Një kupolë për realitetin virtual, e para në Ballkan, u promovua në Universitetin e Manastirit

Kube virtuale Foto: Vaska M. Mlladenovska

Në Fakultetin e Teknologjive të Informacionit dhe Komunikimit në Universitetin "Shën Kliment Ohri" në Manastir u promovua kupola e parë për realitet virtual.

Në promovimin e sotëm u tha se kjo është kupola e parë për realitet virtual jo vetëm në universitetet në Maqedoni, por më gjerë në Ballkan.

Pajisjet do të mundësojnë një dimension të ri në punën mësimore dhe kërkimore në Universitetin e Manastirit.

- Kupola për realitet virtual është blerë me fonde nga Bashkimi Evropian dhe ka kushtuar 100 mijë euro. Pajisjet përbëhen nga kompjuterë, dronë, sensorë. Bëhet fjalë për një kupolë tërheqëse dhe unike për realitetin virtual që është unike jo vetëm në universitetet në Maqedoni, por edhe në Ballkan më gjerë. Pritjet tona janë që me këtë pajisje studentët, por edhe të gjithë të tjerët, të mund të marrin trajnime më cilësore, mësimdhënie, më afër realitetit përmes përdorimit të teknologjisë në realitetin virtual - informoi rektori i Universitetit të Manastirit, Prof. Dr.Igor Nedelkovski.

Senati i Universitetit ngriti sot edhe Qendrën e Inxhinierisë Virtuale, e cila do të jetë e hapur për të gjithë vizitorët e interesuar.

Dekani i FIKT Prof. Dr. Blagoj Ristevski dhe Rektori i Universitetit të Manastirit Prof. Dr. Igor Nedelkovski Foto: Vaska M. Mlladenovska

Pajisjet do të mund të përdoren nga të gjitha fakultetet e tjera të Universitetit të Manastirit, për të realizuar mësime praktike dhe projekte.

Thelbi i kësaj kupole është që të gjithë të gjenden në një mjedis shumë të afërt me atë real dhe të kryejnë kërkime të ndryshme shkencore dhe arsimore, thotë UKLO.

- Fakulteti i Teknologjive të Informacionit dhe Komunikimit do të zhvillojë aplikacione dhe përmbajtje multimediale që do t'u mundësojë të pranishmëve të zhyten në realitetin virtual dhe ta përjetojnë atë në të njëjtën mënyrë sikur të ishin të pranishëm atje. Kupola virtuale do të mundësojë edhe popullarizimin e shkencave teknike, inxhinierisë dhe informatikës, pasi gjen zbatim në të gjitha fushat e arsimit, kërkimit shkencor etj. Kupola virtuale dhe përmbajtjet që kemi në dispozicion shkaktuan shumë vëmendje te studentët e Fakultetit të Teknologjive të Informacionit dhe Komunikimit - tha në promovimin e sotëm dekani i FIKT prof. Dr Blagoj Ristevski.

Sipas tij, kjo do të nënkuptojë edhe bashkëpunim më të madh të Universitetit të Manastirit me kompanitë e IT-së, sepse kjo pajisje nuk është e disponueshme në universitetet tjera në Maqedoni dhe së bashku me studentët do të mund të punojnë në aplikacione dhe të krijojnë përmbajtje të përshtatshme. për një temë të caktuar.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës