Në Popova Shapka në verë, "turistët tranzit" janë më të përhapurit sepse qendra nuk ka shumë për të ofruar.

Foto: Shtypi i Lirë

Turistët nga Polonia, Sllovakia, Hungaria, Rumania janë mysafirët më të shpeshtë që mund të shihen në qendrën turistike Popova Shapka këtë sezon veror.

Por këta të ashtuquajtur “turistë tranzit” qëndrojnë në qendër për një deri në dy ditë dhe më pas nisen atje ku planifikojnë të kalojnë pushimet verore dhe destinacioni i tyre më i zakonshëm është Shqipëria.

Hashim Hassani Pronari i një prej hoteleve të Popova Shapkës beson për “Sloboden Pechat” se po të mos ishin ata turistë, nuk do të mund të shihej “pulë e gjallë” në qendër.

Falë tyre, ne jemi të kënaqur me sezonin e verës, por do të ishte mirë të kishin më shumë netë dhe për këtë qendra të kishte diçka për të ofruar.

“Kemi pasur një sezon të mirë veror dhe e gjithë kjo është rezultat i zhvillimit të turizmit në Shqipëri, me rritjen e numrit të turistëve në Shqipëri, po ashtu rritet edhe numri i turistëve që kalojnë pranë vendit tonë. Por ata turistët vijnë tek ne dhe kalojnë një deri në dy netë, janë të ashtuquajtur "turistët tranzit", po të jenë të kënaqur mysafirët, shumë mirë, do të vijnë përsëri tek ne. Por këtu nuk ka asgjë për të ofruar, unë kam qenë këtu në Popova Shapka gjatë gjithë verës vetëm, turistët na pyesin për shembull se teleferiku - me gjashtë dyer është duke punuar, dhe është i mbyllur dhe prandaj turistët janë këtu për një kohë të shkurtër. Ata do të ngjiten në një majë dhe kaq. Nëse do të kishte më shumë oferta në Popova Shapka, atëherë ata turistë mund të qëndronin edhe më shumë ditë”, thotë Hashim Hassani, pronar i një prej hoteleve të qendrës.

Zhvillimi i turizmit përveç qendrës varet edhe nga autoritetet komunale.

“Zhvillimi i Popova Shapkës varet nga Tetova dhe aty nuk ka asgjë për të ofruar, nuk është e rregulluar dhe e gjithë kjo ndikon tek ne. Këtu në Popova Shapka kemi shtigje biçikletash, maja, liqene natyrore, na e ka dhënë natyra, jo se dikush është përkushtuar dhe ne e ofrojmë, Popova Shapka ka një potencial natyror për zhvillimin e turizmit, por infrastruktura duhet të jetë fiks, që të funksionojë Info-qendra që turistët të marrin informacion për Popova Shapka, ose më mirë për Shar Planinë”, thotë Hashim Hassani.

Dhe ata turistë të rrallë që janë në Popova Shapka thonë se qendra ka potencial të madh për zhvillimin e turizmit veror, natyra e ka dhënë, por njeriu e shfrytëzon pak.

“Qendra mbështetet vetëm në turizmin dimëror, por harron verën. Teleferiku duhet të funksionojë, të ketë shëtitje panoramike, disa evenimente dhe festa, këtu natën është "vdekur" dhe kush do të donte të rrinte këtu më shumë se një ditë ose dy", thotë një banor i Shkupit të cilin e gjetëm në. Qendra.

“Dikur kishte më shumë organizime, kishte maratonë, gara me biçikleta, ishin të rralla, por prapëseprapë kishte diçka, dhe tani nuk ka asgjë, përveç disa ture hiking, por kjo është për një ditë dhe kaq”, shton një tatuazh. njeri.

Qendra turistike Popova Shapka është në kuadër të Parkut Kombëtar Shar Planina, i cili është pjesë e të ashtuquajturës zonë buferike, ku lejohen ndërtimet dhe aktivitetet tjera infrastrukturore me rregulla strikte për zhvillimin e turizmit, por për momentin nuk ka aktivitete të tilla. por ajo që më së shumti mungon është angazhimi për zhvillimin e turizmit veror.

Hassani shpreson të paktën për një sezon të mbarë të skijimit, por siç thotë ai, gjithçka varet nga reshjet e borës, pasi edhe përkundër numrit të madh të njoftimeve, ende nuk ka aktivitete për ndërtimin dhe vendosjen e një instalimi për borë artificiale në qendër.

Menaxhmenti i qendrës së skijimit Popova Shapka thotë se aktualisht janë duke u bërë kontrolle të rregullta në të gjitha teleferikët para fillimit të sezonit të skijimit.

Nga atje për “Sloboden Pechat” vetëm shkurt kanë deklaruar se negociatat me investitorin potencial të huaj për Popova Shapkën janë ende në vazhdim.

Në planin e shpallur investues të kompanisë nga Italia “Techno Alpine” shkruhet se kjo kompani do të investojë në Popova Shapka në vendosjen e borës artificiale, ndërtimin e 600 parkingjeve të reja, dy pista të reja skijimi, ndërtimin e dy hoteleve. , si dhe dy teleferikë të rinj me gjashtë dhe tetë vende.

Investitori italian prezantoi planet për Popova Shapkën: Do të ketë ski për të paktën 100 ditë, do të ndërtohet një vendbanim me shtëpi pushimi private

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës