Ministrja e Kulturës kërkon që VMRO-DPMNE dhe e majta të votojnë Ligjin e ri për përdorimin e gjuhës maqedonase

Bisera Kostadinovska - Stojçevska / Foto: Ministria e Kulturës

Ligji për përdorimin e gjuhës maqedonase ka ngecur në Kuvend për shkak të deputetëve të partisë opozitare VMRO-DPMNE, tha sonte ministrja e Kulturës Bisera Kostadinovska-Stojçevska.Ministrja apeloi Komisionin për Kulturë që të ulet dhe ta përfundojë këtë procedura, sepse ligji aktual që nga viti 1998 dhe këto ndryshime janë të nevojshme,

Në një paraqitje mysafire në lajmet e MRT1, Kostadinovska-Stojçevska përmendi se me miratimin e ligjit të ri për përdorimin e gjuhës maqedonase do të zgjerohen fushat në të cilat përdoret gjuha standarde maqedonase dhe shkrimi i saj cirilik dhe se kjo ofron bazën për miratimi i strategjisë kombëtare për gjuhën maqedonase, e cila mundëson, siç theksoi, ruajtjen e mëtejshme të integritetit të saj.

Para dy muajsh, tridhjetë e gjashtë deputetë të grupit parlamentar të VMRO-DPMNE-së, si dhe dy deputetët e së majtës dhe deputeti i Bashkimit Demokratik, Pavle Trajanov, nuk e votuan Ligjin e ri për përdorimin e maqedonisë. gjuhe.

Me miratimin e ligjit të ri për përdorimin e gjuhës maqedonase do të zgjerohen sferat në të cilat përdoret gjuha standarde maqedonase dhe shkrimi i saj cirilik, thonë nga Ministria e Kulturës. Do të zgjerohet fushëveprimi i korrigjimit të detyrueshëm të teksteve të botuara, dhe korrektimi i detyrueshëm do të kryhet vetëm nga një korrektor me licencë për lektor. U shpjegua se aktet e përgjithshme dhe individuale të autoriteteve legjislative, ekzekutive dhe gjyqësore dhe të njësive të vetëqeverisjes vendore, dokumentet dhe tekstet zyrtare të këtyre autoriteteve, por edhe të institucioneve dhe institucioneve publike në fushën e kulturës, arsimit dhe shkencës. Marrëveshjet ndërkombëtare të ratifikuara në përputhje me Kushtetutën do të lektorohen, por do të lektorohen edhe botimet dhe tekstet shkollore në gjuhën maqedonase, tezat e magjistraturës dhe doktoraturës të shkruara në gjuhën maqedonase, si dhe ato të përkthyera në gjuhën maqedonase nga të tjerët. postera, fletëpalosje, prospekte, banderola dhe lloje të tjera të materialit reklamues në formë fizike të personave juridikë, emrat e mëtejshëm të produkteve, ambalazhet, ngjitësit, udhëzimet, deklaratat, certifikatat, barnat, faturat, faturat, fletëpagesat, faturat dhe të ngjashme.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës