My 1 + 5: Zgjedhur nga Goce Cvetanovski, "Clockwork Orange" nga Stanley Kubrick

Goce Cvetanovski / Oranxhi me orë
Goce Cvetanovski / Oranxhi me orë

Për filmin tim më të mirë të të gjitha kohërave, në varësi të disponimit aktual, gjithmonë konkurrojnë tre filma nga i njëjti regjisor, unik. Stanley Kubrick. Çdo shkrepje e tij është një kryevepër e vogël në vetvete. Çdo film i tij është një simfoni e përsosmërisë.

vendosa Portokalli me sahat sepse e kam parë një numër të pabesueshëm herë. Sepse është një nga arsyet pse vendosa të bëj karrierë regjisori. Për shkak se luan me ndjenjat e shikuesit, na bën të simpatizojmë antagonistin, i cili është edhe protagonist, dhe ngre pyetje themelore për lirinë e zgjedhjes njerëzore dhe ndryshimin midis së mirës dhe së keqes.

Portokalli me sahat është një film retrofuturist kibernetik punk që eksploron natyrën e shpirtit njerëzor.

Që në shkrepjen e parë, Kubrick më magjepsi dhe më tërhoqi në botën e tij të pazakontë. Nuk mund të veçoja asgjë të veçantë, sepse gjithçka në film është perfekte për mua. Nga mënyra se si kombinon muzikën me imazhin, “perspektiva e një pike” e Kubrick-ut, performanca e zgjuar e të gjithë aktorëve, kostumet dhe arredimi i mrekullueshëm, humori i zi, mënyra se si e tregon historinë. Sa herë e shikoj filmin kam përshtypjen se e di përmendësh, por njëkohësisht çdo herë e shijoj ndryshe.

Përveç kësaj, nuk kam asnjë shpjegim racional se pse e adhuroj Kubrick dhe filmografinë e tij.

Dashuria nuk shpjegohet, ajo thjesht ndihet dhe jetohet. Shikoni filma!

+ 5

'2001: Një Odise në Hapësirë” (1968), Stanley Kubrick

'8 ½ " (1963) Federico Fellini

"Për disa dollarë më shumë" (1965) Sergio Leone

Trillim Pulp (1994) Quentin Tarantino

Pa frymë (1960) Jean-Luc Godard

Video e ditës