I vjen era rryme më e shtrenjtë, por edhe tarifa e lirë për tre orë

Beslimoski ka mohuar, siç thotë ai, spekulimet më vulgare se çmimi i bukës është i lidhur me çmimin e rrymës.

Lajmi se prodhuesi shtetëror i energjisë elektrike ka bërë një ofertë më të lartë për cent nga 1 korriku, ndryshe nga më parë, ka shkaktuar ankth në publik. Nga çmimi i tyre, në masën më të madhe vlen edhe çmimi përfundimtar për familjet dhe për konsumatorët e vegjël dhe çmimi i ri, si çdo vit, publikohet më 1 korrik.

Në pritje të kalkulimeve përfundimtare, kryetari i Komisionit Rregullativ për Energji, Marko Bislimoski, siguron se ata si organ rregullator asnjëherë nuk kanë lejuar goditje çmimi në standardin e popullatës dhe përkujton se kanë kaluar kohë shumë më të vështira. Njëkohësisht ai theksoi se janë duke u bërë analiza dhe se pritet të jemi vendi i parë në Evropë që do të kemi një tarifë të lirë për tre orë.

- Është marrë vendim i Qeverisë, me të cilin ESM furnizuesit universal do t'i ofrojë sasi të energjisë elektrike me çmim prej 60 euro për megavat orë dhe do të sigurohen 85 për qind të nevojave të amvisërive dhe konsumatorëve të vegjël - sqaroi Bislimoski.

Çmimi aktual me të cilin ESM shet energjinë elektrike është 57 euro për megavat-orë dhe tani furnizon 95% të nevojave të familjeve dhe konsumatorëve të vegjël. Bislimoski thotë se është i shqetësuar se tani do të mbulojë 85 për qind, që do të thotë se 15 për qind do të furnizohen në tregun e lirë.

- Më shqetëson 15 për qind që do të prokurohet në tregun e lirë, nëse merren çmimet aktuale të tregut, si dhe kontratat e ardhshme, të cilat në varësi të ditës variojnë nga 80 deri në 90 euro për megavat-orë, që është. shumë më tepër se çmimi i ESM. Por, si dikur edhe tani, do t'i përdorim të gjitha mekanizmat që të mos kenë goditje çmimi për standardin e qytetarëve - thotë Bislimoski.

Mirëpo, ai thotë se nuk mund të japë detaje për çmimin e ri nga 1 korriku, sepse ka ende tender të hapur deri më 20 qershor dhe më pas është në pritje të përllogaritjeve të furnizuesit universal - EVN Home, i cili furnizon me energji elektrike amvisëritë dhe kompanitë e vogla.

Bislimoski ka mohuar, siç thotë ai, spekulimet më vulgare se çmimi i bukës është i lidhur me çmimin e rrymës.

- Prodhuesit më të mëdhenj të bukës në vend i sigurojnë nevojat e tyre për energji elektrike në tregun e lirë, pra mbi 95 për qind të tregut të bukës. Në periudhën e kaluar, çmimet e energjisë elektrike në tregun e lirë janë shumë më të ulëta se ato të vitit 2021, 2022 apo 2023. Çmimet mesatare me të cilat sigurohet rryma gjatë muajit janë 50 deri në 80 për qind më të ulëta se në vitet e fundit - tha Bislimoski.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës