Heshtja nga qyteti i Shkupit dhe nga ESM: As në urën e Belasicës dhe as nën të nuk po bëhet asgjë dhe askush nuk thotë pse

Ura e Belasicës/shtypi i lirë/foto Slobodan Gjuriq

Vjeshta, dimri, një sezon i tërë ngrohjeje ka kaluar, dhe tubat e rinj janë ende pranë urës, ndërsa ESM, nga ku pretendonin vazhdimisht se ishte një aktivitet kompleks, tani nuk përgjigjet se cili është problemi dhe pse uji i nxehtë. tubat nuk janë instaluar ende.

Çfarë po ndodh me urën e “Belasicës”, pse ajo ende nuk është plotësisht e hapur për qarkullim dhe pse edhe pas tetë muajsh nga largimi i gypave të ujit të ngrohtë nga zjarri, nuk vendosen të rejat, janë pyetjet për të cilat populli të Shkupit do të donin të merrnin një shpjegim, veçanërisht ato që rruga i çon çdo ditë mbi këtë urë.

Qyteti i Shkupit dhe ESM me muaj heshtin për problemin se aty nuk po bëhet asgjë, ndaj qytetarët me të drejtë janë të shqetësuar.

Çdo ditë në urë, në dy korsitë në të cilat lëvizet, ka një turmë të paparë në “orët e pikut” të trafikut, ura ngarkohet maksimalisht. Askund nuk do t'u thuhet pse trafiku nuk u lirua plotësisht. A nuk ishte për sigurinë e punëtorëve? Dhe nuk ka punëtorë. Pse nuk po bëhet asgjë dhe nuk po vendosen tubat? Dhe a është ura vërtet e sigurt? Duhet të ketë ndonjë problem, por nëse ka, nuk duhet të luajnë me sigurinë e qytetarëve. Ose le ta mbyllin ose le të ikin nëse gjithçka është në rregull – ka reaguar Zoran P. në redaksinë e “Sloboden Pechat”.

Kalvari me “Belasicën” ka nisur që nga maji i vitit të kaluar kur u dogj urës. Më pas për muaj të tërë ndërtesa u mbyll për qarkullim, u bënë analiza nëse zjarri ndikoi në qëndrueshmërinë e saj, nëse shkaktoi dëme serioze. Më pas, në fillim të shtatorit, ura u hap pjesërisht për qarkullim. Shpjegimi i kryetares Danela Arsovska ishte se do të ketë dy korsi, dhe dy qendroret do të jenë të hapura për qarkullim pasi ESM të ketë përfunduar instalimin e tubave të rinj. Siç tha ai, kjo është bërë për sigurinë e punëtorëve që punojnë nën urë.

Ura e Belasicës/shtypi i lirë/foto Slobodan Gjuriq

Atëherë, dhe tani, mbeti e paqartë se si ura mund të ishte e sigurt për të lëvizur në dy korsi të saj dhe jo e sigurt për punëtorët që punonin nën të. Për çfarë kanë frikë autoritetet, deri më tani nuk kemi marrë përgjigje, por ura edhe pas gati një viti nga zjarri është pjesërisht në përdorim.

Ndërkohë, ekipet e ESM kanë çmontuar tubat e djegura dhe kanë njoftuar se do të vendosin të rinj. Vjeshta, dimri, një sezon i tërë ngrohjeje kanë kaluar, dhe tubat e rinj janë ende pranë urës, ndërsa kompania gjithmonë përgjigjej të njëjtën gjë - se është një aktivitet kompleks.

Gjatë periudhës së kaluar, ESM Distribution ka punuar në mënyrë aktive në rehabilitimin e gazsjellësit pranë urës së Belasicës. Tubat e dëmtuar u hoqën me sukses dhe u futën të rinj. Vendosja e tubacioneve të reja është një aktivitet kompleks dhe kërkon angazhim dhe punë serioze dhe bëhet çdo përpjekje që rehabilitimi të përfundojë në një kohë sa më të shkurtër. Derisa janë duke vazhduar aktivitetet për vendosjen e gypave të rinj, është duke u shfrytëzuar linja alternative e urës hekurudhore, e cila ka kapacitet për të kryer furnizim të vazhdueshëm të energjisë termike te konsumatorët – u përgjigj ESM në janar.

Rehabilitimi “kozmetik” i “Belasicës” është bërë problem – as ura nuk po riparohet dhe as tubat.

Tani nga atje nuk ka sqarim se pse ende nuk janë vendosur tubat e ujit të ngrohtë dhe nëse ka ndonjë problem për të cilin nuk po bëhet asgjë me muaj të tërë. Ata kanë zgjedhur të heshtin përballë qytetarëve.

E kryetarja Arsovska prej muajsh pohon se ura është e sigurt. Por ndonëse pjesërisht u hodh në qarkullim në shtator, qyteti i Shkupit vetëm në fund të dhjetorit vendosi të testojë qëndrueshmërinë e tij me një ngarkesë prej mbi 200 tonësh.

 Nga analizat u konstatua se ura është në gjendje të shkëlqyer dhe është e besueshme dhe e sigurt për qarkullimin dhe lëvizjen e qytetarëve. Gjithashtu, është kryer faza e parë e ngarkimit testues dhe aktualisht është në pritje të përfundimit të instalimit të gazsjellësit të energjisë termike, pas së cilës ura do të vihet në përdorim të plotë- pohon Bashkia pas testimit.

ESM ende nuk ka filluar rehabilitimin e urës “Belasica”, ishte një aktivitet kompleks

Nga mesi i muajit prill nuk ka ndryshim të situatës, veçse jozyrtarisht mësohet se së shpejti ura do të ngarkohet sërish me gjashtë kamionë, si në muajin dhjetor.

Këtë gjë as e konfirmon dhe as e mohon nga Bashkia. Nga aty nuk u përgjigjen pyetjeve pse po bëhet sërish ngarkimi kur pas të parës, siç u mburruan, u konstatua se ura jo vetëm është e sigurt por është në “gjendje të shkëlqyer”. Ata janë gjithashtu të heshtur nëse është planifikuar që ndonjëherë (dhe kur) ura të jetë plotësisht e hapur për trafik.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës