KOM-OA do ta shpallë Kiril Pejçinoviqin shenjtor në manastirin e tij në Lešočki

Foto: KOM-OA

Më 16 tetor, të dielën, në prani të ipeshkvijve të KOM-OA do të bëhet kanonizimi i hieromonakut në manastirin e fshatit Leshok të Tetovës. Kiril Pejcinovic, i cili ishte igumeni i manastirit dhe është varrosur aty, njoftoi Kisha.

Ideja për kanonizimin e Pejçinoviqit, i cili është një arsimtar i rëndësishëm maqedonas dhe një nga shkrimtarët e parë në gjuhën popullore maqedonase, erdhi nga Peshkopi Jozef, Mitropoliti Tetovë-Gostivar i KOM-OA. Z. Josif për vite me radhë ka udhëhequr Dioqezën e Tetovës, selia e së cilës është në kompleksin e manastirit.

“Duke jetuar në kompleksin e manastirit të Leshkokut, pata rastin të jetoj çdo ditë në praninë e abatit Kiril, para së gjithash përmes kujtimit të gjallë lutës për të, përmes bisedave me popullsinë vendase, përmes kujtimit të meritave të tij të bëra për manastirit, nëpërmjet vëzhgimit të lumenjve të pelegrinëve, të cilët ata adhurojnë çdo ditë te varri i tij, ku luten për ndërmjetësim para Zotit. Duke parë të gjitha këto, edhe unë u bëra dëshmitar i ndërmjetësimit të tij aktual lutës, i respektit ndaj tij nga populli ynë besimtar, i cili me gjithë vite nuk është zvogëluar asnjëherë, por përkundrazi është rritur. Dhe gjithë atë që pashë si peshkop, ishte detyrimi im ta përditësoja, pra të nisja një proces për njohjen e tij si shenjtor, tha z. Josif në një intervistë për Vecerin në prill të këtij viti, kur kishte deklaruar se është duke nisur një iniciativë për kanonizimin e Kiril Pejçinoviqit si abat Kiril Lesoshki.

Foto: KOM-OA

Ipeshkvi Josif shton se iniciativa ka dalë “nga kulti i gjallë që ka kjo figurë kishtare në trevat e Dioqezës Tetovë-Gostivar e më gjerë dhe kjo është veçanërisht e dukshme në Manastirin e Leshkokut, ku ndodhet edhe varrimi i tij”.

Kiril Pejçinoviq i shkroi të gjitha veprat e tij në gjuhën popullore dhe së bashku me Joakim Krcovskin (i cili u shenjtërua në maj të këtij viti), përfaqësojnë gjeneratën e parë të shkrimtarëve të letërsisë bashkëkohore maqedonase.

Video e ditës