Në këtë ditë - 24 shkurt

në ditën e sotme
Sot / Foto: Instagram

1525 - Në Betejën e Pavia, Itali, ushtria spanjolle përdor pushkët për herë të parë në historinë e luftës për të mposhtur ushtrinë franko-zvicerane. 14.000 ushtarë u vranë në atë betejë.

1779 - James Cook, një marinar britanik dhe udhëtar me famë botërore, përjeton një fund famëkeq pas një serie gjyqesh të rrezikshme. Për shkak të pakujdesisë së Hawaiit, ai u vra në një përplasje të ashpër të ashpër me banorët e ishullit. Ai lindi në 1728.

1786 - Lindi shkrimtari gjerman Wilhelm Grimm, një koleksionist i përrallave popullore dhe i veprave intelektuale. Ai gjithashtu studioi mitologji.

1815 - Robert Fulton, një inxhinier dhe shpikës i Amerikës së Veriut, vdes. Ai ndërtoi makinerinë e parë të tjerrjes prej liri dhe në 1807 ndërtoi avionin e parë të përdorshëm Clermont, i cili lundroi në lumin Hudson pranë Nju Jorkut dhe ishte krijuesi i avionit të parë. Ai lindi më 14 nëntor 1765.

1852 - Lindi shkrimtari irlandez i lindur në anglisht George Augustas Moore, autor i romaneve realiste dhe natyraliste. Punimet: "Modern Lover", "Esther Waters", "Ave", "Memories of a Dead Life", "Salve", "Vale".

1882 - Në Shoqërinë Fiziologjike të Berlinit, bakteriologu Robert Koch deklaron se shkaku i tuberkulozit është një patogjen në formë të zgjatur i quajtur bakteri Koch.

1887 - Parisi dhe Brukseli bëhen dy kryeqytetet e para të lidhura me telefon.

1920 - Hitleri shpall programin e Partisë Nacionaliste në Mynih.

1946 - Juan Perronn zgjidhet President i Argjentinës.

1946 - Në Shkup, me iniciativën e artistëve maqedonas Nikola Martinovski, Lazar Lichenoski, Dimo ​​Todorovski, Zdravko Blazevic, Borko Lazeski dhe të tjerët, u krijua Shoqata e Artistëve të Bukur të Maqedonisë (DLUM).

1976 - Në Ohër vdes Dimitar Mitrev, kritik letrar dhe eseist, publicist, akademik, profesor në Fakultetin Filologjik në Shkup. Veprat e tij të famshme janë "Maqedonia Pirin në Luftën për Çlirimin Kombëtar", "Vapcarov", "Kritikat dhe Pasqyrat". Ai lindi në Dede Agac, më 4 tetor 1919.

1990 - Vdes shtetari italian Alessandro Pertini, ish presidenti i Italisë dhe politikani më i njohur italian që nga Lufta e Dytë Botërore. Ai u zgjodh kryetar i shtetit në 1978 dhe mbajti atë post deri në 1985, kur u tërhoq nga jeta publike.

1991 - Disa orë pas përpjekjes së fundit nga diplomacia Sovjetike për të parandaluar një konflikt, SH.B.A. dhe aleatët e saj fillojnë një ofensivë në Luftën e Gjirit kundër Irakut, në të cilën marrin pjesë më shumë se 1,3 milion trupa nga të dy palët. Qëllimi i ofensivës ishte detyrimi i Irakut të largohej nga Kuvajti, i cili u pushtua më 1 gusht 1990.

2003 - Për shkak të grevës së punonjësve në NIP "Nova Makedonija", gazetat "Nova Makedonija", "Vecer" dhe "Birlik" nuk u shfaqën. Gazetat rifilluan botimin në 5 Mars 2003.

2006 - Kryetari Tome Sazdov, një nga folësit e profesionit të të folurit, vdiq në Shkup në moshën 70 vjeç. Dëgjuesit e kujtuan për zërin e njohur me të cilin ai kaloi 40 vjet para mikrofonave të Radio Shkupit. Sazdov ishte një nga drejtuesit e parë të shumë ngjarjeve në skenën maqedonase, dhe gjithashtu ishte i përfshirë në studimin e fjalës dhe drejtshkrimit në Radio Maqedonase.

2013. - Shkrimtari Petar Kostov vdiq në moshën 84 vjeç. Ai është anëtar i DPM që nga viti 1971. Ai lindi në Manastir në vitin 1928. Ai ka punuar në Radio dhe Televizionin Maqedonas. Ai la një prozë të pasur dhe një opus dramatik. Isshtë autor i librave "Zoti e fal Çarlin", "Gjelët e Kuq përsëri fishkëllen", "Kulla", "Shiu i Kuq", "Mbi verën, ujin dhe engjëllin" dhe të tjerë.

2014 - Fotoreporteri i famshëm maqedonas Cedomir Nenkovic vdes në moshën 55 vjeç. Ai ka qenë një fotograf profesionist që nga viti 1980, kur filloi të punojë si korrespodent fotografik për Vjesnikun me qendër në Zagreb dhe më vonë punoi për gazetat e përditshme maqedonase Vecer, Dnevnik dhe të përjavshmen Puls dhe Dnevnik 7. Ai ka punuar gjithashtu me agjencitë e huaja të lajmeve Tanjug, Reuters, Associated Press dhe EPA. Ai lindi në 1958 në Manastir.

2020.- Në moshën 82-vjeçare vdiq Gjorgji Zelçeski, muzikant i madh maqedonas, i cili për shumë vite në Beograd dhe Serbi afirmoi muzikën popullore maqedonase dhe së bashku me bashkëshorten e tij Kevser Selimova ishin ambasadorë të vërtetë të melodisë maqedonase. Zhelcheski ishte një njeri i talentuar në botën e estradës. Ai ka katër gradë. Që herët si solist në Radio Shkupi e kuptoi se nuk kishte nevojë për ndonjë shkollë për muzikën popullore që mbante në gjenet e tij. Në vitin 1959, në “Ujërat partizane” në Zlatibor, me kërkesë të mareshallit Tito, u mbajt një festival folklorik nga e gjithë Jugosllavia, në të cilin Shkupi dërgoi si përfaqësues Klubin Kulturor Orce Nikolov, ku performoi edhe Kevser Selimova. Ai do të mbahet mend për këngët që ka kënduar në duet me Kevserin, ndër të cilat “Eleno bijë”, “Dua një fytyrë të bardhë”, “Kthehu tek unë, më duaj” e shumë të tjera.

Video e ditës