Në prag të çmendurisë: Jeta e çuditshme e "magjistarit të fundit" Isaac Newton

Profimedia

Isaac Newton konsiderohet si një nga shkencëtarët më të mëdhenj që ka jetuar ndonjëherë. Por në kohën e tij, ai ishte i njohur për shumë gjëra, përfshirë sjelljen e çuditshme.

Lexoni dhjetë faktet magjepsëse për Isaac Newton-in e shkëlqyer.

1. Njutoni ishte një mëkatar i madh

Të paktën kështu konsiderohet. Kur ishte 19 vjeç, ai bëri një listë me 48 mëkate që kishte bërë.

2. Ju me qëllim keni goditur një gjilpërë në sy

Profimedia

Dihej shumë pak për vetitë e dritës në ditën e Njutonit. Në fakt, njerëzit nuk e dinin nëse syri prodhon dritë apo e mbledh atë. James Glake, autor i biografisë së Isaac Newton, përmend një detaj magjepsës. Njutoni nisi një studim të hollësishëm të optikës dhe e gjeti veten një derr gini. Në një moment ai mbërtheu një gjilpërë në sy për të zhvilluar një teori të efektit të dritës në speciet njerëzore. Vetë Njutoni shkroi për këtë në ditarin e tij.

3. Ai pësoi dy prishje nervore

Njutoni besohet të ketë pësuar dy prishje nervore. Njutoni shpjegoi se kjo i ndodhi atij për shkak të mungesës së gjumit, megjithëse historianët ofrojnë arsye krejtësisht të ndryshme: helmimi i mundshëm nga kimikatet nga eksperimentet që ai bëri, si dhe efekti i akumuluar i depresionit kronik nga i cili vuajti.

4. Ai lindi para kohe, prindërit e tij ishin të paarsimuar

Newton lindi tre muaj para kohe, dhe ishte aq i vogël sa që mund të futej fjalë për fjalë në një filxhan më të madh. Babai i tij, i quajtur gjithashtu Isaac Newton, ishte analfabet dhe nëna e tij mezi lexonte. Ai shkoi në universitet vetëm sepse nëna e tij u martua përsëri, kështu që ajo kishte më shumë para.

5. Punoi si kamarier

Si student në Kembrixh, Njutonit iu desh të punonte si kamerier. Ai ishte një nga studentët që mori ndihmë financiare për studime, dhe në këmbim bëri disa punë fizike. Përveçse kamarier, Njutoni pastroi edhe dhomat e studentëve të tjerë.

Profimedia

6. Ai ishte i vetmuar

Shumë spekulojnë se Njutoni vuante nga sëmundje mendore (ndoshta edhe çrregullim bipolar) apo edhe nga autizmi. Kjo vështirë se mund të verifikohet, por një gjë është e qartë - Njutoni ishte kronikisht i vetmuar.

7. Ai shmangu Murtajën e Madhe

Kur Murtaja e Madhe shpërtheu në Kembrixh në 1665, Njutoni dhe kolegët e tij u dërguan në shtëpi për t'i shpëtuar epidemisë. Ishte gjatë kësaj periudhe që Njutoni shpiku llogaritësin primitiv.

8. Alkimi e praktikuar

Edhe pse i famshëm si një shkencëtar serioz, Njutoni gjithashtu kontribuoi në alkiminë, e cila synonte ta shndërronte metalin në ar. Kjo është arsyeja pse ata e quajnë atë "magjistari i fundit".

9. Isaac Newton dhe molla

Profimedia

"Shumica e njerëzve mendojnë se molla i ra në kokë, por kjo ndoshta nuk është e vërtetë. "Ajo që është e vërtetë është se Njutoni e kuptoi se ndonjë forcë e padukshme po bënte që molla të binte, por gjithashtu po ndikonte në lëvizjen e hënës". Vizualizimi i gravitetit e ndihmoi atë të konceptonte ligjet fizike me të cilat ai u bë i famshëm.

10. Ai nuk u martua kurrë

Njutoni nuk ishte martuar kurrë dhe megjithëse është e pamundur të verifikosh këtë informacion, besohet se ai kurrë nuk ka bërë seks.

Video e ditës