Brezi im

Marin Gavrilovski, Foto Arkivi

Rezultati pas pjesës së parë është një për jetën, zero për brezin tim. A ka ndonjë shpresë për ta rregulluar atë gjatë pjesës së dytë? Një pjesë të mirë të fajit për sot e sjell brezi im me një tërheqje konformiste në botën e tij të mbyllur përpara injorantëve, agresivëve, të vrazhdëve, partizanëve…

Thonë se në Ballkan askush nuk lind dhe nuk vdes në të njëjtin vend. I tillë është fati i brezit tim, i cili këtë vit feston jubileun gjysmëshekullor.

Ballkani është udhëkryqi i Evropës. Ishte skena e luftërave rajonale dhe botërore, të cilat rezultuan në ndryshime të shpeshta kufijsh. Pra, ata që lindën në Austro-Hungari, jetuan dhe vdiqën në Jugosllavi, ata që lindën nën turqisht, përsëri jetuan dhe vdiqën nën bullgarisht ose serbisht ose më në fund në Maqedoninë e tyre.

Dhe fati ynë nuk është ndryshe. Ne kemi lindur në një vend në Ballkanin kodrinor në një kohë kur jeta ishte më e mirë. Kreditet u morën dhe nuk kishte ardhur ende koha e kthimit, kështu që ne si fëmijë gëzonim privilegjet e shtresës së mesme të shoqërisë jugosllave. Sistemi arsimor dhe shëndetësor falas, pushime të rregullta buzë detit, udhëtim pa viza me pasaportë të kuqe. Ishin kohë të shkujdesura, kur Tito po shiste programin e tij hapësinor në Shtetet e Bashkuara dhe në vend të kësaj blihej "Yugo" e famshme atje. Neve, fëmijëve, nuk na thanë në atë kohë se ky imazh gati idilik do të ndryshonte dhe se rinia jonë nuk do të ishte kaq rozë.

Pas vdekjes së Marshallit, gangrena e këmbës së tij u përhap në Komonuelthin e Popujve Jugosllavë, i cili filloi të shpërbëhej ngadalë përmes konfliktit më të përgjakshëm të tokës në Evropë që nga fundi i Luftës së Dytë Botërore. Fatkeqësisht, pjesë e mishit të topit në dramën e përgjakshme jugosllave ishin edhe përfaqësuesit e brezit tim. Ata që u regjistruan në një nga institucionet e arsimit të lartë arritën të zgjasin shërbimin ushtarak, por disa prej tyre nuk ia dolën dhe shkuan në fushëbetejë për të luftuar për disa, për ta, interesa të pashpjegueshme dhe të huaja. Shumica prej tyre mbijetuan, por traumat e atyre ditëve lanë gjurmë të dukshme në psikikën e tyre dhe zhvillimin e mëtejshëm normal.

Politika paqësore dhe e mençur e presidentit të parë maqedonas pas pavarësisë, Kiro Gligorov arriti t'i japë fund golgotës së brezit tim, të paktën në pjesën që i referohej luftës. Maqedonia u bë shtet i pavarur dhe sovran, pa ushtri dhe para, por së paku me infrastrukturë të ruajtur dhe jetë të ruajtur të brezit të ri.

Të shkolluar, modestë, të arsimuar dhe ende energjikë, në vitet më të mira krijuese, ne filluam të ndërtojmë me optimizëm ose të paktën të përpiqemi të ndërtojmë shtetin e ri, duke shpresuar ta bëjmë atë, siç tha profesori im Gjorgji Marjanoviq, një vend të denjë për të jetuar. Por disa “fëmijë të rinj”, të rritur në kohë të tjera, bazuar në disa vlera dhe rrëfime të tjera, nuk mendonin kështu. Dhe ndërsa përpiqeshim ta ngrinim vendin në këmbë, filluan të shpalosen ngjarje që ishin shumë larg asaj që dëshironim. Konflikti i përgjakshëm i vitit 2001, përçarjet mes komunistëve dhe VMRO-DPMNE-së, bllokada shumëvjeçare e rrugës sonë evropiane të shkaktuar nga kërkesat irracionale të Greqisë, sundimi korruptiv i Nikolla Gruevskit dhe pamundësia e Zoran Zaev për t'u marrë me të, ishin. vetëm disa nga gjërat që treguan se ne kemi pasur sukses në idenë tonë.

