Moratorium inteligjence

Mitko Biljanoski. / Foto: Free Press

Disa ditë më parë, Kombet e Bashkuara bënë thirrje për një moratorium mbi "disa" sisteme të inteligjencës artificiale, më së shumti ato për njohjen e fytyrës, derisa të krijoheshin elementë të mbrojtjes së të drejtave të njeriut.

Kjo është thirrja e dytë për një moratorium, praktikisht me radhë, pasi Komisioni Evropian së fundmi bëri të njëjtin kërcënim, duke cituar të njëjtin kërcënim për të drejtat e njeriut.

Frika e burokratëve në Nju Jork dhe Bruksel në fakt tregon se ata janë të vetëdijshëm për fuqinë e inteligjencës artificiale, por edhe paaftësinë e tyre për të vazhduar me zhvillimin astronomik të shpejtë të kësaj teknologjie. Me thirrjen për një moratorium, ata po përpiqen të ndalojnë revolucionin e ri teknologjik që tashmë po ndodh, për të fituar kohë për bisedime dhe konsultime, përcaktimin e kornizave dhe drafteve, për negociatat dhe daljen jashtë votës, të cilat zakonisht marrin një përjetësi. Ne do t'i tërhiqnim ata pafundësisht, po të kishim mundësi. Ky është profesioni i tyre. I tillë është rasti me ndryshimet klimatike.

Vetëm, kot. Klima nuk do t'i presë ata, dhe inteligjenca artificiale edhe më pak. Tashmë është një industri në të cilën mendjet më të ndritura investohen pa rezerva dhe për zhvillimin e së cilës investitorët nuk pendohen për paratë. Kjo degë, veçanërisht zhvillimi i inteligjencës emocionale artificiale, tashmë vlen miliarda dollarë dhe ka potencialin për të kursyer bizneset shumë më tepër para dhe madje edhe më shumë punë njerëzore.

Frika është logjike dhe e justifikuar, por si shumë herë më parë ajo drejtohet në drejtim të gabuar. Ngjashëm me Laditët, të cilët thyen makinat e tekstilit një shekull e gjysmë më parë për të ndaluar zhvillimin teknologjik. Cili moratorium do të ndalonte Alfred Nobel, Carl Benz ose Robert Oppenheimer nga zhvillimi i dinamitit, makinave ose teknologjisë bërthamore, edhe pse historia ka treguar se inovacionet e tyre kanë vrarë miliona? Ose për brezin e ri, a mundet ndokush të ndalojë Wint Surf, Mark Zuckerberg ose Sergey Brin ndërsa disa burokratë polemizojnë se cilat dhe cilat pasoja të papritura fshihen në internet, media sociale dhe "i gjithëdijshëm dixhital"?

Duam apo s’duam, inteligjenca artificiale është shumë përpara për të ndaluar. Dhe do të rritet edhe më shpejt. Telefonat dhe kompjuterët, televizorët dhe frigoriferët, fshesat me korrent dhe brisqet do të bëhen më të zgjuar, deri në pikën: "nëse e kuptoni - është e vjetëruar".

Por ata nuk kanë faj. Nëse do t’i shpjegonim zhvillimin teknologjik dikujt që ka fjetur gjatë dekadave të fundit, ne në mënyrë ilustruese do të thoshim: "Ne kemi një pajisje në xhep me të cilën kemi qasje në pothuajse të gjitha njohuritë njerëzore, por e përdorim atë për të parë këlyshët, murmuritjet dhe të gjitha llojet ".

Inteligjenca artificiale, përmes makinave dhe algoritmeve, nuk është asgjë më shumë se një mekanizëm i madh kapaciteti që lejon llogaritjet praktikisht të përsosura, por vetëm për problemet e theksuara nga ai që e menaxhon atë, duke përdorur bazat e të dhënave që nuk janë gjithmonë absolutisht të sakta. Me fjalë të tjera, është njeriu ai që drejton dhe ushqen makinën e fuqishme dhe e përdor atë për qëllime jo gjithmonë fisnike. Makinat autonome pa shofer lëvizin përmes trafikut duke njohur imazhe dhe situata të ndryshme, por procesi i drejtimit përcaktohet bazuar në miliona reagime të njerëzve (të cilët nuk duhet të jenë shoferë) në situata të ndryshme hipotetike.

Problemi nuk ka qenë kurrë në makineritë dhe zhvillimin e teknologjisë, por në përshtatjen e ngadaltë të shoqërive në kohët moderne. Edhe njerëzit e njohin atë. Në një studim të universiteteve spanjolle në 11 vende evropiane, më shumë se 50 përqind e njerëzve të anketuar do të preferonin të përfaqësoheshin në parlamente nga inteligjenca artificiale sesa nga deputetët. Ajo është përshkruar si një "rënie e besimit në demokraci si një formë qeverisjeje" për shkak të "polarizimit të shtuar politik". Në Spanjë, 66 përqind votuan për një makinë të zgjuar në vend të një deputeti, në Kinë sa më shumë 75 përqind. Kush e di se si do të ishte sikur të gjithë burokratët në Nju Jork dhe Bruksel të zëvendësoheshin nga inteligjenca artificiale.

Nëse politikanët dhe burokratët reagonin menjëherë, shpejt dhe me efikasitet, nuk do të kishte nevojë për moratoriume ose frikë, apo edhe paralajmërime të tilla.

Dhe jo, ky nuk është tekst që gjenerohet automatikisht nga një algoritëm. Akoma jo.

Video e ditës