Ministria e Punëve të Jashtme është ende duke u rikuperuar nga menaxhimi joprofesional i personelit të VMRO-DPMNE-së.

Foto: MPJ

Në lidhje me tribunën e sotme partiake të VMRO DPMNE-së për punën dhe veprimtarinë e diplomacisë së Republikës së Maqedonisë së Veriut, Ministria e Punëve të Jashtme reagon se sot po përballet me mangësi të rënda sistematike që janë rezultat i punës së gjatë joprofesionale dhe Qasja thellësisht partiake për drejtimin e institucionit në kohën kur Ministria e Punëve të Jashtme menaxhohet nga ministra të VMRO-DPMNE-së. Ministria e Punëve të Jashtme përmes një komunikate për media bën të ditur se Ministria do t'i japë publikut detaje shtesë për punën e shtëpisë në kohën kur Ministria e Punëve të Jashtme drejtohej nga personeli i VMRO DPMNE-së.

Me tribunën e sotme partiake të VMRO DPMNE-së, edhe një herë në skenën publike e pamë dëmin që kjo parti i shkaktoi diplomacisë përmes partizanizimit të Ministrisë gjatë ministrisë së personave nga tribuna. Vitet e fundit, për herë të parë në funksionimin e institucionit, nuk ka rëndësi bindja partiake e diplomatëve, që prej dekadash partitë politike e kanë ndarë në tonat dhe tuajat. Gjithashtu, gjatë kësaj periudhe të fundit, ekspertiza dhe puna e paanshme e diplomatëve dhe ambasadorëve u reduktua në një nivel më të ulët. Në atë periudhë në ambasada si njerëz të parë dërgoheshin pastiçeri dhe të ngjashme me të cilët vështirë të ndërtohet puna profesionale e paanshme dhe objektive e diplomatëve, thotë MPJ.

Nga aty theksojnë se ish-diplomati dhe lideri sindikal, Dabiq, ka braktisur plotësisht parimet e diplomacisë, e aq më tepër, ato të asociacionit.

Duke vepruar në mënyrë rigoroze sipas ambicieve të partisë, jo vetëm dëmton reputacionin e diplomacisë, por rrezikon edhe mundësitë e punonjësve për përfaqësim real sindikal. Që nga fillimi i mandatit të ministrit aktual, punësimet, gradimet dhe misionet e dërgimit kryhen përmes shpalljeve të brendshme, në përputhje me procedurat ligjore, dhe këto aktivitete kryhen sipas sistemit të meritës, duke respektuar parimin e shpërndarjes etnike dhe gjinore. . Çdo punonjës ka pasur dhe ka mundësi, krahas përgjegjësive të tyre të përditshme në Ministri, të përfshihet në grupe të shumta pune dhe projekte gjatë dy viteve e gjysmë të fundit, pavarësisht ndarjeve partiake, etnike apo të çfarëdo lloji tjetër, që vetë punonjësit. mund të dëshmojë, thonë MPJ.

Nga aty theksojnë se vizita e ish-ambasadorit Dabiq sot bëhet vetëm pak ditë pas pensionimit të tij dhe jo në një debat profesional objektiv, por në një tubim partiak, nga i cili vështirë se mund të shihet një pasqyrë objektive e Maqedonisë së Veriut. diplomacia do të merret.

Me këtë ai vetëm konfirmoi se veprimet e tij si kryetar i njërës prej sindikatave në Ministrinë e Punëve të Jashtme kanë qenë të motivuara vetëm nga qëllime partiake dhe politike, e jo nga ato profesionale dhe se qëllimi i atij veprimi nuk ka qenë përmirësimi i kushte për punonjësit e MPJ-së, por promovimin e tij personal dhe interesin egoist, si dhe zbatimin e interesave të partisë politike së cilës i takon dukshëm, thonë nga MPJ.

Në panelin e sotëm me temë “Situata alarmante në diplomacinë maqedonase”, ambasadori dhe kryetari i Sindikatës diplomatike maqedonase Zoran Dabiq foli për, siç tha ai, “skemën sipas së cilës individët avancohen në MPJ pa asnjë bazë ligjore dhe se si ata si sindikatë e përballojnë këtë fenomen negativ”.

Ai theksoi se 7-8 vitet e fundit mund të ndahen në dy periudha, domethënë që në periudhën e parë janë bërë punësime masive të kuadrove partiake, ndërsa në periudhën e dytë është bërë avancim i po këtyre kuadrove.

Ai shpjegoi edhe skemën që po abuzohet për promovimin e shpejtë të personave të caktuar në Ministrinë e Jashtme, ndonëse në diplomaci, ashtu si në ushtri, duhet të ketë periudha të karrierës në të cilat fitohet një gradë e caktuar.

“Sistemi është i thjeshtë. Ju i jepni personit specifik që dëshironi të promovoni pozicionin e koordinatorit kombëtar për një zonë dhe automatikisht për shkak të titullit ai merr një titull, një promovim dhe pas tre muajsh ai titull i hiqet dhe i jepet një tjetri në mënyrë që i njëjti sistem. shkon, dhe atij sipas gjykimit i jepet titulli i dytë. Diskrecioni është diçka që duhet bërë në mënyrë të jashtëzakonshme, por përdoret në këtë sistem të lidhur promovimesh të dyfishta. Dhe kështu keni situata në të cilat fjalë për fjalë brenda një viti kaloni nga diplomatë të rangut të ulët në diplomatë të rangut të mesëm, ose diplomatë të tjerë nga të rangut të mesëm në diplomatët më të lartë, megjithëse në diplomaci, ashtu si në ushtri, ka periudha për çdo gradë në ushtri ose për çdo titull, për tre ose katër vjet duhet të jesh toger, pastaj major, pastaj kapiten. Kjo është vetëm një nga mënyrat se si anashkalohet rregulli”, tha Dabiq.

 

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës