Punonjësit e shtypshkronjës “Napredok” prej vitesh marrin paga të vonuara dhe sigurime shëndetësore

Foto: Shtypi i Lirë

Punonjësit e shtypshkronjës “Napredok” nga Tetova me vite të tëra i kanë vonuar pagat, e me këtë edhe sigurimin shëndetësor dhe mundësinë për të shkuar me kohë te mjeku dhe për të marrë terapinë e nevojshme.

Autoritetet nuk e kanë idenë për këtë problem të kahershëm, thonë nga organizata sindikale e pesëdhjetë punonjësve të shtypshkronjës “Napredok”.

Gjatë krizës së Koronës, kur nevoja për mjek ishte e nevojshme, pagat u vonuan, e me këtë edhe sigurimet shëndetësore, theksuan nga organizata sindikale e Peçatnicës.

“Një nga kolegët tanë vdiq vitin e kaluar. Ai si të gjithë ne nuk ka pasur mundësi të shkojë te mjeku dhe të marrë terapinë e duhur, sepse nuk ka pasur sigurim shëndetësor. Fatkeqësisht, pas golgotës shumëvjeçare, ne kemi ardhur në këtë situatë të kërkojmë ndihmë nga media për të informuar publikun, por edhe institucionet, për problemet me të cilat përballemi prej vitesh. Nga viti 2019 e deri më tani, fjalë për fjalë për shkak të vonesave të pagave, punonjësit mbeten pa sigurime shëndetësore edhe pse shumica e të punësuarve janë mbi 50 vjeç me terapi dhe diagnoza të ndryshme, e kemi kaluar të gjithë koronën pa sigurime shëndetësore dhe me pagesa private për ekzaminime. Për të mos u futur në një situatë të tillë, të gjithë jemi në atë moshë, të gjithë kemi diagnoza, prandaj duhet të reagojmë dhe të gjejmë zgjidhjen e duhur për problemin tonë”, thotë Zive Qiroski, kryetar i organizatës sindikale të “Napredok”. në SSM.

Kur të gjithë kërkojnë rritje rroge, ne në kompaninë tonë, ku pothuajse të gjithë marrin pagën minimale, vazhdojmë të flasim për të na paguar rregullisht atë rrogë të mjerueshme, thonë nga organizata sindikale.

“Deri më tani nuk kemi ndonjë përgjigje konkrete për problemin tonë. Vetëm një herë pas raportimit në inspektoratin e punës i janë paguar pagat e prapambetura në “Napredok 1”, që është një organizatë mbrojtëse, gjegjësisht një person tjetër juridik, por kjo është vetëm në letër, në praktikë "Napredok 1" dhe "Napredok Print" është pjesë e shtypshkronjës "Napredok" sepse detyrat dhe proceset tona të punës janë të ndërlidhura. Pasi krijuam organizatën sindikale, kishim dërguar një duzinë letrash, që të mos dilnim publikisht dhe të mos paraqiteshim në inspektime, donim që problemet të zgjidheshin brenda ndërmarrjes, por fatkeqësisht hasëm në një qëndrim komplet injorant nga ana e kompania. Nga ne kërkohet angazhim maksimal. Dihet se kjo shtypshkronjë është një nga shtypshkronjat kryesore për prodhimin e teksteve shkollore dhe ne jemi nën presion që tekstet shkollore t'i shtypim në afatin e duhur dhe punëtorët tanë janë të angazhuar maksimalisht dhe na vonohen pagat, thotë Zive Qiroski, president. të organizatës sindikale të “Napredok”.

Menaxhmenti i shtypshkronjës “Napredok” thotë se subjektit juridik “Napredok Print” aktualisht i ka dy rroga me vonesë, por në fund të këtij muaji ose në fillim të muajit tjetër do t’u paguhet paga e korrikut, e me këtë edhe punëtorëve. do të ketë sigurim shëndetësor. Ata thonë se me krizën e Koronës, puna e tyre u ul në mënyrë drastike, kjo është arsyeja që u shfaq problemi i pagave të vonuara.

Ata shpresojnë se në të ardhmen situata të tilla do të tejkalohen, punonjësit do të marrin pagë të rregullt me ​​sigurim shëndetësor të paguar.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës