Monografia “75 vjet Teatri i Kumanovës (1948-2023)” është dëshmitar i denjë i një historie të pasur teatrore.

Promovimi i monografisë në Kumanovë

Në QKUK "Trajko Prokopiev" në Kumanovë, më 30 nëntor u mbajt ceremoni në të cilën u shënua përvjetori i shënuar dhe u promovua monografia "75 vjet Teatri i Kumanovës (1948-2023)".

Monografia “75 vjet Teatri i Kumanovës (1948-2023)” u përgatit për një vit të tërë. Janë shfrytëzuar materiale nga arkivi i Teatrit të Kumanovës. Arkivat private të aktorëve të teatrit, aktualë dhe pensionistë, janë përdorur në shumë raste.

Ekipi i autorit që përgatiti monografinë përfshin Sašo Kostovski, Keti Dončevska Ilic, Zoran Zafirovski dhe Simona Toskiq.

- Arti teatror është arti i momentit. Një përvojë unike dhe unike që po ndodh tani dhe këtu. Unike, e dënuar në harresë. Pikërisht për këtë, nevoja për të vërejtur momentin teatror në një hapësirë ​​të caktuar është e një rëndësie të paçmueshme. Konfirmimi i jetës së vazhdueshme teatrore është një provokim që imponon detyrimin për të shënuar një rrugë zhvillimore që është pjesë e pandashme e historisë teatrore dhe kulturore maqedonase. Këtë lloj vazhdimësie, për 75 vjet, me krenari e realizon Teatri i Kumanovës – shkruan autorët në parathënien e monografisë.

Monografia "75 vjet Teatri i Kumanovës (1948-2023)" synon të regjistrojë në mënyrë të përhershme traditën teatrore 75-vjeçare, botim i cili me rastin e 75 vjetorit të ekzistencës profesionale të Teatrit të Kumanovës, mbi të gjitha do ta vërtetojë. , përpjekja për shprehje teatrale si themelues domethënës i zhvillimit kulturor të qytetit.

Teatri në Kumanovë ka një rrugë zhvillimi që është pjesë e pandashme e historisë teatrore dhe kulturore maqedonase.

- Të krijosh një teatër sot duket të jetë veçanërisht e vështirë. Vështirësitë, të imponuara si sfidë që duhet tejkaluar, jo vetëm sot, por gjatë gjithë 75 viteve të Teatrit të Kumanovës, vetëm sa e forcuan dashurinë, përkushtimin, përkushtimin e artistëve dhe të gjithë atyre që marrin pjesë në realizimin e një akti krijues. Është krijimi artistik ai që imponohet si imperativ, duke krijuar kushte për konfirmimin e rëndësisë së madhe kulturore të artit teatror.

Nga këndvështrimi i sotëm, jemi të lumtur të theksojmë se nga vitet e parathënies e deri më sot, kunji i çdo individi, çdo ëndrre, ëndrre, sakrifice personale dhe dorëheqje të shumta, por edhe shumë kujtime dhe momente të bukura të mbushura me lumturi, të vlefshme për kujtim. , sepse Teatri i Kumanovës është bërë një institucion i respektuar dhe i themeluar me qëllimet e veta të qarta dhe një program të qartë në kuadër të promovimit të tij dhe promovimit të dramaturgjisë vendore dhe botërore. Teatri i Kumanovës mbetet shtëpia e të gjithë artdashësve teatror, ​​një vend ku artistët e teatrit nuk mund të mos flasin herë pas here për botën, shoqërinë dhe njerëzit e kohës së tyre, duke mos u dorëzuar dhe rikujtuar vazhdimisht bukurinë e dashurisë. loja, liria.

Shpresojmë që monografia të jetë një dëshmi e denjë e një historie të pasur, por edhe një hyrje në ekzistencën e ardhshme shekullore. Dhe përderisa i besojmë dramaturgut spanjoll Lope de Vega, sipas të cilit teatrit i nevojiten tre dërrasa, dy aktorë dhe një pasion, ju ftojmë të vazhdojmë së bashku të krijojmë teatrin – do të mbetet i regjistruar në monografi.

Promovimi i monografisë në Kumanovë

Promotor i edicionit të ceremonisë në Kumanovë ishte kritiku i teatrit Todor Kuzmanov. Ministria e Kulturës dhe kompanitë "Buchen Kozjak", "Metal Net", "Moka Prom", "Zafir", "Oli Travel", "Extra Main", "Coop engineering", "Mega", "Forma", si. si dhe Dragan Damjanovski me donacion personal dhe “Macedonia Insurance” – Shkup.

(Teksti është botuar në "Shtypi Kulturor" numër 207, në botimin e shtypur të gazetës "Sloboden Pechat" më 2-3.12.2023)

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË