Në këtë ditë - 22 shkurt

në ditën e sotme
Sot / Foto: Instagram

1732. - Lindi George Washington, presidenti i parë i Shteteve të Bashkuara (1789-1797). Në Luftën e Pavarësisë ai ishte komandanti suprem i ushtrisë koloniale dhe personalisht meritoi fitimin e luftës dhe çlirimin e Britanisë. Ai u rizgjodh president në 1792. Në zgjedhjet e treta nuk pranoi të kandidonte dhe u tërhoq nga jeta politike. Ai vdiq më 14 dhjetor 1799.

1788. - Arthur Schopenhauer, një filozof-idealist gjerman, lindi në Danzing. Filozofia e tij pasqyron një qëndrim pesimist. Sipas tij, jeta është vuajtje e pafund. Vdiq në Frankfurt am Main, 21 shtator 1860.

1848. - Filloi Revolucioni i Shkurtit në Francë. Në dy ditë punëtorët pushtuan të gjitha kazermat në Paris. Mbreti Louis Philippe abdikoi dhe më 25 shkurt Franca u shpall republikë.

1862. - Gjatë Luftës Civile Amerikane, Jefferson Davis u emërua president i Konfederatës së Shteteve Amerikane (njëmbëdhjetë shtete jugore).

1875. - Camille Caro, një piktor francez dhe një nga krijuesit e peizazhit intim lirik modern, vdiq në Paris. Puna e tij përfshin rreth 2.000 piktura, 300 vizatime dhe një duzinë grafika. Ai lindi në Paris më 16 korrik 1796.

1878. - Hristo Uzunov ka lindur në Ohër, një nga plejada e revolucionarëve të mëdhenj maqedonas. Ai u burgos nga qeveria osmane për veprimtarinë e tij revolucionare. Gjatë kryengritjes së Ilindenit mori pjesë në aksionet kryengritëse. Pas shtypjes së kryengritjes, ai vazhdoi luftën për liri deri në vdekje, kur me 11 shokë, për të mos u dorëzuar të gjallë te osmanët, u vetëvra, më 14 prill 1905.

1900. - Ka lindur regjisori spanjoll i filmit Luis Bunjuel, një nga më të famshmit në kinematografinë botërore. Ai bëri 32 filma, dhe "Qeni Andaluzian" i vitit 1928 dhe "Epoka e Artë" e viteve 1930 janë një model për filmin poetik surrealist. Ai shkroi autobiografinë "Psherëtima ime e fundit". Filmat: "Toka pa bukë", "Los Olvidados", "Robinson Crusoe", "It's Called Dawn", "Nazarene", "Engjëlli i vdekjes", "Star Trek", "Tristan", "Bukuroshja e ditës"…

1935. - Danilo Kish, një nga shkrimtarët më të mëdhenj në ish-Jugosllavi, ka lindur në Suboticë. Ndër veprat e tij më të njohura janë romanet "Kopshti, hiri" dhe "Varri i Boris Davidovich", librat me tregime "Enciklopedia e të vdekurve" dhe "Pikëllimet e hershme" dhe drama "Elektra 70". Vdiq në Paris më 15 tetor 1989.

1942. - I preokupuar me krizën e brendshme dhe i thyer nga barbaria naziste, shkrimtari austriak Stefan Cvajg, i cili emigroi në Shtetet e Bashkuara para nazistëve në vitin 1938, kreu vetëvrasje në Brazil. Punimet: "Amok", "Përvoja e parë", biografia romantike "Joseph Fouche", "Marie Antoinette", "Marie Stewart", studio "Tre Masters" (Balzac, Dickens, Dostoevsky), "Luftimi i djajve" ( Helderlin, Clayst, Nietzsche), "Tre shkrimtarët e jetës së tyre" (Casanova, Stendhal, Tolstoi), autobiografia "Bota e djeshme".

1980. - Ka ndërruar jetë piktori dhe shkrimtari austriak Oscar Kokoska, një nga përfaqësuesit më të shquar të pikturës ekspresioniste. Gjatë Luftës së Dytë Botërore pikturoi kompozime të mëdha me përmbajtje ideologjiko-humaniste. Veprat: dramat "Një vrasës, edhe pse një grua" dhe "Shkurret me gjemba në flakë"...

1980. - Qeveria izraelite ka vendosur të hedhë në qarkullim një monedhë të re kombëtare, shekelin, e cila zëvendëson paundin izraelit.

1987. - Ka vdekur piktori, gazetari, regjisori dhe producenti amerikan Andy Warhol, një nga përfaqësuesit më të rëndësishëm të pikturës pop-art. Filmat: "Empire", "Dream", "Chelsea Girls", "The Lonely Cowboy", "Meat", "Garbage", "Sex", "Gratë rebele", "Meat for Frankenstein", "Gjak për Drakulën".

1988. - Vdiq në Shkup Petar Bogdanov - Koçko, kompozitor maqedonas, këngëtar operistik (tenor) dhe organizator i jetës muzikore në Maqedoni. Ai ishte një nga themeluesit e Operës së Teatrit Kombëtar të Maqedonisë dhe shkollës së parë muzikore, kryetari i parë i Shoqatës së Muzikantëve të Maqedonisë. Si këngëtar ai interpretoi një sërë rolesh të rëndësishme. U lind në Shkup, më 12 mars 1913.

1994. - Qeveria e Republikës së Maqedonisë ka marrë vendim për vendosjen e marrëdhënieve diplomatike ndërmjet Republikës së Maqedonisë dhe Mbretërisë së Belgjikës. Në Bruksel, me shkëmbimin e dokumenteve diplomatike, Mbretëria e Belgjikës vendosi marrëdhënie diplomatike me Republikën e Maqedonisë.

1998. - Vdiq në Shkup Dimitar Kjostarov, një nga doajenët e artit teatror maqedonas. Ai lindi në Ichera, rajoni Sliven, Bullgari, më 25 gusht 1912.

2002. - Gazetari i Wall Street Journal, Daniel Pearl, i cili u rrëmbye nga terroristët islamikë në Karaçi të Pakistanit, u vra në përpjekje për të vendosur kontakte me grupet radikale islamike pakistaneze.

2006. - Në Xhaminë e Artë të shekullit të 17-të në Samarra, një nga faltoret më të mëdha shiite të Irakut, një bombë u shpërthye, duke dëmtuar rëndë tempullin dhe duke shkatërruar kupolën e tij të artë. Si hakmarrje, rreth 48 sunitë u vranë dhe 130 xhamive sunite u dogjën në 170 orë. Rreth 379 njerëz u vranë dhe 458 u plagosën.

2008. - Presidenti turk Abdullah Gul ka nënshkruar një ligj që heq ndalimin e shamive për studentët turq të universitetit.

Video e ditës