Bota po përballet me një fatkeqësi ushqimore

unsplash
Gruri / Foto: MPB

Me pushtimin e Ukrainës, Vladimir Putin do të shkatërrojë jetën e njerëzve larg fushëbetejës - në një shkallë që edhe ai mund të pendohet. Lufta ka goditur sistemin global të ushqimit, tashmë të dobësuar nga Covid-19, ndryshimet klimatike dhe shoku energjetik. Eksportet ukrainase të drithërave dhe farave vajore janë ndalur kryesisht, me Rusinë të kërcënuar. Çmimet e grurit, 53 për qind nga fillimi i vitit, u rritën me 6 për qind më 16 maj pas India ka thënë se do të pezullojë eksportet për shkak të valës së të nxehtit, shkruan Ekonomist.

Ideja e pranuar gjerësisht e një krize të kostos së jetesës nuk fillon të kuptojë pikën e asaj që në të vërtetë do të vijë. Antonio Guterres, Sekretari i Përgjithshëm i OKB-së, paralajmëroi më 18 maj se muajt e ardhshëm kërcënojnë një "fantazmë të mungesës globale të ushqimit" që mund të zgjasë me vite. Çmimi i lartë i ushqimeve bazë ka rritur tashmë numrin e njerëzve që nuk janë të sigurt nëse do të kenë ushqim të mjaftueshëm nga 440 milionë në 1,6 miliardë. Nëse, siç ka të ngjarë, lufta zvarritet dhe furnizimet nga Rusia dhe Ukraina kufizohen, qindra milionë të tjerë mund të bien në varfëri.

Putini nuk duhet të përdorë ushqimin si armë. Mungesa nuk është një rezultat i pashmangshëm i luftës. Udhëheqësit botërorë duhet ta shohin urinë si një problem global që ka nevojë urgjente për një zgjidhje globale.

Rusia dhe Ukraina furnizojnë 28% të grurit të tregtuar globalisht, 29% të elbit, 15% të misrit dhe 75% të vajit të lulediellit. Rusia dhe Ukraina përbëjnë rreth gjysmën e drithërave të importuara në Liban dhe Tunizi. Eksportet e ushqimit ukrainas kanë dëmtuar mbi 400 milionë njerëz. Lufta i ndërpret këto dërgesa pasi Ukraina minon ujërat e saj për të parandaluar një sulm dhe Rusia bllokon portin e Odessa.

Mirë se vini në epokën e ndryshimeve klimatike

Edhe para pushtimit, Programi Botëror i Ushqimit paralajmëroi se viti 2022 do të ishte një vit i tmerrshëm. Kina, prodhuesi më i madh në botë i grurit, tha se pasi shirat vonuan mbjelljen vitin e kaluar, prodhimi mund të jetë më i keqi ndonjëherë. Tani, pavarësisht temperaturave ekstreme në Indi, prodhuesi i dytë më i madh në botë, mungesa e shiut po kërcënon të ulë rendimentet në shporta të tjera të bukës, nga brezi i telit të SHBA-së deri në rajonin Bowé të Francës. Briri i Afrikës është shkatërruar nga thatësira më e keqe në katër dekada. Mirë se vini në epokën e ndryshimeve klimatike.

E gjithë kjo do të ketë një efekt të keq tek të varfërit. Familjet në ekonomitë në zhvillim shpenzojnë 25% të buxheteve të tyre ushqimore - dhe në Afrikën Sub-Sahariane deri në 40%. Në Egjipt, buka siguron 30% të të gjitha kalorive. Në shumë vende importuese, qeveritë nuk mund të përballojnë subvencione për të rritur ndihmën për të varfërit, veçanërisht nëse importojnë edhe energji - një treg tjetër problematik.

Kriza kërcënon të përkeqësohet. Rusia ende arrin të shesë grurin e saj, pavarësisht kostove dhe rreziqeve shtesë për transportuesit. Megjithatë, ato kapanone ukrainase që nuk janë dëmtuar nga luftimet janë plot me misër dhe elb. Fermerët nuk kanë ku të ruajnë korrjen e radhës, e cila duhet të fillojë në fund të qershorit, e cila për këtë arsye mund të kalbet. Rusia, nga ana e saj, mund të ketë mungesë të rezervave të farërave dhe pesticideve që normalisht blen nga Bashkimi Evropian.

Pavarësisht rritjes së çmimeve të grurit, fermerët në mbarë botën mund të mos jenë në gjendje të kompensojnë mungesën. Një nga arsyet është se çmimet janë të paqëndrueshme. Më keq, marzhet e fitimit janë në rënie për shkak të rritjes së çmimeve të plehrave dhe energjisë. Këto janë kostot kryesore për fermerët dhe të dy tregjet janë rrënuar nga sanksionet dhe lufta për gazin natyror. Nëse fermerët reduktojnë plehrat, rendimentet globale do të jenë më të ulëta në kohën e gabuar.

Përgjigja e politikanëve të shqetësuar mund të përkeqësojë situatën. Që nga fillimi i luftës, 23 vende nga Kazakistani në Kuvajt kanë deklaruar kufizime të rënda në eksportet e ushqimit që mbulojnë 10% të kalorive të tregtuara globalisht. Më shumë se një e pesta e eksporteve totale të plehrave janë të kufizuara. Nëse tregtimi ndalon, do të ketë zi buke.

Akuzat vazhdojnë

Skena është vendosur për një lojë faji, në të cilën Perëndimi dënon Putinin për pushtimin e tij dhe Rusia dënon sanksionet perëndimore. Në fakt, ndërprerjet janë kryesisht rezultat i pushtimit të Putinit dhe disa sanksione i kanë bërë gjërat edhe më keq. Një debat mund të bëhet lehtësisht një justifikim për pasivitetin. Ndërkohë, shumë njerëz do të vdesin nga uria dhe disa do të vdesin.

Në vend të kësaj, shtetet duhet të veprojnë së bashku, duke filluar me mbajtjen e tregjeve të hapura. Këtë javë Indonezia, burimi i 60% të vajit të palmës në botë, hoqi një ndalim të përkohshëm të eksportit. Evropa duhet të ndihmojë Ukrainën të dërgojë grurin e saj me hekurudhë dhe rrugë në portet në Rumani apo Balltik, megjithëse edhe parashikimet më optimiste thonë se vetëm 20 për qind e të korrave mund të nxirret në këtë mënyrë. Edhe vendet importuese kanë nevojë për mbështetje, që të mos përfundojnë të “përmbysur” nga fatura të mëdha. Furnizimet urgjente të grurit duhet të shkojnë vetëm për më të varfërit.

A mund të gjendet një zëvendësues?

Vendet shpresojnë të gjejnë një zëvendësues. Rreth 10% e të gjitha drithërave përdoren për prodhimin e biokarburanteve; dhe 18% e vajrave bimore shkojnë për bionaftë. Finlanda dhe Kroacia kanë dobësuar mandatet që benzina duhet të përfshijë karburantin e bimëve. Të tjerët duhet të ndjekin drejtimin e tyre. Një sasi e madhe drithi përdoret për të ushqyer kafshët. Sipas Organizatës së Ushqimit dhe Bujqësisë, drithi përbën 13% të ushqimit të kafshëve të thata. Në vitin 2021, Kina importoi 28 milionë ton misër për të ushqyer derrat e saj, më shumë se eksportet e Ukrainës në një vit.

Lehtësimi i menjëhershëm do të vijë nga thyerja e bllokadës së Detit të Zi. Rreth 25 milionë tonë misër dhe grurë, ekuivalente me konsumin vjetor të të gjitha ekonomive më të pazhvilluara të botës, janë bllokuar në Ukrainë. Tre vende duhet të lihen mënjanë: Rusia duhet të lejojë transportin ukrainas; Ukraina duhet të çminojë hyrjen në Odessa; dhe Turqia duhet të dërgojë përcjellje detare përtej Bosforit.

Nuk do të jetë e lehtë. Rusia, e cila po lufton në fushën e betejës, po përpiqet të mbysë ekonominë e Ukrainës. Ukraina nuk dëshiron të pastrojë minat e saj. Bindja e tyre për t'u dorëzuar do të jetë një detyrë për vendet, përfshirë Indinë dhe Kinën, të cilat i kanë dhënë fund luftës. Kolonat mund të kërkojnë shoqërim të armatosur të miratuar nga një koalicion i gjerë. Të ushqyerit e botës së brishtë është punë e të gjithëve.

Video e ditës