Më shumë se 300.000 njerëz në Mbretërinë e Bashkuar kanë thyer rregullat e karantinës

Mbretëria e Bashkuar / Foto: EPA-EFE / WILL OLIVER

Gati një e treta e njerëzve që mbërritën në Angli dhe Irlandën Veriore gjatë shpërthimit të deltës së koronavirusit shkelën rregullat e karantinës, raportoi BBC.

Sipas BBC, më shumë se 300.000 raste u raportuan tek hetuesit nga marsi deri në maj të këtij viti. Qeveria britanike nuk e di se sa prej tyre shkelën rregullat e karantinës pa qenë në gjendje t'i gjejnë ato.

Ministria e brendshme tha se kishte për qëllim të kontrollonte të gjithë udhëtarët e dyshuar për shkelje të rregullave.

Por Sekretari i Brendshëm i Shadow Nick Thomas-Symonds tha se shifrat e marra nga BBC "konfirmojnë frikën tonë më të keqe" në lidhje me "politikën e lirshme të kufirit" të qeverisë.

Në fillim të këtij viti, qeveria në Londër prezantoi rregulla të reja për njerëzit që vijnë nga jashtë në një përpjekje për të parandaluar përhapjen e koronavirusit dhe mutacionet e reja që shfaqen në vend.

Njerëzit që vijnë nga vendet me rrezik të lartë në "listën e kuqe" duhet të karantinohen. Ata që vijnë nga "lista e verdhë" - ose zonat me rrezik të mesëm - duhej të izoloheshin për 10 ditë dhe të siguronin dëshmi të testeve negative të Covid -19.

Nga 17 Mars deri më 31 Maj, më shumë se një milion njerëz mbërritën në Angli dhe Irlandën Veriore nga vendet e "listës së verdhë".

Të dhënat për këtë periudhë, të marra sipas Aktit për Qasje të Lirë në Informacion, tregojnë se 301.076 raste janë përcjellë te hetuesit për konfirmim se ata ishin në izolim.

Video e ditës