Milanovic thotë se kriza në Ukrainë nuk është e vetmja që meriton vëmendje

Zoran Milanovic / Foto EPA-EFE / MARTIAL TREZZINI

Presidenti kroat tha në hapjen e një sesioni të asamblesë së Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH) sot se ai i shikoi sulmet ndaj spitaleve dhe objekteve shëndetësore në Ukrainë me "trishtim dhe mosbesim të madh", por se kjo nuk ishte e vetmja krizë që meritonte. vëmendje mbarëbotërore.

Lufta në Ukrainë dhe kërcënimet globale të lidhura me të dhe pandemia e pafundme e Covid-19 janë temat e një takimi të 194 vendeve anëtare të OBSH-së në Gjenevë në përpjekje për të ndërtuar një sistem më efikas dhe të barabartë të kujdesit shëndetësor.

"Shëndet për paqen, paqe për shëndetin" është motoja e sesionit të 75-të të Asamblesë Botërore të Shëndetësisë (WHA), e cila po mbahet në kulmin e luftës në Ukrainë dhe për herë të parë që nga fillimi i Covid-19. pandemi.

Milanovic tha se motoja sjell kujtime të gjalla të bombardimeve të spitaleve, objekteve shëndetësore dhe ambulancave që transportonin viktima gjatë luftës në Kroaci në vitet 1990, si dhe gjendjen shëndetësore të shkaktuar nga numri i madh i viktimave civile.

"Edhe spitalet e fëmijëve nuk ishin strehë të sigurta në atë kohë," tha ai.

Ai shtoi se Kroacia po i ndiqte me trishtim dhe mosbesim të madh sulmet ndaj spitaleve dhe objekteve shëndetësore “në Ukrainë”, por se kjo nuk ishte e vetmja krizë me të cilën po përballej bota.

“Mund të jetë fokusi më i madh, por ka shumë konflikte që po shfaqen globalisht. "dhe që meritojnë mbështetjen dhe vëmendjen tonë të barabartë," tha Milanovic.

Ai bëri thirrje për gatishmëri më të madhe në krizat e ardhshme.

"Ne kemi nevojë për një arkitekturë shëndetësore më të fortë dhe më gjithëpërfshirëse dhe duhet të përgatitemi për kërcënimin e ardhshëm shëndetësor," tha Milanovic, duke shtuar se pandemia Covid-19 tregoi "një dobësi të madhe në menaxhimin global të shëndetit".

Më parë gjatë ditës, presidenti kroat u takua me shefin e OBSH-së Tedros Adanom Gebrejus dhe e mbështeti atë për një mandat të ri si kreu i agjencisë së OKB-së.

Burimi: MIA

Video e ditës