Ura “Belasica” e ka kaluar me sukses “testin”, pas pak ditësh do të jetë plotësisht funksionale

Ura e Belasicës/shtypi i lirë/foto Slobodan Gjuriq

Nga Qyteti i Shkupit nuk janë përgjigjur sërish pse është dashur të bëhet testimi i dytë i ngarkimit të urës, kur edhe pas ngarkimit të parë kanë njoftuar se ura është në gjendje të shkëlqyer dhe të sigurt.

Po numërojnë ditët kur ura “Belasica” do të jetë plotësisht e hapur për qarkullim, pra pas gati një viti do të lëvizin të katër korsitë. Të paktën kështu thonë të dhënat nga Qyteti i Shkupit dhe Instituti për ndërtesa të hapura sizmike dhe ndryshime klimatike, pasi ura u testua për herë të dytë, këtë herë me kamionë të ngarkuar me ngarkesë prej 208 tonësh.

Drejtori i ISOGKP-së, Mihail Garevski, institut që së bashku me ESM-në e testuan urën, në Facebook ka shkruar – Beteja për urën “Belasica” ra, ura “Belasica” nuk ra!

Garevski për “Sloboden Pechat” ka konfirmuar se me urën është në rregull dhe se këtë e ka dëshmuar edhe testimi me gjashtë kamionë të ngarkuar me 208 tonë që janë vendosur në mes të hapësirës qendrore të urës. Ai bëri të ditur se brenda pak ditësh do të firmos se ura mund të vihet plotësisht në përdorim.

Pyetje pa përgjigje: Nëse ura e Belasicës është e sigurt, pse punëtorët që punojnë nën të do të ishin të pasigurt?

Një përgjigje e ngjashme ka marrë edhe nga Qyteti i Shkupit, por për arsye të pakuptueshme nuk përmendin se në testim ka marrë pjesë edhe Instituti për objekte të hapura sizmike dhe ndryshime klimatike.

 Sipas rregulloreve ligjore për këtë lloj objektesh, si dhe sipas ekspertizës pas fillimit të instalimit të tubave të rinj të ujësjellësit, si dhe për lirimin e plotë të trafikut në të gjitha korsitë, u desh të kryhej statike dhe ngarkim dinamik testues në urë ) ngarkesë, e cila kryhet nga ESM, pas së cilës ura do të vihet plotësisht në përdorim - pretendojnë nga qyteti.

Mirëpo, ata nuk u përgjigjën se pse ishte e nevojshme ritestimi i urës me ngarkim, kur edhe pas ngarkimit të parë të kryer disa muaj më parë, Bashkia bëri me dije se ura është në gjendje të shkëlqyer dhe e sigurt, as pse uji i ngrohtë. ende nuk janë instaluar tubacione në të.

Ura e Belasicës/shtypi i lirë/foto Slobodan Gjuriq

Kompania publike “Rrugë dhe rrugë” para fundit të vitit të kaluar raportoi se më 24 dhjetor ura do të mbyllet plotësisht për qarkullim në të dy drejtimet, pasi në të do të kryhen aktivitete ndërtimore. Por në vend të aktiviteteve ndërtimore, mbi urë u kryen rilevime dhe testime të qëndrueshmërisë së objektit nën ngarkesën që pëson ura nëse mbushet plotësisht me automjete. Pra, kamionë me ngarkesë totale prej 205 ton u vendosën në të dy korsitë në të dy drejtimet. Më pas ka pasur analiza të të dhënave që do të përcaktojnë qëndrueshmërinë e “Belasicës”. Anketa dhe teste të tilla dyshohet se janë bërë gjatë verës, por as publiku nuk ka pasur informacion për këtë.

“Sloboden Pechat” tashmë në muajin janar ka kërkuar nga Qyteti i Shkupit shpjegim se kush saktësisht ka konstatuar pas testit të ngarkesës se ura është e sigurt, sepse nuk është bërë e ditur nëse është angazhuar ndonjë kompani e licencuar për testimin e strukturave të urave, gjë që me përgjegjësi mund ta konfirmojë. se ura është e sigurt dhe NP “Rrugë dhe Rrugë” nuk posedon licencë të tillë.

Më pas u distancuan edhe nga ESM.

Vlerësimin e sigurisë në komunikacion në urë nuk e bën SHA ESM, për këtë arsye nuk do të donim të spekulonim me supozime lidhur me sigurinë në rast të vënies në punë të plotë të urës. Prandaj përgjegjësinë për sigurinë e kanë institucionet që e bëjnë këtë vlerësim – janë përgjigjur nga atje.

Janë analizuar të dhënat nga testimi i urës “Belasica”: ura është në gjendje të shkëlqyer dhe e sigurt për qarkullim, thonë nga Qyteti i Shkupit.

Mirëpo, pas gati një viti nga zjarri i urës që ndodhi më 12 maj të vitit të kaluar, “Belasica” më në fund do të jetë sërish plotësisht funksionale. Megjithatë, mbeten pikëpyetje se përse u desh kaq shumë, kur sipas autoriteteve, ura kishte nevojë vetëm për “riparim kozmetik”.

Sa i përket instalimit të tubit të ri të ngrohjes nën urë, për kujtim - tubat e rinj janë shtrirë në bar pranë tij për gjashtë muaj ose më shumë.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës