MI5/FBI: Kina është kërcënimi më i madh afatgjatë për Perëndimin

Flamuri i Kinës / Foto: EPA-EFE / Simon Bruty për PERDORIM EDITORIAL OIS HANDOUT VETYM / JO SHITJE

Byroja Federale Amerikane e Hetimit (FBI) dhe shërbimi britanik i kundërzbulimit MI5 vlerësuan sot se Kina përfaqëson kërcënimin më të madh afatgjatë për vendet perëndimore.

Drejtori i FBI-së, Christopher Wray dhe kolegu i tij MI5, Ken McCallum tha në një konferencë të përbashkët se shërbimet e të dy vendeve "vënë re vazhdimisht" se lëvizjet e autoriteteve kineze kërcënojnë "sigurinë ekonomike dhe kombëtare" të të dy vendeve, si dhe të vendeve në Evropë dhe në mbarë botën.

Ata shtuan se Kina është e vendosur të vjedhë teknologjinë nga kompanitë perëndimore.

Wray tha se përpjekja e Pekinit për të kapur Tajvanin me forcë do të ishte "një nga ndërprerjet më të tmerrshme të botës së biznesit" që ka ndodhur ndonjëherë.

"Ashtu si në Rusi, investimet e gjata perëndimore mund të mbahen peng, kapitali mund të humbet dhe zinxhirët e furnizimit dhe marrëdhëniet mund të ndërpriten," tha Ray.

Burimi: MIA

Video e ditës