Paga minimale në Greqi tregon dallimet e mëdha mes punonjësve dhe punëdhënësve

Protesta në Athinë/ Foto: MPB

Marrëveshja e përgjithshme kolektive kombëtare e punës e Greqisë propozon një rritje prej 4 për qind të pagës minimale, duke thënë se kjo përqindje "pasqyron potencialin real të bizneseve dhe mund të forcojë të gjithë ekonominë". Në të njëjtën kohë, kjo rritje lidhet me një sërë masash si ulja e taksimit të punonjësve dhe kostos së kontributeve të sigurimeve shoqërore me 2,6% në periudhën 2025-2027.

Për të rritur të ardhurat nga puna, përfaqësuesit e industrisë greke theksuan qëndrimin e tyre për uljen e taksimit të punës së paguar, duke theksuar se barra tatimore në Greqi në vitin 2022 ishte mesatarisht 34,6% (pozicioni i 19-të më i lartë midis 38 vendeve të OECD-së) dhe tani është e domosdoshme të ulet taksimi i punësimit me pagesë.

Ndërkohë, ka nisur numërimi mbrapsht për vendosjen e pagës së re minimale, pasi vendimi i qeverisë do të shpallet zyrtarisht më 22 mars. Rritja nga 40 në 50 euro përfshin edhe skenarin e qeverisë i cili nëse zbatohet do të rrisë pagën minimale nga 820 në 830 euro, nga 780 euro që është aktualisht. Në vitet e fundit, pagat minimale janë rritur me 20 për qind nga 650 euro në 2019 në 780 euro në 2023, ndërsa një premtim i qeverisë kërkon që ajo të arrijë në 950 euro në 2027.
Qeveria nuk i ka “hapur kartat”, por edhe kryeministri Mitsotakis edhe ministri i ekonomisë kombëtare Haxhidakis kanë deklaruar se paga e re do të jetë mbi 800 euro. Në mes të procesit të vendosjes së pagës së re minimale, u konstatua se pozicionet e punëdhënësve dhe punonjësve ndahen me një “hendek të madh”, prej më shumë se dymbëdhjetë pikë përqindjeje.

Sipas propozimeve të partnerëve social, dallimet janë të pakapërcyeshme. Ndryshe, paga mujore në Greqi është më e ulët se paga minimale në Rumani, Kroaci, Lituani, Slloveni dhe Poloni.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës