Mbi Sharën e mbrojtur, plehrat nuk i menaxhon njeri, hidhen në gropa, lumenj e livadhe.

Foto: Facebook

Mbeturinat nga fshatrat e Sharplanit zakonisht përfundojnë në lumenj, lumenj dhe livadhe sepse vendasit nuk kanë ku t'i hedhin mbeturinat dhe ndërmarrjet komunale nuk i mbledhin ato.

Nga Parku Nacional Shar Planinë thonë se banorët e fshatrave të Sharrit nuk kanë vend për të deponuar mbeturinat e tyre dhe as ndërmarrjet komunale nga Tetova nuk shkojnë për të mbledhur mbeturinat nga këto vendbanime. Në fund, rezultati është një shumëllojshmëri e mbeturinave komunale në zonat e piknikëve, përgjatë rrugëve, si dhe deponitë e egra në atarin e fshatrave të Sharplaninës. Duhet një mekanizëm për grumbullimin e rregullt të mbeturinave nga komunat, territori i të cilave përfshin edhe fshatrat e Sharplaninës.

“Kemi hapur disa diskutime me komunat dhe kërkojmë që të bëjnë rregullisht grumbullimin e mbeturinave. Nga fshatrat e Tetovës, mbeturinat nuk grumbullohen në fshatrat Gjermo, Vejce, Brodec, Bozovcë dhe Veshala, asnjë automjet nuk shkon atje për t'i grumbulluar mbeturinat. Dhe prandaj më vjen turp të shkoj tek ata qytetarë dhe t'u them të mos hedhin mbeturina se nuk ka ku t'i çojë. Dikush mund të ketë mundësinë t'i çojë mbeturinat me një automjet në qytet, por dikush nuk e ka këtë mundësi sepse nuk ka ku t'i lërë. Kjo duhet të zgjidhet institucionalisht. Kemi pasur disa takime me shoqëritë publike. Ata na thonë se kanë pasur programe dhe do të marrin masa dhe do të vendosin një sistem grumbullimi të mbetjeve. Nuk mund t'u shkruajmë gjoba banorëve kur nuk u jep mundësi të marrin mbeturinat”, thotë Ibrahim Dehari, drejtor i Parkut Kombëtar Mali Sharr.

Institucioni thotë se në bashkëpunim me shoqëritë dhe shoqatat alpinistike kanë organizuar disa herë aksione mjedisore, por kjo nuk mjafton.

“Shara pa mbeturina” është diçka që e kemi rënë dakord me federatën e alpinizmit, kemi pasur aksione për pastrimin e Sharës, janë realizuar me sukses, janë bashkuar edhe institucione dhe shoqata të tjera. U bëjmë thirrje vizitorëve që të mos lënë pas mbeturina. Mbeturinat mund të shihen në zona në të gjithë Sharën, por një problem i madh, siç e thashë edhe më parë, është në vetë vendbanimet e Sharës, ku mbeturinat nuk grumbullohen. Nuk ka edhe aq shtigje për ecje dhe piknik, por problemi më i madh janë mbeturinat që ekzistojnë në lokacionet përreth vendbanimeve, Ministria kompetente vitin e kaluar ka grumbulluar disa tonë mbeturina të tilla, por gjendja është ende e keqe”, thotë Dehari.

Ndryshe, Institucioni Kombëtar Shar Planina ka regjistruar rreth 700 objekte në zonën malore jashtë fshatrave të Shar Planinës. Shumica e tyre janë ndërtuar ilegalisht dhe po bëhen përgatitjet për legalizimin e tyre. Një pjesë e objekteve më pas planifikohet të konvertohet për turizëm.

Objektet e egra të Sharës do të legalizohen, disa prej tyre do të konvertohen për turizëm

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës