Gjalpë i fuqishëm Kikiriku: Pasi ta dini se çfarë mund të bëjë, hani atë gjatë gjithë kohës!

Foto: Unsplash

Një nga avantazhet më të mëdha është se gjalpi i kikirikut, në formën e tij më themelore, është bërë nga kikirikë të bluar. Nuk ka aditivë të tjerë, përveç pak kripë për shije.

Gjalpi i kikirikut po fiton popullaritet në vendin tonë si një përbërës në enët, ushqimet dhe ëmbëlsirat e ndryshme. Shtë i pasur me lëndë ushqyese dhe është një burim i fortë i proteinave dhe yndyrave. Dhe gjithçka që ju nevojitet për të bërë gjalpë kikiriku janë kikirikë.

Cilat substanca të dobishme përmban?

Kikirikët janë një burim i madh i proteinave, yndyrave, niacinës, magnezit, vitaminës E, biotinës dhe bakrit, dhe si një burim i tillë i pasur i ushqyesve, ato janë një zgjedhje e mirë për një shtesë dietike për një numër arsyesh. Disa prodhues shtojnë kripë, sheqer ose vajra vegjetale, dhe është çështje e zgjedhjes së tyre, e cila më pas rrit sasinë e kalorive me një përqindje të caktuar. Sidoqoftë, shija e kikirikëve me të cilët jemi mësuar nuk ndryshon në mënyrë dramatike. Prandaj, rekomandohet që të shikoni deklaratën e prodhuesit në kohën e blerjes.

Kini kujdes, reagimet alergjike janë të mundshme

Nëse jeni alergjik ndaj kikirikëve, sistemi juaj imunitar përgjigjet duke njohur përbërësit e proteinave të kikirikut si dikush që sulmon trupin tuaj. Për të mbrojtur veten, trupi lëshon kimikate të caktuara në qarkullimin e gjakut. Të gjitha këto mund të shkaktojnë simptoma të tilla si reagime të lëkurës (skuqje, skuqje ose ënjtje), kruajtje, dhimbje të fytit, vështirësi në frymëmarrje, probleme të tretjes (ngërçe, diarre ose të vjella) dhe mund të çojnë në anafilaksi, një gjendje kërcënuese për jetën., E cila kërkon injeksion i menjëhershëm i adrenalinës dhe kujdes mjekësor urgjent.

Për ngopjen dhe kontrollin e peshës

Disa njerëz thonë se gjalpi i kikirikut ka një reputacion të keq për përmbajtjen e yndyrës, por nutricionistët theksojnë se një sasi e caktuar yndyre duhet të absorbohet në trup dhe se çelësi është në moderim. Nëse, për shembull, shtoni pak gjalpë kikiriku në një bagel ose frut, me siguri do të ndiheni më të ngopur sesa nëse keni ngrënë vetëm ëmbëlsira ose thjesht fruta. Kjo ndjenjë e ngopjes mund të jetë aleati juaj në luftën për një peshë më të mirë, sepse nuk do të ndiheni të uritur për një kohë të gjatë pasi të hani ushqime me gjalpë kikiriku.

Proteina forcon muskujt

Një racion kikiriku përmban 8 gram proteina, e cila është vendimtare për ndërtimin dhe rindërtimin e muskujve. Studimet kanë treguar se rritja e marrjes së proteinave kontribuon në forcën e muskujve dhe ndihmon në ruajtjen e masës muskulore gjatë gjithë jetës, pavarësisht nga mosha ose shëndeti. Gjalpi i kikirikut është i pasur me magnez dhe kalium, minerale të nevojshme për funksionimin dhe zhvillimin e muskujve. Fosfori, i cili është gjithashtu i pranishëm në kikirikët, ndihmon në sintezën e proteinave për rritjen dhe rigjenerimin e indeve, dhe kikirikët sigurojnë rreth 50 përqind të sasisë së rekomanduar ditore të fosforit.

Zvogëlon rrezikun e sëmundjeve të zemrës dhe diabetit

Ky gjalpë i preferuar është plot yndyrna të pangopura, të cilat lidhen me uljen e kolesterolit dhe sëmundjeve të zemrës. Kur yndyrnat e shëndetshme zëvendësojnë acidet yndyrore të ngopura në dietën tuaj, ato ulin nivelet e LDL (kolesterolit të keq) por gjithashtu ulin nivelet e HDL (kolesterolit të mirë). Gjithashtu, yndyrnat më të shëndetshme që gjenden në gjalpin e kikirikut mund të ndihmojnë në zvogëlimin e rrezikut të zhvillimit të diabetit të tipit 2.

Fibrat ndihmojnë në shëndetin dhe funksionimin e zorrëve

Një racion kikiriku përmban rreth 2 gram fibra, e cila është gjetur pa mëdyshje se është e dobishme për shëndetin dhe funksionimin më funksional të zorrëve. Fibrat forcojnë mikrobiomin e zorrëve, i cili është përgjegjës për balancimin e baktereve dhe rregullimin e tretjes, forcon imunitetin e përgjithshëm dhe zvogëlon proceset inflamatore në trup. Me një mikrobiomë të fortë, trupi i njeriut mund të mbrojë veten nga të gjithë patogjenët e dëmshëm që vijnë tek ne përmes ujit ose ushqimit.

Karakteristikat antikancerogjene

Gjalpi i kikirikut përmban komponime bioaktive të tilla si resveratrol, fitosteroide dhe acid p-kumarik, të cilat mund të ndihmojnë në luftimin e kancerit. Një tjetër antioksidant i fuqishëm që gjendet si në kikirikët ashtu edhe në gjalpin e kikirikut është vitamina E, e cila mbron qelizat nga dëmtimi i radikalëve të lirë dhe, sipas Institutit Kombëtar të Shëndetit, është shpesh pararendës i zhvillimit të sëmundjeve malinje.

Dhe e fundit por jo më pak e rëndësishme - ky është një ushqim kundër plakjes: Me këtë ushqim, lëkura juaj do të duket më e re dhe më e freskët.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës