I butë dhe aromatik: Kroasanët e shijshëm ose të butë, zgjedhja është e juaja

Kroasanët / Foto: Pexels

Nuk ka njeri që nuk i pëlqejnë brioshët, apo ndonjë lloj pastiçerie tjetër, shija dhe aroma e të cilave na kujtojnë fëmijërinë. Por duke qenë se bërja e brumit në vetvete është pak më e komplikuar, shumë prej nesh blejnë brioshët tanë në një furrë buke.

Për ata që nuk e dinë, kifle është “paraardhësi” gastronomik i brioshit dhe ishte i njohur në Austri që në shekullin e 13-të. Në Paris, brioshët e parë u shitën midis 1837 dhe 1839, kur austriakët August Tsang dhe Ernst Schwarzer hapën furrën vjeneze. Versionet e tyre të kifleve (në formën e gjysmëhënës) së shpejti frymëzuan një numër imituesish dhe brioshi u shfaq si një pastë standarde në vitin 1850. Megjithatë, historianët e gastronomisë dhe kuzhinës franceze thonë se receta aktuale e brioshit u bë një simbol francez i kuzhinës vetëm në shekullin e 20-të.

Këtë herë ju inkurajojmë të provoni të bëni briosh të bëra vetë, të përsosur për mëngjes ose një meze të lehtë.

Kroasanët / Foto: Pexels

Përbërësit e nevojshëm:

  • 500 g miell të butë
  • 1 pako maja e thatë
  • 1 lugë gjelle kripë
  • 1 lugë sheqer
  • 200 ml qumësht të ngrohtë
  • 80 ml vaj
  • 100 g krem ​​në temperaturë ambienti
  • 150 g gjalpë të ngrirë
  • vezë e verdhë veze

përgatitja:

Në një enë të thellë hedhim miellin, kripën dhe sheqerin dhe i përziejmë mirë. Më pas shtoni qumështin e ngrohtë, vajin dhe pavla katën. Përziejini të gjithë përbërësit dhe gatuajeni brumin për të paktën 10 minuta. Mbulojeni brumin që rezulton me një film transparent dhe lëreni të pushojë për të paktën 45 minuta.

Hapeni brumin në një trashësi prej 2 centimetrash. Grini gjalpin e ngrirë paraprakisht mbi brumë dhe paloseni brumin në formë roleje. Rrotulloni rrotullën që rezulton në një drejtkëndësh të gjatë. Pritini brumin në formë trekëndëshi dhe nga secili trekëndësh bëni formën standarde për një kifle, pra briosh. I radhisim brioshët në letër furre dhe i lyejmë me të verdhën e rrahur të vezës.

I vendosim brioshët në një furrë të ftohtë dhe i ndezim në 200 C. Kur temperatura të arrijë 200 gradë, piqni edhe 10 minuta të tjera.

Nëse dëshironi, brioshët mund t'i mbushni me një mbushje të butë ose me një mbushje të kripur. Mbushjen mund ta vendosni para ose pas pjekjes së brioshëve. Nëse dëshironi një mbushje të lehtë, mund t'i shtoni brumit një pako sheqer vanilje.

Por nëse jeni nga ata që preferojnë brioshët e kripur, para pjekjes spërkatini me kripë të trashë dhe kur të jenë pjekur bëni sanduiçe me proshutë, djathë etj.

I dashur lexues,

Qasja jonë në përmbajtjen e internetit është falas, sepse ne besojmë në barazinë në informacion, pavarësisht nëse dikush mund të paguajë apo jo. Prandaj, për të vazhduar punën tonë, kërkojmë mbështetjen e komunitetit tonë të lexuesve duke e mbështetur financiarisht Shtypin e Lirë. Bëhuni anëtar i Sloboden Pechat për të ndihmuar objektet që do të na mundësojnë të ofrojmë informacion afatgjatë dhe cilësor dhe Së bashku të sigurojmë një zë të lirë dhe të pavarur që do të jetë GJITHMONË NË ANËN E POPULLIT.

MBËSHTETNI NJË SHTYP TË LIRË.
ME SHUME FILLESTARE 60 DENARË

Video e ditës