Dhe tani, në prag të vitit të pesëdhjetë të jetës, kur vendosim vijën e parë, paraprake, për të përmbledhur atë që kemi arritur të arrijmë në jetë, për fat të keq, duhet të konkludojmë se vendi (qoftë ai vend në të cilin ne jetojmë ose Tokën që ne banojmë) ne ua lëmë fëmijëve tanë në një gjendje më të keqe nga ajo që na lanë prindërit tanë. Jetojmë në një vend ku korrupsioni, klientelizmi, partia apo kombësia janë më të rëndësishme se arsimi, kultura apo aftësia. Planeti ynë nuk ka qenë kurrë më i ndotur, ajri nuk ka qenë kurrë kaq i ndotur dhe toka ka qenë e ndotur me kaq shumë kimikate. A është ajo paaftësia për të ndryshuar botën për mirë një rezultat i mirësjelljes dhe edukimit tonë të mirë, e cila në fund na bëri të tërhiqemi përpara atyre brezave të rinj arrogantë dhe të zhurmshëm, të paskrupullt, të ngritur mbi vlera të tjera shoqërore, të cilët nuk zgjedhin mjetet për të arritur individin e tyre synimet, nëse është në dëm të shtetit dhe brezave të ardhshëm? Sipas parimit “jeto jetën sot” dhe mos mendo për të ardhmen, të tjerët arritën që dhurata më adekuate për fëmijët tanë, që festojnë këto vite diplomimin, të jetë valixhe e tyre, sepse shumica prej tyre nuk e kanë. ta shohin të ardhmen këtu me prindërit e tyre, por ata do të na bëjnë që në pleqëri (në dhjetë, njëzet apo tridhjetë e tani) të bëhemi nomadë, të cilët për pak dashuri do të udhëtojnë botën në kërkim të fëmijëve dhe nipërve tanë, të cilët, për fat të keq, vështirë se do ta kuptojmë gjuhën të cilit do t'i drejtohemi.

Por çdo brez mbart kryqin e vet, po ashtu edhe ne. Rezultati pas pjesës së parë është një për jetën, zero për brezin tim. A ka ndonjë shpresë për ta rregulluar atë gjatë pjesës së dytë?

Pjesa më e madhe e fajit për sot i takon brezit tim me një tërheqje konformiste në botën e tyre të mbyllur përpara injorantëve, agresivëve, të vrazhdëve, partizanëve - me indiferencë, oportunizëm të këtij apo atij lloji, përdorimit të përditshëm të frazave vetë-justifikuese ("lësho ai budallai", "gjithsesi nuk na ndodh" etj.). Gjysma e dytë e jetës nuk do të tolerohet nga ne.

“Kam edhe një milion të dhëna të buta dhe të vrazhda për rininë tonë, që para syve tanë nuk gënjen, vjedh e ikën”… Dhe çfarë të mbetet veçse të themi në stilin e Rade Serbexhijës, të mos dorëzohemi në të dytën. gjysma, brezi im, sepse nuk duhet të humbasim energjinë, dëshirën dhe forcën. Dua të besoj se përvoja dhe potencialet tona personale nuk krijohen, promovohen dhe ushqehen më kot; ne kemi ende kohë për të drejtuar mënyrën tonë të të menduarit dhe të vepruarit drejt përmirësimit krijues të mjedisit tonë shoqëror, duke filluar në radhë të parë me angazhimin tonë personal. Si fillim, silluni në publik si qenie njerëzore; thuaju lamtumirë komshinjve në mëngjes, tregohu i sjellshëm me tregun, mos hedh mbeturina kudo që të shkosh, mos parko kudo, respekto dhe dëgjo bashkëbiseduesin (pa ndërprerje), respekto pleqtë, duaje atdheun, nuk kemi. rezervë. Çdo ndryshim shoqëror fillon në një nivel personal, individual. Mos u dorëzo, brezi im, ke ende diçka për të thënë.

Video e ditës