Ekspozita multimediale “Aeterna Nova” do të prezantohet në “Mala stanisa” në Shkup

Poster për ekspozitën "Aeterna Nova" në VULGUS

Shoqata për hulumtim, mbrojtje dhe promovim të trashëgimisë kulturore VULGUS do të prezantojë ekspozitën "Aeterna Nova" më 17 qershor, në ora 20:XNUMX, në objektin "Mala stanisa" në Galerinë Kombëtare në Shkup.

"Aeterna Nova" (e krijuar nga termat latine "e përjetshme" dhe "e re") është një ekspozitë multimediale kushtuar kulturës së veshjeve të të gjitha bashkësive etnike që jetojnë në Maqedoni. Ekspozita paraqet një mënyrë të re të promovimit dhe prezantimit të kulturës së veshjeve të fundit të shekullit të 19-të dhe fillimit të shekullit të 20-të, duke e konceptuar atë si modë dhe jo si traditë.

– Duke u frymëzuar nga Camera Lucida e Roland Barthes, ekspozita përdor konceptet e tij të studiumit dhe punctum për të artikuluar natyrën e dyfishtë të interpretimit fotografik. Konkretisht, në këtë këndvështrim, studiumi i referohet rëndësisë historike dhe kulturore të kostumeve popullore, pra zgjedhjeve të modës të bëra nga popullsia vendase që evokojnë norma kulturore dhe sociale.

Megjithatë, duke i paraqitur këto kostume si kopertina të revistave të modës, ekspozita prezanton një punktum, domethënë një riinterpretim bashkëkohor që i fton shikuesit t'i perceptojnë këto artefakte jashtë kontekstit të tyre konvencional. Kjo qasje jo vetëm që çmitizon lidhjen e kostumeve popullore me patriotizmin, nacionalizmin dhe shtypjen patriarkale, por i paraqet ato si simbole të krijimtarisë individuale dhe kolektive dhe jo si artefakte të së shkuarës.

Duke theksuar mjeshtërinë e ndërlikuar të krijuesve autodidakt të këtyre kostumeve, ekspozita u bën homazh atyre dhe sugjeron që këto aftësi tradicionale duhet të vlerësohen jo vetëm për vlerën e tyre historike, por si shprehje të qëndrueshme të identitetit kulturor dhe krijimtarisë së njerëzve të një epokë e shkuar. Kjo aftësi e fotografisë për të kapur dhe rikontekstualizuar historinë është veçanërisht e rëndësishme, pasi një rikontekstualizim i tillë sfidon perceptimin e këtyre veshjeve si të vjetruara dhe të parëndësishme. Në vend të kësaj, “Aeterna Nova” i pozicionon ato si elemente dinamike të shprehjes kulturore bashkëkohore, duke nxjerrë në pah vlerën e tyre estetike dhe aftësinë e përfshirë në krijimin e tyre – thekson VULGUS.

Ekipi i projektit të ekspozitës është Filip Petkovski (kurator dhe regjisor), Marko Marjanoviq (fotograf), Zharko Çuliq (fotograf) dhe Ivana Mojsovska Golovska (foto postproduksion).

Në ekspozitë janë përdorur kostume popullore nga koleksionet e Kostadin Ballkanskit, Damjan Ristovskit, Ansambli "Studio Folklor" dhe Studio Folklorike "Ethnos". Projekti është mbështetur nga Ministria e Kulturës e Republikës së Maqedonisë

Edze Ali (fotografi), Biljana Balkanska (balerin), Dina Duma (regjisor), Luka Gjorgievski (muzikant në grupin "Funk Shui"), Katarina Ivanovska (modele), Dina Jashari (muzikante), Venus shfaqen si modele në fotografi Krliu (profesor dhe prorektor për mësim në Universitetin "American College" Shkup), Emra Kurtishova (aktore), Marko Marjanoviç (fotograf), Mimi Pop Alexova (primabalerinë), Zarina Prvasevda (muzikante), Simona Spirovska (). aktore), Natalija Teodosieva (aktore), Martin Tomovski (hendbollist) dhe Kamka Tocinovski (aktore).

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 100 DENARË

Video e ditës