Duke kaluar nën godinën "Pelagonia" me përgjegjësinë tuaj, copa të fasadës së papërfunduar bien

Ndërtesa e "Pelagonija" në qendrën më të rreptë të Shkupit, një nga ato që duhej të merrte një fasadë barok në kuadër të projektit të famshëm. "Shkupi 2014" ajo ka vite që qëndron e zhveshur. Për fasadën e re, përafërsisht 2 milion euro, por edhe pas ish-kryebashkiakut Petre Shilegov nuk nënshkroi një marrëveshje të tillë dhe ndaloi “veshjen” barok të ndërtesës, që nga atëherë e deri më sot kjo ndërtesë nuk ka marrë asnjë fasadë – as të shtrenjtë e as të lirë.

Ndërkohë që i është hequr skela, nuk ka mbrojtje të fasadës së filluar dhe të papërfunduar, vetëm dritaret shtrihen nga jashtë dhe kështu, e lënë në të gjitha kushtet atmosferike, bëhet seriozisht e pasigurt për qytetarët që kalojnë poshtë saj. Duke marrë parasysh faktin se ndodhet në një lokacion mjaft të frekuentuar, kalimtarët nuk janë të paktë në numër.

Këto ditë në redaksinë tonë ka kontaktuar një qytetar, i cili teksa kalonte poshtë pallatit i ka rënë në këmbë një pjesë e fasadës.

Është turp kjo që po ndodh, për pak sa nuk u lëndova apo gruaja me fëmijën që po më vinte përpara, se një pjesë e ndërtesës ra fjalë për fjalë mes nesh. Pra, nëse nuk e bëjnë më ose nuk dinë çfarë të bëjnë me të, të paktën le të vendosin një rrjet ose një gardh mbrojtës përpara se dikush të lëndohet. Është për t'u habitur se sa askush nuk kujdeset për asgjë, më së paku për sigurinë e qytetarëve. Me sa di unë, fasada është nën juridiksionin e Qytetit të Shkupit. A planifikojnë ndonjëherë ta përfundojnë atë apo po presin që një kalimtar të lëndohet? - rrëfen i indinjuar bashkatdhetari ynë.

Fatkeqësisht nga Qyteti i Shkupit, mos iu përgjigj pyetjes së bërë vazhdimisht nga Shtypi i Lirë - A ka ndërmend të ndërmarrë diçka Qyteti i Shkupit dhe kur në lidhje me përfundimin e fasadës së objektit "Pelagonia". Prej një viti, menaxhmenti i ri i qytetit nuk ka bërë të ditur se çfarë planesh ka dhe çfarë do të bëjë me fasadën e papërfunduar.

Informacioni i fundit daton në kohën e Shilegovit, kur ai sqaroi se prej më shumë se një viti është bërë korrespondencë me pronarin e objektit. "Dr. Panovski" sepse sipas kontratës me Bashkinë, kompania duhej të propozonte një anëtar të komisionit që do të shpallte konkurs për zgjidhje ideore. Pas kësaj as u njoftua dhe as nuk u mor asgjë më shumë, sikur të gjithë ta kishin harruar këtë objekt.

Renovimi i fasadës së objektit “Pelagonia” filloi në 2015, kur kryetari i atëhershëm Koce Trajanovski ka lidhur marrëveshje me “LSG Building Solutions” nga Shkupi, kompani e cila, siç informuan, ka ofruar çmimin më të ulët në konkurrencë me gjashtë kompani.

Ideja për ndryshimin e fasadave të ndërtesave moderne në ato baroke daton që nga fillimi i zbatimit të projektit “Shkupi 2014”, por askush nuk iu përgjigj tenderit të parë për zgjedhjen e zgjidhjes konceptuale për këtë objekt në vitin 2011. . Në konkursin e dytë, të mbajtur po atë vit, zgjidhja konceptuale e Llazar Dimov dhe Nikolla Stakinov fitoi çmimin e parë. Në rikonstruksionin e kësaj fasade në vitin 2014 është marrë edhe kompania pronare e objektit “Dr.Panovski”, por deri më tani asgjë nuk është realizuar.

Video e ditës