Michel: Komuniteti Gjeopolitik Evropian do të lehtësonte procesin e anëtarësimit në BE

Charles Michel / Foto EPA

Presidenti i Këshillit Evropian Charles Michel tha sot në Beograd se "Komuniteti Gjeopolitik Evropian" që ai propozoi do të ndihmonte vendet që dëshirojnë të anëtarësohen në Bashkimin Evropian, pasi do të lehtësonte procesin e tyre të pranimit.

Në një konferencë të përbashkët për shtyp pas takimit me presidentin serb Aleksandar Vuќi.Michelle tha se platforma e re do të ofronte një mundësi për shkëmbime të rregullta pikëpamjesh në nivelin më të lartë, gjë që do të rriste "mirëkuptimin e ndërsjellë politik midis palëve të përfshira".

“Unë e mbështes plotësisht idenë për të përshpejtuar procesin e anëtarësimit dhe për ta bërë atë më efikas. Përfitimet e prekshme duhet të ndjehen në vendet kandidate. "Komuniteti gjeopolitik evropian" do të na lejojë të takohemi rregullisht në nivelin më të lartë, të shkëmbejmë ide për interesa të përbashkëta, të koordinohemi," shpjegoi Michel.

Ai tha se kishte propozuar krijimin e një "Komuniteti Gjeopolitik Evropian" sepse "është e rëndësishme tani" që të ketë një format politik që do të lejonte një "angazhim të përbashkët ndaj sfidave konkrete".

“Ajo platformë, ai format do t'i kushtohet sfidave të përbashkëta, veçanërisht atyre të jashtme dhe gjeopolitike. “Ne kemi ide konkrete që do të zhvillohen, kemi biseduar për këtë me presidentin Vuçiq, por qëllimi ynë është të dëgjojmë partnerët tanë për ta bërë platformën e re efektive dhe konkrete”, shtoi ai.

Michel tha se “kjo nuk është një ide e re nga Brukseli që është propozuar për të shtyrë diçka”, por përkundrazi, për të rritur bashkëpunimin dhe koordinimin mes anëtarëve të BE-së dhe vendeve kandidate.

Michelle thotë se vizita e tij në Beograd dërgon një sinjal të fortë të bashkëpunimit të ngushtë midis Serbisë dhe BE-së, duke shtuar se Parku Shkencës dhe Teknologjisë, të cilin ai vizitoi më parë sot, është "një shembull i shkëlqyer se si BE kontribuon për të ardhmen e Serbisë".

“Kur investojmë në inovacion dhe startup në Serbi, ne në fakt po investojmë në popullin serb. “Projektet tuaja po bëhen projektet tona të përbashkëta dhe e ardhmja jonë e përbashkët”, tha ai.

Michel tha se kishte ardhur në Beograd për të riafirmuar përkushtimin e plotë të BE-së për bisedimet e pranimit me Serbinë, duke vënë në dukje se takimi i shpallur i liderëve të BE-së dhe gjashtë vendeve të Ballkanit Perëndimor në Bruksel më 23 qershor duhet të zgjerojë dialogun dhe të thellojë bashkëpunimin midis të dyve. .

Dje, ai bëri thirrje për krijimin e një "bashkësie gjeopolitike evropiane" për të thelluar bashkëpunimin operacional në trajtimin e sfidave të përbashkëta në Evropë. Ai tha gjithashtu se procesi i zgjerimit të BE-së në Ballkanin Perëndimor duhet të jetë më efikas dhe dinamik dhe se "zgjidhja mund të jetë në integrimin progresiv dhe gradual, tashmë gjatë procesit të anëtarësimit".

Burimi: MIA

Video e ditës