Masat e murtajës afrikane rikthejnë gjysmën e bashkimit të derrave?

Derri/ Foto: ROBERT MICHAEL / AFP / Profimedia

Gjysmat e derrit dhe këmbët e pulës përmes Sindikatës, si dhe pushimet e lira verore dhe dimërore, janë pjesë e folklorit të ish-RSFJ-së. Të moshuarit thonë se furnizimi përmes sindikatës ishte një mundësi e mirë për faktin se ai u ofronte mallra me çmime të paktën 20 për qind më të ulëta, pasi porositej me shumicë dhe pa diferencë.

Lajmi se qeveria kroate ka vendosur të lidhë një marrëveshje për caktimin e kërkesave të punëtorëve të falimentuar në Dalmacijavino, e cila mundëson pagesën e pagave të prapambetura për punëtorët në atë kompani, risjell kujtimet e popullaritetit të kësaj mase. e cila ishte ekskluzive sindikale. Me vendimin për masën e ndihmës së njëhershme për prokurimin e gjysmave të derrit, do të sigurohet pagesa e njëhershme deri në 600 euro për punëtor, njoftoi BNJ e biznesit. Qeveria kroate thotë se kjo mënyrë do të sigurojë ruajtjen e mënyrës tradicionale të përpunimit të derrit dhe përgatitjen e produkteve tradicionale të mishit të thatë gjysmë të përhershëm dhe të përhershëm, të cilat përveç ruajtjes së traditave të familjeve në fermat më të vogla, ofrojnë një pjesë të nevojat e familjes për mish dhe produkte të mishit.

- Për zbatimin e vendimit janë parashikuar 900.000 euro. Një program shtetëror u miratua gjithashtu për të mbështetur prodhuesit e derrave me peshë më të lartë të therjes. Do të lejojë shpërndarjen e ndihmës për të kompensuar humbjen e të ardhurave për derrat me një peshë përfundimtare më të lartë të dërguar për therje nga objektet në zona të kufizuara për shkak të murtajës së derrave në periudhën nga 1 tetori 2023 deri më 31 dhjetor 2023 - Qeveria e Kroacia vendosi.

Gjysmat e derrit dhe këmbët e pulës përmes Sindikatës, si dhe pushimet e lira verore dhe dimërore, janë pjesë e folklorit të ish-RSFJ-së. Ata që mbajnë mend më gjatë do t'ju thonë se të paktën dy herë në vit rreshtoheshin në oborret e organizatave të punës ku punonin, ku prisnin me durim të thërrisnin për të marrë copat e ngrira të mishit që peshonin më shumë se dhjetë kilogramë.

– Çmimi i tyre favorizues dhe mundësia e pagesës me këste me zbritje nga paga përbënin thelbin, por edhe gjithë bukurinë e shoqatës sindikaliste. E dashur, a duhet të të shkruaj për një shok? Në sa këste? - Në dymbëdhjetë. - Shkruaj. Tashmë jam regjistruar për një kuti kopani me pulë, byrek me djathë, batanije leshi... rroga do të më mbetet për cigare - kështu ka qenë “lufta” sindikale, kujton një shkupjan.

Qytetarët e moshuar që kanë luftuar me mungesën dhe inflacionin e lartë thonë se furnizimi përmes sindikatës ishte një mundësi e shkëlqyer për faktin se u ofronte mallra me çmime të paktën 20 për qind më të ulëta, pasi porositej me shumicë dhe pa diferencë. Këto ishin zakonisht gjysma derri, ndonjëherë viçi, këmbë pule ose mish dimri, të cilat ishin disa herë më të lira se në dyqane.

Sot shitje të tilla janë thuajse të pamundura, pasi familjet janë tkurrur dhe bashkë me të edhe nevoja për inventarë të mëdhenj. Shumica e familjeve pothuajse nuk kanë një frigorifer për të ruajtur këtë ushqim dhe gatuhet gjithnjë e më pak.

Sipas Entit Shtetëror të Statistikave, vitin e kaluar një familje maqedonase ka konsumuar mezi 23,4 kilogramë mish derri me kocka dhe nishan, ndërsa mishi i viçit me dhe pa kocka ka qenë rreth 15 kilogramë. Vitin e kaluar, një familje mesatare maqedonase ka konsumuar 29 kilogramë mish pule.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË