Ne u goditëm nga një grimcë me 2.400.000.000.000.000.000.000 elektron volt

Një rrëfim i zbulimit të rrezes së fuqishme - Ilustrim, Universiteti Osaka

Kur zbulova këtë rreze kozmike me energji ultra të lartë, mendova se instrumentet ishin thyer, tha astrofizikani Toshihiro Fujii, i cili e quajti grimcën e re Amaterasu.

Analizat e sinjalit qiellor të regjistruar dy vjet më parë konfirmuan se rrezja kozmike kishte fuqi tepër të lartë, por astrofizikanët nuk mund të shpjegojnë se si u krijua dhe nga erdhi.

Më 27 maj 2021, një grup teleskopësh regjistruan se Toka u godit nga një rreze me energji të lartë, e ngjashme me të cilën nuk ishte parë për 30 vjet, nga një grimcë e quajtur "Oh My God" në 1993.

- Kur zbulova këtë rreze kozmike me energji ultra të lartë, mendova se instrumentet ishin prishur - tha astrofizikani Toshihiro Fujii nga Universiteti Metropolitan Osaka.

Ai e quajti grimcën e re "Amaterasu", sipas perëndeshës së diellit në fenë Shinto.

Analiza e kujdesshme tregoi se instrumentet ishin të mira. Grimca e vogël, ndoshta një proton, kishte një energji prej 240 ekzaelektron-volt, ose 2.400 miliardë miliardë elektron-volt. Grimca "Oh Zot" ishte 133 herë më e fuqishme.

Përveç matjes së tyre, shkencëtarët nuk dinë asgjë për asnjërin - nga vijnë, cili është burimi i tyre dhe si janë krijuar.

– As fushat magnetike galaktike dhe as ekstragalaktike nuk duhet të kenë ndonjë efekt mbi grimcat me energji kaq të lartë. Burimi i tyre duhet të jetë pikërisht drejt pikës ku vëzhgohen. Por nuk ka asgjë në atë drejtim që mund të krijojë një energji kaq të madhe. Ky është misteri - shpjegon fizikani John Matthews nga Universiteti i Jutës.

Rrezet kozmike nuk janë rrezatim në natyrë, siç është drita. Ato janë grimca, kryesisht bërthama atomike, por mund të jenë edhe protone, madje edhe elektrone. Energjia e grimcave të tilla të dritës u jep atyre shpejtësinë, e cila është në kufirin e maksimumit të mundshëm. Dielli gjeneron rreze kozmike, por ato nuk kanë shumë energji dhe devijohen nga fusha magnetike dhe atmosfera e Tokës.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës