Erë si rumi dhe limoni: Tortë me mollë me çokollatë
Çokollata është konsideruar si një afrodiziak për shekuj. Nga Aztekët e lashtë te Kazanova dhe oborri francez, të gjithë besonin se çokollata ishte eliksiri i dashurisë. Pema nga e cila ka origjinën çokollata, "Theobroma cacao", përkthehet si "ushqimi i perëndive".
Çokollata e parë u prodhua nga Fry and Sons në Bristol, Angli në 1847. Receta e parë e çokollatës u botua në katalogun "Sears and Roebuck", dhe pjesa tjetër është histori.
Përbërësit:
- 2 vezë
- 2 dl bollgur
- 1 dl qumësht
- 2 dl sheqer
- 1 dl vaj
- 100 gr arra të shtypura
– 1 qese pluhur për pjekje
- 4 dl mollë të grira
– 1 lëvore limoni
– 3-4 qese vanilje
- 2 lugë gjelle rum
Lustër:
- 2 qese pluhur krem pana
- 85 g çokollatë të zezë
- 3 lugë vaj
përgatitja:
Rrihni vezën me sheqerin dhe vaniljen pluhur në një enë të thellë, më pas shtoni pjesën tjetër të përbërësve dhe përzieni mirë. Masën e derdhim në një tavë për pjekje dhe e pjekim në 200 gradë deri në kafe të artë. Kur keku të jetë ftohur, mbulojeni me krem pana dhe mbulojeni me glazurë çokollate, të cilën mund ta bëni nga çokollata e zezë dhe gjalpi. Shkrini çokollatën në një tigan mbi vaj pak të nxehur.
Ju bëftë mirë!