FOTO | Misticizmi i pushtuar nga Hitleri: Çfarë fshihej pas shoqërive sekrete naziste?

Profimedia
Adolf Hitler / Foto: Profimedia

Nazisti misticizëm është një temë pothuajse e panjohur për publikun tonë, dhe për të shkruhet rrallë. Kjo është arsyeja pse të dhënat për organizatën Ahnenerbe janë kaq të pakta. Ajo që dihet është se kjo organizatë, e themeluar nga Himmleri më 1 korrik 1935, si pjesë zyrtare e divizionit paraushtarak “SS”, u paraqit si “një shoqëri për studimin e historisë antike gjermane dhe trashëgimisë stërgjyshore”. Një nga autorët e paktë që hulumton këtë temë është Dejan Stojiljkovic, autor dhe bashkë-shkrimtar i serialit "Hijet mbi Ballkanin".

“Ne mësojmë më shumë për misticizmin nazist përmes kulturës pop, filmave të Indiana Jones ose komikeve të Mike Mignola si Helboy. Vetë Mignola jep një shpjegim gjenial se pse nazistët janë zuzar të përsosur. Dhe kur bëhet fjalë për nazistët, nuk ka nevojë të shpjegohet shumë, vetëkuptohet se ata janë të këqij.

 

Për fat të mirë, ka hulumtime serioze historike mbi këtë temë, siç është libri "Plani kryesor" të një autori kanadez me origjinë hebraike Heather Pringle. Në këtë libër, përveç eksplorimit të dimensioneve mistike të nazizmit, autori përqendrohet në gjenezën e shoqatave të tilla si Anenerbe, dhe si një nga kapitujt e rëndësishëm të kësaj gjeneze është shoqata Thule, pasardhësi i së cilës është Anenerbe.

Hitleri
Hitleri / Foto: Printscreen / Youtube

Diell i zi

Organizata "Thule“(Thule) e ka marrë emrin nga ishulli mitik i antikitetit që identifikohej me Hyperborea. E themeluar në 1918 në Mynih nga okultisti dhe agjenti dhe aktivisti politik Rudolf von Zebotendorf si mbulesë për Kalorësit Teutonik, Thule priti në vitin 1920 anëtarin e tij më të famshëm, artistin e patalentuar austriak, veteranin e zhgënjyer të Luftës së Madhe Kombëtare. - shovinist - Adolf Hitler.

Ndikimi i kësaj organizate te Hitleri është i dukshëm në simbolin që ai merr për stemën e Partisë dhe lëvizjes Kombëtare Socialiste, svastikën, përndryshe një devijim nga stema ekzistuese e organizatës Thule - dielli i zi.

Stema e organizatës Tule

Dielli i zi, ndoshta krejt rastësisht, gjendet gjithashtu në pjesën e prapme të të ashtuquajturës Kisha Katolike Jezuit.

Stema e rendit të kishës katolike të jezuitëve, të ashtuquajturit jezuitë.

Një nga anëtarët e shquar të Thules në atë kohë ishte dhe Heinrich Himmler, i njohur me pseudonimin Zog, i cili në kohën e Rajhut të Tretë do të bëhej udhëheqësi okult i Gjermanisë.

Heinrich Himmler / Foto: / Arkivat Keystone / Imazhe të Trashëgimisë / Profimedia

Ideologjia e Thules është sa intriguese dhe e çmendur. Përveçse besonin se ishin pasardhës të drejtpërdrejtë të hiperboreanëve, sipas mitologjisë së tyre pseudohistorike, anëtarët e kësaj organizate besonin se i përkisnin një race më të lartë që u zhvendos nga Evropa në Indi, më pas në shkretëtirën e Gobit dhe përfundimisht u vendosën në Tibeti.

Si provë që Himmler vërtet besonte në këtë doktrinë, të dhënat historike tregojnë se në disa raste Rajhu i Tretë dërgoi ekspedita në Tibet të drejtuara nga studiues nazistë, anëtarë të Annenerbe dhe Divizionit SS, për të provuar shkencërisht se gjermanët e lashtë kishin prejardhje nga Tibet.

Ekspedita gjermane në Tibet në vitet 1938–39 / Foto: Wikipedia

Anëtarët e Thule miratojnë filozofinë e Niçes për vdekjen e Zotit shumë herët dhe janë veçanërisht të impresionuar nga historia e mbinjerëzimit, domethënë mbinjerëzave që do të drejtojnë racat e ulëta. Sigurisht, interpretimi i tyre i filozofisë së Niçes është i gabuar dhe i motivuar ideologjikisht dhe më vonë i instrumentalizuar politikisht.

MBRETRIA ROMIKE

Qëllimi kryesor i organizatës Thule ishte emancipimi i të ashtuquajturës racë ariane, domethënë ngritja shpirtërore përmes shembullit të hyjnive të lashta nordike. Nga anëtarët e saj pritej bindje dhe përkushtim i verbër ndaj urdhrit të kryesuar nga Mjeshtri i Madh.

Anëtarët morën pjesë në rituale të ndryshme pagane, duke përfshirë ofrimin e flijimeve njerëzore, duke ndjekur shembullin e zakoneve të hershme gjermane.

Nazistët e konsideronin veten trashëgimtarë të Perandorisë Romake, kështu që shumë nga simbolet e tyre u morën drejtpërdrejt nga kjo perandori. Ndër këto simbole është përshëndetja romake, versioni nazist i të cilit do të mbahet mend si "Zig Hail" (Rroftë fitorja).

Një histori se si romakët përshëndetën njëri-tjetrin përmes veprës popullore artistike Le Serment des Horaces nga Jacques Luc David, pikturuar në 1784.
Shfaqja e përshëndetjes naziste / Albert Hilscher / AFP / Profimedia

"Për Thule, Hitleri ishte mesia i shumëpritur dhe shpëtimtari i popullit gjerman. Ai u ndikua shumë nga mjeshtri i rendit dhe nën drejtimin e tij ai shkroi veprën e tij më të famshme, "Lufta ime".

Thule mendohet se është shpërbërë në fund të viteve XNUMX, por ky fakt nuk është konfirmuar. Disa historianë besojnë se organizata ekziston ende, dhe jo vetëm në Gjermani.

Në librin e tij, Heather Pringle citon disa burime mbi aktivitetet e Annenerbe, sipas të cilave anëtarët e organizatës vizituan një numër vendesh të lashta romake në Ballkan gjatë Luftës së Dytë Botërore. Megjithatë, se çfarë saktësisht kërkonin ata mbetet një mister.

Video e ditës