Mish i grirë, akullore, vezë... Kujdes nga helmimet ushqimore këtë verë

Foto: Profimedia

Mjekët paralajmërojnë se helmimi nga ushqimi ndodh brenda 1 deri në 36 orë pas konsumimit të ushqimit të kontaminuar dhe manifestohet me shfaqjen e një ose më shumë prej simptomave të mëposhtme: të përziera, të vjella, dhimbje barku, diarre (diarre), dhimbje koke dhe dobësi e përgjithshme.

Simptomat zakonisht zgjasin një deri në shtatë ditë.

Helmimi nga ushqimi mund të shkaktohet nga:

- bakteret ose toksinat e tyre që gjenden në ushqim për shkak të përgatitjes dhe ruajtjes jo të duhur të ushqimit,
- viruset,
- kimikate të tilla si insekticide dhe herbicide,
– metale si plumbi, merkuri dhe kadmiumi,
– bimë helmuese si kërpudhat e pangrënshme,
– ndotës të tjerë si mykotoksinat, mbetjet e barnave veterinare etj.

Norovirus

Sot helmimet më të shpeshta nga ushqimi janë për shkak të kontaminimit me norovirus, pasuar nga bakteret, ndër të cilat spikat salmonela si shkaktari më i shpeshtë bakterial i helmimit nga ushqimi.

Norovirusi është një virus shumë ngjitës që përhapet kur njerëzit hanë ushqim ose pinë ujë të kontaminuar me patogjenin. Kjo ndodh nëse ushqimi ose uji përpunohet me ujë të kontaminuar me norovirus (në fushë, në shtëpi, në restorant, etj.) ose nëse ushqimi dhe uji bien në kontakt me gjurmë sekrecionesh në duart e njerëzve të infektuar ose të pa infektuar që mund të përmbajnë virusin..

Si me të gjitha helmimet me ushqim, shenjat dhe simptomat përfshijnë të përziera, të vjella, ngërçe në stomak dhe diarre. Si rregull, shërimi është i shpejtë (1-2 ditë), dhe problemet kryesore janë dehidrimi i mundshëm – veçanërisht te fëmijët shumë të vegjël, të moshuarit dhe pacientët me imunitet të kompromentuar – dhe përhapja e mundshme asimptomatike e virusit pas shërimit.

Salmonela

Sa i përket salmonelës, ushqimet që janë veçanërisht të rrezikshme për zhvillimin e salmonelozës janë vezët dhe ëmbëlsirat e bëra nga vezët e papërpunuara (crumpets, donuts princeshe, etj.); pastaj mish i grirë, zakonisht në salcë; majonezë dhe pjata në të cilat shtohet majonezë (sallatë franceze dhe ruse, etj.); salcë tartar; biftekët e pjekur me bukë (të paziera) dhe vezët në përgjithësi, ku salmonela mund të jetë e pranishme në pjesën e jashtme të lëvozhgës, kështu që mund të futet në vetë vezët ose në enën e vezëve.

Salmonela gjithashtu mund të futet nga duart e palara të një personi që e nxjerr atë (një person i sëmurë ose një bartës asimptomatik i mikrobit) dhe merret me ushqimin. Dhe shumica e helmimeve të tjera ushqimore bakteriale ndodhin në të njëjtën mënyrë, domethënë duke shumëzuar shkaktarin në ushqim ose në pjata, duke e mbajtur ushqimin jashtë frigoriferit për disa orë në temperaturën e dhomës.

Stafilokoku

Staphylococcus aureus shpesh gjendet në plagë të hapura të lëkurës ose në mukozën e hundës të njerëzve që përgatisin ushqim. Kur stafilokoku hyn në ushqim, krijon një toksinë rezistente ndaj nxehtësisë që nuk mund të shkatërrohet nga trajtimi pasues i nxehtësisë dhe, pavarësisht gatimit, çon në sëmundje. Helmimi ndodh shpesh kur hahet akullore.

Bakteret anaerobe, si Clostridium perfringens dhe Clostridium botulinum, shumohen pa praninë e ajrit dhe vijnë në ushqim nga papastërtitë në tokë në formën e sporeve shumë rezistente. Nëse ushqimi nuk lahet para gatimit (për shembull, fasulet), gjatë përgatitjes së sasive të mëdha, mund të ndodhë i ashtuquajturi aktivizim. Sporet që i mbijetojnë gatimit (deri në 100 gradë Celsius) dhe pas ftohjes graduale në mungesë të ajrit shumohen dhe shkaktojnë sëmundje diarreike. Problemi kryesor është tretja e pamjaftueshme dhe ftohja e ngadaltë e ushqimit.

Listeria

Përmbajtja e kanaçeve të fryra nuk duhet të përdoret në asnjë rrethanë!

Disa baktere, si Listeria m. dhe Yersinia ent., shumohen edhe në temperaturën e frigoriferit. Listeria mund të shkaktojë sëmundje serioze, për fat të mirë në një pakicë njerëzish me imunitet të kompromentuar (për shembull, të moshuarit), ndërsa helmimi nga Yersinia është i rrallë dhe prek më së shumti fëmijët. Ushqimet në të cilat mund të pritet listeria dhe yersinia janë qumështi dhe mishi, veçanërisht mishi i pulës. Natyrisht, trajtimi i duhur i nxehtësisë i shkatërron ato (gatuajini ose piqni në një temperaturë minimale 78 gradë).

Video e ditës