Mickoski: Edhe unë kam bërë një propozim për të bërë një hap prapa për të mbrojtur identitetin maqedonas

Deklaratë nga Hristijan Mickoski/Foto: Screenshot

Lideri i VMRO-DPMNE-së, Hristijan Mickoski, pas takimit me kryeministrin dhe liderin e LSDM-së, Dimitar Kovaçevski, e përmblodhi bisedën e tyre dhe theksoi se do të kërkojë fshirjen e katër neneve nga propozimi francez për të parandaluar bullgarizimin e Maqedonisë.

- I sugjerova që të fshijë nenin 11 dhe nenin 14 të protokollit dhe më pas në kuadrin e negociatave ku kemi parimet mbi të cilat zhvillohen negociatat, të fshihen nenet ku janë rishikimet vjetore dhe seksioni ku i referohen protokolli i konferencës së parë ndërqeveritare. Le të fshihen nëse kjo siguron një të ardhme evropiane, le t'i heqin këto katër pika. Kriteret e Kopenhagës le të mbesin si për të gjitha vendet, tha Mickoski dhe shtoi se Kovaçevskit i ka theksuar se këto dy dokumente nuk janë të pranueshme për të dhe për VMRO-DPMNE-në dhe i ka ofruar që të dalë dhe ta refuzojë propozimin dhe do të tërheqë propozimin. kërkesë për zgjedhje të parakohshme.

Në lidhje me pretendimin e qeverisë se gjuha maqedonase ka mbetur e pastër dhe se fusnota nga pala bullgare nuk kërcënon gjuhën dhe identitetin, Mickoski tha:

- Nuk është kjo, duhet të jetë e qartë për të gjithë qytetarët. Krahasimi me gjuhën malazeze nuk është i njëjtë. Gjuha maqedonase është e kodifikuar në BE. Gjuha nuk ka qenë kurrë problem. Gjuha maqedonase me shkrim cirilik është në BE, në kartën e identitetit të Kombeve të Bashkuara, ka vendosur Mickoski.

Ai theksoi se qëndron pranë propozimeve që i ka dhënë sot Kovaçevskit:

- Unë bëra një propozim për të bërë një hap prapa dhe për të dalë në mbrojtje të identitetit maqedonas. Unë i quaj të gjithë maqedonasit, shqiptarët, turqit, serbët, romët. Nuk ka nevojë të shkaktojë tension. Këtë e bëjnë vetëm politikanët e korruptuar, tha Mickoski.

LIVE: Deklaratë e kreut të VMRO-DPMNE-së, Hristijan Mickoski

Video e ditës