ta sanksionojnë më ashpër, duke pasur parasysh se ai nuk ka miratimet e nevojshme për të kryer këtë veprimtari në lokacionin në fjalë. Nëse dikush kryen një veprimtari pa pëlqimin e nevojshëm nga institucionet kompetente vendore apo shtetërore dhe pa dokumentacion përkatës teknik, Inspektorati Shtetëror i Tregut i shqipton ndalimin për kryerjen e aktivitetit – thekson Karposh për “Sloboden Pechat”.

Nga aty kanë sqaruar se përveç inspektorit komunal të ndërtesave, ka pasur edhe inspektorë nga Ministria e Punëve të Brendshme, Shërbimi i të hyrave të Brendshme dhe Inspektorati i Tregut, andaj Komuna ka kërkuar që të shfrytëzojnë kompetencat e tyre ligjore dhe ta mbyllin këtë rast.

Parku argëtues pranë sallës B. Trajkovski / Foto: "Sloboden Pechat" / Dragan Mitreski

Për përkujtim, para tre vitesh Inspektorati Shtetëror i Tregut e mbylli Luna Parkun udhëtues, i cili ishte vendosur në kryqëzimin e bulevardit Boris Trajkovski dhe bulevardit Serbia në Kisella Vodë. Siç u raportua në atë kohë, Luna Park ishte i licencuar siç duhet, por për shkak se parqet argëtuese ishin të ndaluara gjatë pandemisë së koronavirusit, parku u mbyll. Deri më tani, përkundër reagimeve të furishme në opinion, Inspektorati nuk ka vepruar kështu kur janë vendosur rekuizita argëtuese në KSH “Boris Trajkovski”.

Parku argëtues punonte me kapacitet të plotë që nga e shtuna, ndërsa në mbrëmje ishte plot me vizitorë, kryesisht fëmijë dhe të rinj, megjithëse askush nuk garantonte sigurinë e rekuizitave.

Aksidentet në parqet argëtuese në mbarë botën nuk janë aq të rralla, dhe së fundmi në Kurshumlija në Serbinë fqinje, një karusel u shemb dhe plagosi 13 fëmijë. Ndaj, ngritja e një parku argëtimi pa lejet e duhura dhe sidomos pa posedimin e certifikatave të sigurisë për rekuizitët, nuk guxon të lejohet apo të heshtet, pavarësisht nëse është ngritur në tokë private apo shtetërore.

Karuselet po rrotullohen në pronën private para KS “Boris Trajkovski”, qyteti dhe Komuna e Karposhit nuk janë autorizuar për leje.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës