Ministria e Arsimit dhe Kulturës njoftoi shkollat ​​se ditët jopune duhet të punohen të shtunave

Ministria e Arsimit / Foto: “Shtypi i Lirë” – Dragan Mitreski

Ministria e Arsimit dhe Shkencës me shkresë ka njoftuar shkollat ​​se dy të mërkurat (24 prill dhe 8 maj) kur nuk do të punojnë për shkak të mbajtjes së zgjedhjeve, duhet të punojnë dy të shtuna (18 maj dhe 1 qershor). Ministria e Arsimit në shkresën e datës së djeshme u bën me dije se duhet të plotësohet dispozita e ligjit sipas të cilit viti shkollor zgjat 180 ditë mësimore.

Gjithashtu, shkollat ​​fillore të Qytetit të Shkupit janë të obliguara që më 15 qershor (e shtunë) të kompensojnë 30 nëntor 2023 (e enjte) kur nuk kanë punuar për shkak të mbajtjes së Këshillit Ministror të OSBE-së në Shkup. Për obligimin e tyre, MAS në shkresë i referohet draft-procesverbalit të seancës së 199-të të Qeverisë së mbajtur më 14 nëntor të vitit të kaluar kur 30 nëntori ishte caktuar si ditë jopune për nxënësit e shkollave fillore të qytetit të Shkupit.

Ministria e Arsimit dhe Shkencës dje ka njoftuar për media se mësimi i vitit akademik 2023/2024 do të zhvillohet në tërësi, siç parashihet me planet për organizimin e punës së shkollave fillore dhe të mesme dhe se viti akademik do të nuk do të zgjatet, gjegjësisht do të përfundojë sipas kalendarëve të përcaktuar – më 10 qershor për nxënësit e shkollave të mesme dhe më 17 qershor për nxënësit e shkollave fillore, por ai nuk na njoftoi se ditët jopune do të punohen të shtunave.

- Edhe pse votimi në raundin e parë dhe të dytë zgjedhor është caktuar në ditë pune, nxënësit nuk do të humbasin mësimin dhe nuk do të humbasin një pjesë të materialit mësimor, theksoi Ministria e Arsimit dhe Kulturës pa specifikuar se ditët do të kompensohen pasi. njoftuan shkollat.

Njoftimin e dërguar shkollave e ka publikuar edhe Sindikata e Pavarur për Arsim, Shkencë dhe Kulturë (SONK) në faqen e tyre në Facebook, me pyetjen: “Që kur ditët jopune gjatë natës bëhen ditë pune?”.

-Ministrja e Arsimit duhet të tërheqë menjëherë Njoftimin për shkollat, me të cilat detyrohen të punojnë ditët “jo pune” të shpallura nga Qeveria, për mbajtjen e zgjedhjeve të ardhshme. Madje, vitet e tjera shkollore kanë përfunduar dhe janë verifikuar nga ministri me më pak se 180 ditë pune, siç është viti shkollor 2021/22, shkruan në reagimin e SASHK-ut.

Me vendim të Qeverisë nga seanca e tre ditëve më parë, për hir të mbarëvajtjes së raundit të parë dhe të dytë të zgjedhjeve presidenciale dhe të zgjedhjeve parlamentare 2024, ditët 24 prill dhe 8 maj do të jenë ditë jo pune për të gjithë. qytetarë të të gjithë territorit të vendit, dhe ata nuk do të jenë ata që punojnë.

MAS bëri të ditur dje se të martën, 23 prill dhe 7 maj, d.m.th. në ditët para zgjedhjeve në këtë vend mësimi në shkolla do të zhvillohet si zakonisht sipas orarit dhe shkollat ​​në të cilat do të organizohet votimi nesër do të punojnë nga ora 7:11 deri në XNUMX:XNUMX, me orë të shkurtuara mësimore për të gjitha klasat ose klasat.

Ndryshe, këtë vit studentët për herë të parë do të kenë pushim pranveror, i cili do të fillojë më 29 prill dhe do të zgjasë deri më 6 maj.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës