Ministria e Brendshme është përfshirë në një fushatë: A do të dini çfarë të bëni nëse fëmija juaj zhduket?

Amber Alert Europe po lançon një fushatë në mbarë Evropën me këshilla se si të merreni me një fëmijë të zhdukur. Fushata "Kontrollo, mendo, raporto" do të jetë aktive në 16 vende në 14 gjuhë me rastin e Ditës Ndërkombëtare të Fëmijëve të Zhdukur.

Në fillim të vitit 2024, Ministria e Punëve të Brendshme e Republikës së Maqedonisë së Veriut nënshkroi Memorandum mirëkuptimi me Fondacionin Amber Alert Europe, dhe kështu Ministria e Punëve të Brendshme është pjesë e kësaj fushate dhe sistemit për rastet e fëmijëve të zhdukur.

Për Ditën Ndërkombëtare të Fëmijëve të Zhdukur, Amber Alert Europe, Qendra Evropiane për Fëmijët e Zhdukur ka nisur fushatën “Kontrollo, mendo, raporto”. Kjo nismë, që synon prindërit dhe kujdestarët, ofron këshilla të plota hap pas hapi se çfarë duhet bërë në rast të një fëmije të humbur.

Fushata do të nisë së bashku në 16 vende nga ministritë e punëve të brendshme, policia kombëtare dhe organizatat kryesore jofitimprurëse të dedikuara për mbrojtjen e fëmijëve.

Emri i fushatës përcakton këshillën e saj bazë: "Kontrollo" për të konfirmuar mungesën e fëmijës. "Mendoni" për të kujtuar detajet më të rëndësishme dhe për të vlerësuar situatën dhe "Raportoni" për të alarmuar menjëherë autoritetet.

Çdo vit, mijëra familje në mbarë botën përjetojnë traumën e një fëmije të humbur. Në momente të tilla, është shumë e rëndësishme të dini se çfarë hapash duhet të ndërmerrni.

Duke e njohur këtë nevojë, Amber Alert Europe bashkëpunoi me ekspertë në fushën e personave të zhdukur për të zhvilluar "Check. Mendoni për këtë. Raportoni."

Çdo vit, 300 mijë fëmijë zhduken në Evropë. Fushata “Kontrollo. Mendoni për këtë. "Raporti" është një moment kyç në përpjekjet tona të vazhdueshme për të mbrojtur fëmijët dhe për të mbështetur familjet gjatë situatave të tilla krize," thotë Frank Hoehn, President dhe Themelues i Amber Alert Europe.

Fushata do të zhvillohet në Shqipëri, Austri, Belgjikë, Bosnje dhe Hercegovinë, Kroaci, Republikën Çeke, Itali, Lituani, Maltë, Holandë, Republikën e Maqedonisë së Veriut, Poloni, Portugali, Slloveni, Spanjë dhe Mbretërinë e Bashkuar.
Për më shumë informacion rreth fushatës dhe këshilla se si të reagoni në rast të një fëmije të humbur, shihni këtu lidhja

Amber Alert Europe, Qendra Evropiane për Fëmijët e Zhdukur është një fondacion që përpiqet të përmirësojë mbrojtjen e fëmijëve të zhdukur dhe të parandalojë zhdukjen e fëmijëve përmes edukimit të tyre dhe ndërgjegjësimit për temën e fëmijëve të humbur dhe arsyet kryesore të zhdukjes së tyre. Amber Alert Europe lidh ekspertë nga mbi 45 organizata qeveritare, më saktësisht ministritë e Brendshme dhe të Policisë, dhe organizata joqeveritare nga 28 vende me misionin përfundimtar të zero fëmijëve të humbur në Evropë.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës