Në këtë ditë - 29 nëntor

në ditën e sotme
Foto: Instagram

- Dita Ndërkombëtare e Solidaritetit me Popullin Palestinez.

1314 - Mbreti francez Philip IV Beautiful vdes, duke dëbuar të gjithë hebrenjtë nga Franca në 1306 dhe duke konfiskuar pronat e tyre. Në një luftë për pushtet, ai përmbysi Papa Bonifaci VIII dhe transferoi papatin në Avignon. Për të forcuar pozicionin e saj në luftën kundër Kurisë së Vatikanit, në vitin 1302, për herë të parë në historinë e Francës, thirri një Asamble të tre klasave, me të cilën klasa civile filloi të marrë pjesë në jetën politike të vendi.

1543 – Vdiq piktori gjerman Hans Holbein i Riu, një nga piktorët më të rëndësishëm të portreteve në botë. Një vend të veçantë zënë portretet e shoqërisë aristokrate angleze, të bëra me shkumës në pallatin mbretëror në Windsor, ku ai ishte piktori i oborrit të mbretit Henriku VIII.

1643 – Vdiq në Venecia Claudio Monteverdi, një nga kompozitorët më të shquar të operës italiane të epokës barok. Ai lindi në Kremones më 4 dhjetor 1567.

1780 - Vdiq perandoresha austriake Maria Teresa e Republikës Çeke dhe Hungarisë, e cila gjatë mbretërimit të saj nga viti 1740 deri në vdekjen e saj, ajo kreu reforma në frymën e absolutizmit iluminist, por gjithashtu kreu gjermanizimin dhe katolicizimin e detyruar.

1902 – Lindi shkrimtari italian Carlo Levy, autor i romanit Christ Stands in Ebola, i cili përshkruan jetën e vështirë të fshatarëve italianë gjatë fashizmit. Në atë kohë ai u internua në Italinë e Jugut.

1924 – Vdiq kompozitori italian Giacomo Puccini. Operat e tij karakterizohen nga emocione të forta, patetikë dhe sentimentalizëm. Veprat: "Bohemian", "Tosca", "Madame Butterfly", "Turandot", "Manon Lesko", "Vajza nga perëndimi", "Gianni Ski".

1926 – Hidrocentrali “Pena”, hidrocentrali i parë dhe më i vjetër në Maqedoni, u lëshua në prodhim të rregullt në Tetovë. Është ndërtuar në periudhën nga viti 1924 deri në shtator 1926. Investitor ishte Shoqëria Aksionare Industriale e Tetovës e themeluar me iniciativën e Mihajloviçit, një emigrant rus i cili jetonte në Tetovë.

1932 - Lind shtetari francez Jacques René Chirac, Kryeministër nga 1974 në 1976 dhe përsëri në 1986, dhe President i Francës nga 1995 në 2007.

1943 – Fillon seanca e dytë e AVNOJ-it në Jajce. U krijua Komiteti Kombëtar për Çlirimin e Jugosllavisë. Në mënyrë deklarative u vendos që "Jugosllavia të ndërtohet mbi parimin e një federate demokratike si një bashkësi e popujve të barabartë", dhe që qeverisë mbretërore që po ikin t'i ndalohet kthimi në vend.

1943 – Komiteti Popullor Çlirimtar i fshatit Slivovë, rajoni i Ohrit, shpall vendimin e parë. Njëkohësisht, ky ishte aktgjykimi i parë i shqiptuar nga organet e pushtetit popullor në Luftën Nacionalçlirimtare në territorin e Maqedonisë. Seancën dhe aktgjykimin e ka shqiptuar Tanasko Trajkovski dhe ka të bëjë me zgjidhjen e marrëdhënieve pronësore ndërmjet tre fshatarëve. Palët ranë dakord me aktgjykimin.

1945 - Monarkia dhe të gjitha të drejtat e mbretit Pjetër II Karagjorgjeviç shfuqizohen në Jugosllavi.

1947 - Asambleja e Përgjithshme e Kombeve të Bashkuara miraton ndarjen e Palestinës në pjesë hebreje dhe palestineze. Jeruzalemi ishte nën kontrollin e Organizatës Botërore, dhe kjo në vitin 1948 mundësoi krijimin e shtetit të Izraelit.

1949 - Në Shkup, në rrafshnaltën përballë ish-Gjimnazit të Femrave, u zbulua Monumenti i luftëtarëve të rënë në Luftën Nacionalçlirimtare të Maqedonisë. Është prej bronzi dhe është vepër e skulptorit kroat Ivan Mirkovic.

1973 - Në Mavrovi Anovi u themelua Asociacioni i radiostacioneve në Republikën e Maqedonisë.

1981 - Vdes aktorja amerikane e filmit Natalie Wood, e cila u bë një yll filmi në fëmijëri ("Mrekullia në Rrugën 34"). Filma të tjerë: "Rebel pa shkak", "Shkëlqim në bar", "Kërkuesit", "Një histori nga perëndimi".

1990 - Një rezolutë e Këshillit të Sigurimit të OKB-së miraton përdorimin e të gjitha mjeteve për të dëbuar irakianët nga Kuvajti nëse trupat irakiane nuk tërhiqen deri më 15 janar 1991.

1991 - Dr. Ksente Bogoev zgjidhet kryetar i ri i Akademisë së Shkencave dhe Arteve të Maqedonisë (MANU).

2001 - Vdiq muzikanti anglez George Harrison, një ish-anëtar i Beatles, kuarteti legjendar i Liverpool-it. Megjithëse ishte nën hijen e tandemit të John Lennon dhe Paul McCartney, ai kontribuoi ndjeshëm në punën e grupit dhe krijoi shumë këngë të paharrueshme.

2003 - Ahmed Zakayev, lideri i terroristëve islamikë çeçenë, i jepet azil politik në Britani.

2006 - Një marrëveshje për pranimin e Serbisë në Partneritetin për Paqe arrihet në Riga në një samit të krerëve të shteteve të NATO-s.

2011 - Islanda njeh një shtet palestinez. 1967 nga 38 ligjvënës votuan në favor të njohjes së Palestinës si një shtet i pavarur dhe sovran i bazuar në kufijtë para luftës së vitit 63. Vendimi u mor në Ditën e Kombeve të Bashkuara në Solidaritet me Popullin Palestinez dhe u bën thirrje izraelitëve dhe palestinezëve të arrijnë një marrëveshje paqeje. Palestinezët janë pranuar së fundmi si anëtarë të plotë të Organizatës së Kombeve të Bashkuara për Arsim, Shkencë dhe Kulturë (UNESCO). Islanda dhe Norvegjia i janë bashkuar grupit të 11 vendeve të Bashkimit Evropian që kanë mbështetur anëtarësimin.

2016 - Një aeroplan që transportonte lojtarë të klubit brazilian "Chapocoense" u rrëzua në Kolumbinë qendrore. Përplasja e avionit vrau 77 persona, përfshirë 19 futbollistë dhe 20 gazetarë që udhëtonin me ekipin Chapocoense. Gjashtë të mbijetuar, përfshirë tre futbollistë, një gazetar dhe dy anëtarë të ekuipazhit.

2016 - Një herë e një kohë, këngëtari i njohur Kolonel Abrams vdiq në moshën 68-vjeçare. Abrams arriti kulmin e karrierës së tij në vitet '80 të shekullit të kaluar, dhe një nga hitet e tij më të mëdha ishte "Trapped" nga viti 1985. Edhe pse vazhdoi të merrej me muzikë në periudhën në vijim, karriera e tij mori një kthesë për keq, kështu që vitet e fundit të jetës i kaloi si i pastrehë në rrugët e Nju Jorkut.

2018.- Ka ndërruar jetë akademiku Bllazhe Ristovski, anëtar i rregullt i Akademisë së Shkencave dhe Arteve të Maqedonisë. Ka diplomuar në Fakultetin Filozofik në Shkup (të Grupit për Letërsi të Popujve të RSFJ-së dhe gjuhës maqedonase), dhe pas mbrojtjes së disertacionit të doktoraturës “Krste P. Misirkov - Jeta dhe vepra "(1965), u zgjodh drejtor i Institutit të Folklorit në Shkup. Si këshilltar shkencor kaloi në Institutin e Historisë Kombëtare (1977-1991) ku drejtoi ekipin për histori kulturore dhe Departamentin e Ballkanologjisë dhe deri në pension punoi si këshilltar shkencor në Institutin e kulturës së vjetër sllave në Prilep. (1993-1995). Akademiku Ristovski tërë jetën e tij të punës e kushtoi si studiues i palodhur dhe shumë i frytshëm i letërsisë maqedonase, historisë gjuhësore dhe kombëtare, folklorit, shfaqjes dhe zhvillimit të popullit maqedonas dhe mendimit kombëtar maqedonas, të cilat janë botuar në shumë libra. Interesi i tij kërkimor shkencor u përqendrua në kërkimin dhe afirmimin e figurave kombëtare të shekullit XIX dhe XX - Krste P. Misirkov, Dimitrija Çupovski, Gjorgjija Pulevski, Petar Draganov, Marko Cepenkov, Koço Racin, Vasil Ikonomov, Nace Dimov e të tjerë. Ka botuar mbi 800 artikuj dhe artikuj të tjerë në revista dhe koleksione të ndryshme letrash brenda dhe jashtë vendit. Veprat e mbledhura të Krste Misirkovit janë një nga projektet më të rëndësishme të akademikut Bllazhe Ristovski në MANU, i cili me një qasje të dokumentuar, analitike dhe kritike prezantoi panoramën e zhvillimit kulturor e kombëtar maqedonas në një periudhë kyçe të historisë sonë. Akademik Blazhee Ristovski ishte anëtar i redaksisë së revistave "Etnologia Slavica" (Bratislavë), "Demos" (Berlin), "Pogledi", "Sovremenost", Buletini i Institutit të Historisë Kombëtare (Shkup) e të tjera. Ka qenë kryetar i Shoqatës së Folkloristëve të Maqedonisë, i Shoqatës së Shoqatave Folklorike të Jugosllavisë, Nënkryetar i Bordit të Festivalit Ballkanik të Këngëve dhe Valleve Popullore në Ohër (1967), anëtar i Komisionit Republikan për Marrëdhënie Kulturore me Jashtë. Kryetar i Këshillit Filozofik - Fakulteti Historik në Shkup. Përkushtimi i tij i plotë për veprën do të mbetet në kujtesë, e cila me pjekurinë e arritjeve të tij shkencore kontribuoi dukshëm në afirmimin e historiografisë maqedonase. Nga viti 1991 deri në vitin 1992, Akademik Blazhee Ristovski ka mbajtur postin e zëvendëskryeministrit të Qeverisë së parë të Republikës së pavarur të Maqedonisë. Anëtar korrespondent i Akademisë së Shkencave dhe Arteve të Maqedonisë u zgjodh më 7 tetor 1988, ndërsa anëtar i rregullt më 20 qershor 1996. Ai ishte sekretar shkencor i Akademisë së Shkencave dhe Arteve të Maqedonisë nga viti 1999 deri në vitin 2002, ndërsa në periudhën nga viti 2011 deri në vitin 2015 ishte sekretar i Departamentit të gjuhësisë dhe shkencave letrare. Akademiku Bllazhë Ristovski u lind më 21 mars 1931 në fshatin Garnikovë, rajoni i Kavadarit.

2018.- Pas një sëmundjeje të shkurtër dhe të rëndë në moshën 56 vjeçare, ka vdekur bateristi i grupit punk rock Partybreakers, Igor Borojevic - Bora. Bora përveç “Partybreakers” ka qenë edhe baterist në grupet “Flood” dhe “Banana”.

Video e ditës