VMRO-DPMNE nuk i pëlqen ideja e Macronit, Nikoloski thotë se vendi i Maqedonisë është në BE

Foto: Makfax

Nënkryetari i VMRO-DPMNE-së, Aleksandar Nikoloski, në intervistë për MakfaxLidhur me idenë e presidentit francez Emmanuel Macron për një “bashkësi gjeopolitike evropiane” që do të ekzistojë paralelisht me BE-në, ai tha se “vendi i Republikës së Maqedonisë është në Bashkimin Evropian dhe jo në forma të tjera të aleancës. ."

“Mendoj se është shumë keq për ne. Nuk dua të flas për këtë çështje në vetën e parë njëjës, por mendoj se deri më tani jam ndër të paktët dhe ndoshta i vetmi politikan që ka dalë me një qëndrim të qartë. Madje për këtë numër kam shkruar një artikull për të përjavshmen “Fokus” në numrin e fundit, ku e paraqes qartë këtë koncept. Ideja e presidentit Macron është shumë e thjeshtë, që BE-ja të mbetet në këtë përbërje, të hyjë një vend i zhvilluar nga Europa dhe në të njëjtën kohë të formohet një Ligë e Dytë Evropiane, e cila do të përfshinte dy lloje shtetesh. Grupi më i vogël i vendeve janë vendet që nuk duan të anëtarësohen në BE, si Britania e Madhe, e cila doli dhe Zvicra, e cila nuk dëshiron të anëtarësohet në BE dhe Norvegjia, e cila gjithashtu nuk dëshiron të anëtarësohet në BE. . Dhe grupi më i madh janë vendet që duan të anëtarësohen në BE, por sipas vendeve evropiane nuk i plotësojnë kriteret, këtu janë vendet e Ballkanit, dhe ish-republikat e Bashkimit Sovjetik. Dhe mendoj se publiku do të pajtohet se nuk është një kompani e mirë që Maqedonia të jetë në shoqërinë e Kosovës, Bosnjës, Shqipërisë, Serbisë, Moldavisë, Gjeorgjisë, Ukrainës. “Nuk mendoj se është kompani e mirë për vendin”, tha Nikoloski duke komentuar idenë.

Ai theksoi se përveç kësaj, “bashkësia politike evropiane” do të ishte një aleancë shumë e lirshme, pra një formë shumë e lirshme e aleancës që nuk do të ketë fuqi ekzekutive dhe ekonomike. Kjo, sipas Nikollovskit, nuk do t'i ndihmojë Maqedonisë në masë të madhe.

“Problemi është më i madh se presidenti i Këshillit Evropian, gjegjësisht Charles Michel, tashmë është shprehur pozitivisht për këtë ide. Që do të thotë se do të jetë gjithashtu periudha më deluzionare e vitit. Ajo që më shqetëson në vend është se nuk ka një qëndrim të qartë në Qeveri se vendi i Maqedonisë është në BE, dhe jo në ndonjë formë tjetër të aleancës. Unë jam i shqetësuar që një zëdhënës i qeverisë tha se kjo ishte një ide e mirë. Dhe më shqetëson që disa personazhe të afërt me qeverinë po shkruajnë tekste se kjo është një ide e mirë. “Nuk mendoj se është një ide e mirë, sepse e vendos Maqedoninë në një grup jashtëzakonisht problematik të vendeve që kanë probleme serioze, që kanë probleme me funksionalitetin e brendshëm”, tha Nikoloski.

Video e ditës