Mitropoliti Gavril: Patriarku serb dërgoi aktin e unitetit kanonik, pa përmendur një emër

Liderët e KOS-it dhe KOM- OA-së, Porfiri dhe Stefani, Foto: Free Press / Dragan Mitreski

Shkëlqesia e Tij, Mitropoliti i Lovçanës Gavrili së fundmi përmes medias bullgare BNR ka komentuar propozimin e fundit të Kishës Ortodokse Serbe në lidhje me Kryedioqezën e Ohrit, e cila sipas KOS-it duhet ta zgjidhë emrin me të gjitha kishat ortodokse.

Në deklaratën e tij për BNR, Mitropoliti i Lovçanës fokusohet në deklaratën e Presidentit të Maqedonisë së Veriut, Stevo Pendarovski.

“Presidentit maqedonas nuk i interesonte gëzimi dhe dashuria me të cilën e morëm zgjidhjen për heqjen e përçarjes, por për faktin që kemi shkruar diçka që propozon vetë Kisha Serbe – të bëhet dialog për të specifikuar emrin. Këtë e ka shkruar vetë Patriarku serb dhe nuk i quan me asnjë emër. Kjo është e vërteta. Nuk kishte asgjë politike në vendimin tonë”, thotë Mitropoliti Gavril.

Peshkopi Irinej i Baçkit Së fundi, në një tekst të publikuar në portalin grek Romfea, të transmetuar për median malazeze “Pobjeda”, ai ka theksuar se KPS akuzohet padrejtësisht se ka favorizuar emrin Kisha Ortodokse Maqedonase, edhe pse nuk e përdor atë në asnjë zyrtar. dokumente, por inkurajon kishën motër në Maqedoninë e Veriut që të përcaktojë emërimin e mëtejshëm dhe zgjidhjen e problemit në dialog me vëllezërit ortodoksë grekë dhe me kishat e tjera.

“Për më tepër, jemi të trishtuar sa herë që akuzohemi se jo vetëm e përdorim emrin Kisha Ortodokse Maqedonase, por edhe e inkurajojmë, e theksojmë dhe e imponojmë atë. Këto pretendime dhe akuza nuk janë aspak të vërteta”, sqaron ndër të tjera peshkopi Baçki në tekstin, për të cilin thotë se është përpiluar me urdhër dhe bekim të Sinodit të Shenjtë të KOS-it.

Burimi: MIA

Video e ditës