Sot ka ndërruar jetë artisti maqedonas Nikolla Martinoski

Autoportreti i Nikolla Martinoskit (1949/1950)

Në këtë ditë, në vitin 1973, ndërroi jetë artisti i shquar maqedonas Nikolla Martinoski. Ai konsiderohet si një nga figurat më të rëndësishme për zhvillimin e kulturës maqedonase në shekullin e XNUMX-të.

Martinoski u lind më 18 gusht 1903 në Krushevë, si Nicolace Martin – një nga katër fëmijët e familjes së respektuar vllahe të Kosta и Anushka Martin. Deri në vitin 1930 mbiemri i tij ishte Martin ose Martini.

"Nëna" (1945)

Në vitin 1906 familja Martin u shpërngul në Shkup. Nikolla Martinoski e filloi shkollimin në shkollën fillore rumune në Shkup (1910), kurse në shkollën e mesme serbe në Shkup (nga viti 1918 deri më 1920) filloi të tregojë interes për vizatim. Në vitin 1919, së bashku me Tomo Vladimirski, ka punuar në studion e piktorit të fundit maqedonas Dimitar Andonov Papradiski.

Ndonëse pas vdekjes së babait, gjendja financiare e familjes nuk ishte e mirë, Nikolla Martinoski arriti të vazhdojë shkollimin në Bukuresht, kështu që nga viti 1920 deri në vitin 1927 ndoqi Shkollën e Arteve të Bukura. Me profesorët ndoqi kurset për vizatim, art dekorativ dhe pikturë Gjergj Mirea и Camille Resou, dhe skulpturë nga një profesor Dimitrie Pachurea. Në fund të shkollimit, Martinoski u nderua me çmimin e parë për pikturë.

"Portreti i një vajze" (1942) | "Vajza e buzëqeshur" (1944)

Pas studimeve, për një kohë të shkurtër qëndroi në Shkup, ku menjëherë mori pjesë në jetën artistike të qytetit, i cili deri në vitin 1927 ishte krejtësisht i pazhvilluar. Atë vit Dimitar Pandilov и Lazar Lichenoski kanë pasur ekspozitat e para vetjake, ndërsa së bashku me Martinoskin kanë ekspozuar edhe në një ekspozitë grupore.

Qëndrimi në Paris, nga viti 1927 deri në fund të vitit 1928, është momenti dhe kthesa më e rëndësishme në zhvillimin artistik të Martinoskit. Atje ai mori pjesë në akademitë e famshme Grand Chaumier dhe Ranson.

"Këngëtarët" (1941) | "Ramazani" (1952)

Pas kthimit në Maqedoni, përveç futjes së tendencave të pikturës moderne evropiane, karakteristike për Shkollën e Parisit në këto treva, ai u shqua edhe me veprimtarinë e tij shoqërore. Martinoski është iniciator dhe udhëheqës i formimit të Shkollës së Mesme Artistike në Shkup, Shoqërisë së Artistëve të Bukur, Galerisë së Arteve në Shkup ose sot e njohur si Galeria Kombëtare e Maqedonisë, merr pjesë në formimin e Akademisë së Shkencave dhe Arteve të Maqedonisë. , institucione që edhe sot janë bartësit kryesorë të jetës kulturore maqedonase. Veprat e tij të artit gjenden në koleksionet e disa muzeve dhe galerive, si dhe në një sërë koleksionesh private brenda dhe jashtë vendit.

"Cigani" (1965) | "Gypsy" (1970)

Martinoski ka pasur disa ekspozita personale para dhe pas luftës. Ekspozita e parë ishte në vitin 1929 në Shkup, pasuar nga ekspozita në Beograd, Zagreb, Lubjanë, Paris, Dizhon e vende të tjera. Ekspozoi si grup në shumë vende evropiane dhe në vend me piktura, vizatime dhe grafika, si ekspozita “Arti i tokës së Jugosllavisë” në Paris në vitin 1971 etj. Para luftës ka realizuar disa murale në Shkup.

Në vitin 1968 u themelua në Krushevë Galeria Nikolla Martinoski, me disa vepra që i dha vendlindjes.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës